Проблем с кекс

  • 4 847
  • 13
Здравейте момичета,
Колкото пъти съм правила кекс напоследък, почти винаги става като скапано яйчено суфле  Twisted Evil  надига се разкошно, изпича се, пробвам с клечка и е добре, няма по клечката тесто и после..... хоп спада и става една мазня  Twisted Evil тестена, ужас!
Пробвала съм различни рецепти май проблема е в печенето  Embarassed  Sad . Печката ми е хубава и нова.
Моля , споделете като за  олигофрен как правите кекс, обърнете специално внимание на печенето, в каква фурна го слагате, на колко градуса и колко време, слагате ли скарата?
Предварително благодаря .
Виж целия пост
# 1
Веднага ли го вадиш от фурната? Може да спада от разликата в Т.
Мъж ми загрява фурната на 200 градуса, а когато сложи кекса, намалява на 180. Ползва решетката и слага кекса по средата на фурната.
Оставя го в изключена фурна докато поизстине (може съвсем леко да отвориш вратичката).
Станал е голям майстор  Wink
Виж целия пост
# 2
Цитат на: tedi_b
Веднага ли го вадиш от фурната?


Да веднага го вадя  Embarassed .
Виж целия пост
# 3
май не трябва веднага да го вадиш аз го оставям да поседи на изключена фурна и после го изваждам. пробвай така. и аз не съм голям майстор на кексовете но напоследък стават добре.
Виж целия пост
# 4
4. Кекс
Продукти:
4 яйца
1 ч. ч. газирано
2 ч. ч. захар
1 ванилия
½ ч. ч. олио
3 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
Приготвяне:
Всички продукти се разбъркват с миксер. Формата за кекс се подмазва и в нея се изсипва сместа. Пече се в предварително загрята фурна. Когато загрее до 150о се намаля на 2. Фурната не се отваря докато се пече кекса, защото иначе спада.  Tada

Ако пробваш дано да се получи
Виж целия пост
# 5
Пека кекс на 180 градуса. Поставям скарата на 2-ра позиция (от долу нагоре) от общо 5 позиции. Отиват ми почти 50 мин. Някой път и повече, ако яйцата са били по-големи или има много плодове. Като замирише на готово, го вадя и обливам формата със студена вода отвънка, за да го извадя докато е топъл. Оставям го да изстива непокрит.

Това, че не се лепи тестото по клечката, не значи че кекса е готов за вадене. Осен това, трябва да се е отлепил отстрани от формата. И най-важното - НЕ трябва да мирише на тесто или сурови яйца.

По добре изчакай със следващият докато коричката му стане тъмно кафява - поне със сигурност ще се опекъл.

Успех и да се похвалиш утре с хубав бухнал кекс.
Виж целия пост
# 6
Аз също го вадя веднага след като се изпече и не съм имала подобен проблем. Просто завивам с хартия и отгоре покривам с кърпа и това е, не спада. Thinking
Виж целия пост
# 7
Кекса го пъхам в предварително загрята фурна на 180 градуса, върху скарата по средата на фурната. Пека около 40-45 минути и веднага го вадя, но не покривам с кърпа. По този начин винаги ми се е получавал кекса  Simple Smile
Виж целия пост
# 8
Цитат на: Rus0koska

½ ч. ч. олио

Това колко ч.ч.олио са? Thinking
Виж целия пост
# 9
Благодаря ви за отговорите !
Виж целия пост
# 10
половин ч. ч. олио  Simple Smile
Виж целия пост
# 11
Цитат на: Ellypr
...Пробвала съм различни рецепти май проблема е в печенето ...

И аз се мъчех така, докато един ден моя близка не ми издаде една тайна за печенето - фурната трябва да е предварително загрята на около 150-180 градуса. Слага се кекса и фурната се изключва за 5 мин(моята е на степени и аз оставям само отдолу включена на 1 - общо са 4). После включвам и пека 40-45 мин. То се вижда, когато се отдели от стените - за вадене е.  Фурната не се отваря при печенето, защото иначе кексът пада.
Иначе другото, което същои е много важно - винаги разбивам белтъците и жълтъците отделно.
Е, оттогава какъвто и кекс да съм правила - винаги става. Дано съм била полезна!
Виж целия пост
# 12
И аз вадя кекса веднагаслед печене и не ми спада, остава си пухкав и готин  Wink

Наистина има значение как се пече. Аз пека по следният начин (май вече съм го казвала но нищо  Wink )

Загрявам фурната предварително на около 220 градуса. Слагам кекса и намалям фурната на 180 градуса, пека 10 минути и отново намалям фурната на 150-160 градуса и така около 40-45 минутки. До сега винаги се е получавал.

Това го научих от мамица, т.е от една нейна рецепта за кекс, но наистина действа  Wink
Виж целия пост
# 13
Рецепти за кейк - колкото искаш. Печенето в голяма фурна правя винаги на най-долното ниво, предварително загрявам фурната на 200 градуса, преди да сложа кейка да се пече, намалявам - ако дотогава е била на ІV-та си степен фурната, я слагам на ІІІ-та /само отдолу/ и слагам кейка. Пека, без да отварям фурната, около 30 мин. После отварям за няколко секунди - да хвърля едно очо, и превключвам фурната пак на ІV-та, да получи златист загар и отгоре кейкът. Но съм непрекъснато в кухнята от този момент - като ми замирише на препечено, пробвам с клечка /най-добре дървен шиш за печене на мръвки/ на няколко места и вадя от фурната. Като поизстине, кейкът сам се дръпва от стените на съда, в който е печен, и тогава го обръщам върху поднос, който е добре да бъде дървен/да поеме топлината, без кейкът да се навлажни/.  Ако е добре опечен, няма да спадне от това, че е изваден веднага след изпичането.
А пропо - на средното ниво на фурната пека само гозби в тави - ризото, гювеч и пр., но сладкиши и баници - самона най-долното, върху решетката. Нямам пропуск.
И още нещо - при разбиването на тестото за кейка винаги бия "на осморки", независимо дали с миксер или с бъркалка - движението на ръката ми не е в кръг, а на осморка. Свекито ми го каза това, и оттогава няма грешка - става страхотен сладкиш, без да разделям жълтъци от белтъци или да бия по половин час.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия