Чувство за недостиг на кръв в главата

  • 647
  • 20
# 15
Сега какво ще рече инсулинът скача, а захарта е нормална. Значи аз доколкото си представям процеса :

като хапна, захарта скача. Отделя се инсулин за да свали захарта. При мен с инсулиновата резистентност би трябвало да се отделя повечко инсулин. НО, понеже пия метформин, би трябвало да се отделя нормално количество инсулин. Той би трябвало да ми снижи кръвната захар и това е. И сега виждаме, че 2 часа след ядене тя е 5.3. Смисъл не съм лекар, но се опитвам да си го обясня с думи прости.
Би трябвало при поставянето на диагнозата и предписването на лечение да са ти назначили хранителен режим и да са ти обяснили защо трябва да намалиш въглехидратите.
При инсулиновата резистентност свръхпроизводството на инсулин успява да поддържа нивата на кръвна захар в нормални граници. Но ако не се контролира храненето (успоредно с хапчетата), панкреасът няма да издържи и се стига до Диабет тип 2. С една дума, при хора като нас с теб, захарта е нормална, но инсулинът е висок. За да не причиняваме натоварване на панкреаса, трябва да се храним нисковъглехидратно и да си следваме лечението. И редовни изследвания на инсулина, за да се коригира дозата, ако е необходимо.

Разбирам те напълно. При мен има проблем и с щитовидната, който върви ръка за ръка с ИР. А мрязя месо и ми е адски трудно, но не искам насила да стигна до диабет, защото тогава ще е още по-ограничен режимът. В началото, докато смъкнах инсулина в нормални граници, бях стриктно без въглехидрати. Сега си позволявам на ден по малко въглехидрат, примерно филия черен хляб, плод. Веднъж в седмицата, едното ми хранене може да е кафяв ориз, картофи, спагети, пица. Но не прекалявам, в смисъл ям 1 порция. Сладолед също си хапвам понякога или нещо друго сладко, но не всеки ден. На празници не се ограничавам във вида храна, само гледам количеството да не е голямо и да е само на 1 хранене за деня, другите са си НВД. Поне яйца обичам, та те спасявам положението. Това е обядът ми в 99% от дните, с малко препечен хляб (не бял).
Виж целия пост
# 16
Аз съм веге (по желание) и не ям глутен (по принуда).

Пак успявам да си набавя протеини и не мрънкам, че ми е ограничена диетата.
Единствено социалният ми живот е ограничен, защото е трудно да седна навън да се храня (заради глутена).

Много хубав сладолед правя от кисело мляко, стевия и berries. Но в машина.
С пасатор правя от замразен банан, протеинов прах и течна сметана.
Но аз ям въглехидрати, без тях щитовидната сдава багажа.

Нищо не казваш за спорта....
Това също е важно: и за метаболизма, и за психическото състояние, и за всичко.
Виж целия пост
# 17
А може да е и от ниско кръвно сега като се замисля. Бая хапчета взимам за това кръвно (което донякъде не е истинско високо кръвно - смисъл почнах ги защото получавах пикове 180/100 и пулс 160 и ми бие пулса в гърлото, но като ида до доктора (преди ходех в спешното) и то ми е 130-90 примерно). А те хапчета за кръвно реално не спряха тея пикове - получавам си ги пет шест пъти годишно на нервна почва основно. Което ще рече, че може хапчетата за кръвно да са ми повече (въпреки че ги пия 7 години вече и нямам някви проблеми), и като се насложи метформина, и като се насложи застудяването и нещо малко да се е разбричкало и следобед да ми пада много кръвното и затова да ми се спи. Така си го мисля. Освен ако не е нещо супер ново и непознато - ама и преди съм имал такива периоди за кратко. Може би трябва да изчакам няколко дни и малко да спра тотално въглехидратите.

Сега видях на Не се сърди човече писането. Честно казано малко се обърках. Като цяло - си се храня така от години. На обяд ям ориз с месо или картофи с месо или хляб с месо. Следя си макросите (е да призная ям малко повече калории отколкото искам - някъде към 2500 средно дневно, а ми се иска да съм към 2200, но това е друг въпрос).

Сега какво ще рече инсулинът скача, а захарта е нормална. Значи аз доколкото си представям процеса :

като хапна, захарта скача. Отделя се инсулин за да свали захарта. При мен с инсулиновата резистентност би трябвало да се отделя повечко инсулин. НО, понеже пия метформин, би трябвало да се отделя нормално количество инсулин. Той би трябвало да ми снижи кръвната захар и това е. И сега виждаме, че 2 часа след ядене тя е 5.3. Смисъл не съм лекар, но се опитвам да си го обясня с думи прости.
Премери си кръвното, когато се почувстваш зле. Описаното ми прилича на рязко паднало кръвно. Аз съм хипотоник и усещането ми е много познато. Още повече се засилва, когато започнат да се събират границите.
Виж целия пост
# 18
Ако не отмине скоро това иди на невролог да ти направят доплерова сонография.
Виж целия пост
# 19
Доплер ми направиха в една неврологична клиника - няма нищо.

Холтер ми сложиха за 1 ден - кръвното е добре, даже е малко като на хипотоник (може би взимам прекалено много лекарства). Доакто спя пада до 80 на 40, през деня си се движи между 110/70 и 140/80 (дори като спортувам). Пробвах да намаля едното хапче, ама цял ден ми беше напрегнато (може би ги ползвам малко като успокоителни - де да знам).

Ето и кръвната захар - взех си ръчно апаратче, може да не е много вярно. Май сутрин на гладно и преди метформина ми е най-висока (относително - спрямо това, че е на гладно).

Време   Минимална стойност   Средна стойност   Максимална стойност   Брой измервания
сутрин на гладно    5.6     5.8     6.3    3
0.25 час след хранене    6.8     6.8     6.8    1
0.75 час след хранене    6.0     6.2     6.6    3
1 час след хранене    5.6     5.8     6.5    6
1.5 час след хранене    5.3     5.4     5.5    2
1.75 час след хранене    5.1     5.1     5.1    1
2 часa след хранене    5.2     5.6     6.0    3
3.25 часa след хранене    5.4     5.4     5.4    2
3.5 часа след хранене    5.7     5.7     5.7    1


Май се дължи на ниско кръвно налагяне и доспиване след ядене.
Виж целия пост
# 20
Кръвното и захарта са нормални.
Инсулин и Б12 провери.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия