Предходната тема:
Съдържание:
Белгийските гофретите на Clo
Солена баница-пица на wind and fog
Телешко с критараки от Сирос
Гювеч с дробчета и пилешки сърца от Eliff, подкрепен със снимков материал
Кекс от Sissy, на снимката изглежда божествен
Зеленчукови мъфини със сирене на Sissy
Козунак от mystic woman
Козунак по рецепта на Ренко
Хрупкави картофки на фурна по форумна рецепта от Clo
Дупени картофи от demmy
Телешки ребра с Гинес, в мултикукър от Reunion и допълнено от Philomena
Суджукакя, предложение от Сирос
Домашен течен шоколад от Thewishmaster
Сладкиш с извара и сметана от Eliff
Рецепта на Уишмастърова за пилешко, мариновано в майонеза, печено в корнфлейкс
Солени мъфини от Eliff
Сладки/солени бухти от Anyyyone
Макарони на фурна от Anyyyone
Огретен с картофи от Birdflower
Рецепта за мъфини с всякаква плънка на 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Пълнени чушки, вкл. печени и пълнени с кайма от wild poppy
Невероятен сладкиш със смокини от Anyyyone
Супа от тиквички от Сирос
Негърче от Clo
Паниране на кашкавал и топено сирене от Баба Яка
Готвено с манатарки от Salilinda
Вкусна сьомга (сьомгова пастърва) с кашкавал, на фурна от Salilinda
Бухтички на фурна със сирене от мързелче
Marillenkuchen mit joghurt (Кайсиев сладкиш с кисело мляко) от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Рогчета от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Топла салата от thewishmaster и от Сирос
Пърленки от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Шипково вино от Salilinda
Класическа рецепта за млечен крем с ванилия от Salilinda
Лаваш с яйце от thewishmaster
Паниран карфиол от Pandachina
Канелони с кайма и доматен сос от wild poppy
Пържен черен дроб от thewishmaster
Крем карамел от Clo
Милинки от Баба Яка
Тайландско от JACKLIN*
Соленки от Birdflower
Ябълков сладкиш от vaychka
Соленки с кашкавал и семки от Eliff
Катми без яйца от mystic woman
Палачинки от Ули
Крекери със семена и здравословни бисквитки от st. Dobri
Добруджански бюрек от Сирос
Шоколадов сладкиш с майонеза от wind and fog, с помощта на Eliff
Маслени бисквити с шоколад от wind and fog
Телешко с дюли от Reunion
Сладки картофи от thewishmaster
Пастет от пилешки дробчета от Сирос
Пастет от Ули
Фламбиран пастет от thewishmaster
Пълнена патица с гъби от wild poppy
Бътър чикън от Ули
Пилешки пържоли от бут с топено сирене, сметана и гъби от Clo
Сладки пурички от umi zoomi
Крем карамел за 7 минути от Сирос
Топла салата с цвекло от Сирос
Домашни бургери от Anyyyone и допълнен
И пак бургери от wild poppy
Милинки по препоръка на st. Dobri
Сладки балеринки (корекомки) от Anyyyone
Бисквити с течен шоколад "Нутелоти" от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Мариноване на пилешко от Сирос и бъръльо-бъръльо
Хапки 'kfc' от demmy
Ризото от Сирос
Зелеви постни сарми от Reunion
Пилешко филе с гъби, сметана и пушен бекон от Сирос
Пържен шаран от Clo
Детска кулинарна книга от Лидъл , снимки, благодарение на Ренко
Маслени бисквити от Ренко
Яхния със свинско, царевица и зеленчуци (тиква) от Salilinda
Гръцка спанакопита от Sissy
Спаначена яхния с нахут от Salilinda
Пилешко със сос от праз и синьо сирене от Salilinda и допълнение от thewishmaster
Печена тиква с мед и орехи от Clo
Гевречета от тесто за пица от thewishmaster
Френска лучена супа от Ули и Sunshine-rainbow-lollipop
Ореховки розички от Тарталета
Коледните сладки на st. Dobri
Памук погача , изпитано отAnyyyone
Пържоли на фурна от Сирос
Содена питка за Бъдни вечер - колективен труд
Пълнени сухи чушки с боб от Баба Яка
Портокалови курабийки от mystic woman
Яйчна салата от Сирос
Кекс с тиква (моркови) от Salilinda
Ябълков пай от Salilinda
90 секундно кето хлебче от wild poppy
Кифлички от Anyyyone
Постна орехова майонеза от demmy
Пърленки от mystic woman и 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Паста с чери домати и фета от demmy
Рибена чорба от бакалярос и кокинопсаро, от Sissy
Пача от св. уши и крачета от мързелче
Тиганици/бухти от Clo
Супа с патешко месо от Сирос
Печен лук на фурна от Birdflower
Телешко бургиноьон от Сирос
Мързелива баница с многолистно тесто от Clo
Тесто за пица, замесена в хлебопекарна от Ренко
Пица от пиле от mystic woman
За шунката от thewishmaster
Бумбар от мързелче
Кюфтенца от рибни филета и бекон от thewishmaster
Студен сос за пържена риба от wind and fog
Бретонска рецепта за рибни филета и бекон в сос за спагети лингуини от Philomena
Пастет от thewishmaster
и Пастет от wind and fog
Сос за винен кебап от thewishmaster
Винен кебап от wind and fog
Пасирана червена леща от Salilinda
Лесен какаов сладкиш (брауни) от vaychka
Монстер Брауни от Ули
Брауни и от SkyBlue
Мързеливчинки от Eфибуш
Пристрастяващо вкусен кекс от Salilinda
Пиле с ориз и джоджен от wild poppy
Плачеш кекс от Lavatera (ядеш и ревеш)
Две рецепти за гофрети, споделени от Ренко
Кюфте пълнено с кашкавал и меко сирене Süsme peynir от Ули
Сладкиш с боровинки от thewishmaster
Бананов кекс с лешниково брашно от thewishmaster
Пълнени картофи на фурна от Anyyyone
Царевичен снакс от Salilinda
Импровизация за злояди деца от thewishmaster
Бисквитена торта с ябълки от thewishmaster
Бисквитена торта с ябълки от Bobchita
Бисквитена торта с банани от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Кекс от vaychka
Селски хляб в хлебопекарна от wild poppy
Хляб с айрян от Сирос
Доматената супа на Ули
Кашкавален топчета (студено приготвяне) от wild poppy
Козунакът на Birdflower
Козунакът на Морена, изпробвано от Clo и vaychka
Пилешки филенца като KFC от thewishmaster
Пилешки бутчета като KFC от Ренко
Салата Колсло от Aerin /и оригинален вкус от КFC/
Задушени пресни картофи от Clo и Philomena
Пиле с грах от Сирос
Ярешко! от thewishmaster
Ярешко! от Сирос
Руло от тиквички с Филаделфия и пушена сьомга от TuЛи
Тиквички на фурна от Aerin
Питките на st. Dobri
Фокача от Ренко
Tortilla patata от st. Dobri
Баница с газирана вода от Lavatera
Баница от thewishmaster
Баница по рецепта, препоръчана от vaychka
Баницата на всички баници от st. Dobri
Пълнен лук от thewishmaster
Доматената супа на Clo
Любимата доматена супа на thewishmaster
Доматената супа на Pandachina, от където почна всичко
Естонска рецепта за "Синнабон" от st. Dobri
Огретен от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Пълнени патладжани от Reunion
Сладкиш със сини сливи от Сирос
Зеленчуковия бульон на TuЛи, рецепта, запазена благодарение на Sissy
Телешки бульон от кокали от Сирос
Бульон пилешки/телешки от Ули
Мариновани лимони от Сирос
Свински уши в масло от donsita
Солен кекс с кашкавал и ким от thewishmaster
Кекс със зехтин и портокал от Кайсия
Рецепта за карфиол (с кашкавален сос) от Eфибуш
Ориз с праз и маслини от Ули
Баница с праз и орехи от thewishmaster
Carbonnade Flamande (Задушено говеждо месо с бира) от BeautifulM
Миш-маш с патладжан от Сирос
Kанелони от праз от thewishmaster
Предпочитам с олио, защото с масло го докарвам на тухла четворка.Меся в хлебопекарна,че ръцете не ме слушат много.Може и с миксер,с накрайниците за тесто.Аз лично не съм пробвала така.
След като втаса,се разделя на около 100-120 гр късове.Изтъняват се на фитил,поне три педи дълъг,усуква се хууубаво,и се събират двата му края и се държи във въздуха така,че да стане двойно усукан фитил.И него вече завиваме на геврече,мажем с яйце,ръсим захар,баем му да втаса,и после го печем на 180°.
Само на външен вид е като ориз. Вкусът - не. Но е много добро.
Запържвам в малко мазнина предварително нарязани и мариновано пилешко филе.В същата мазнина мятам и зеленчуци по избор.Като омекнат връщам месото.Разбърквам,да се смесят,и добавям или доматен сос или размито пюре,или сметана.Оставям докато поизври водата.После може да се настърже кашкавал,и да се запече във фурната.
Мързелот,както ти харесва.Аз със сол,черен пипер,къри и соев сос.
2 ч.ч брашно, 2 яйца, 125 гр. масло, 1 ч.ч захар, 1/2 ч.ч прясно мляко, 1 бакпулвер, 1 ванилия, шоколад.
Разбиваме с миксер яйцата, добавяме захарта, после разтопеното масло, ванилената захар и прясното мляко. Пресяваме отделно брашното с бакпулвера, започваме да го добавяме към течните съставки на порции.
По рецепта трябва да се напълнят 3/4 от формичките и да се сложат парченца шоколад, но аз ги правя по различен начин. Имам 24 броя силиконови форми за мъфини. Леко ги мацвам с четка с разтопеното масло. Слагам по една чаена лъжичка от сместта във всяка форма, след това слагам по една кафена лъжичка течен шоколад и след това по още една чена лъжица от сместта върху течния шоколад, пека на загрята на 180 градуса фурна около 15-20 минути. Днес след първата лъжица смес сложих във всяка форма по 4-5 пресни боровинки, върху тях ръснах парченца шоколад, отгоре по още една лъжица тесто и във фурната.
2 големи яйца (L размер), 1 чаша захар се разбиват с миксера, към тях се добавят постепенно 1/2 чаша олио, 3/4 чаши прясно мляко и накрая 2 препълнени чаши с брашно, в първата добавяш един бакпулвер. Сипваш в намаслена тава, най-лесно да ползваш хартия, отгоре нареждаш замразените плодове, оваляни в кристална захар и печеш на 180о.
Мярката ми е стандартна, едновремешна, чаена чаша от 220 мл. Няма начин да нямаш такава в шкафа.
https://bg-mam.ma/p/1486782/45442982
правя светъл карамел (от 1ч.ч. захар да речем), намалявам огъня да не потъмнява и добавям около 50г масло, бъркам и като се разтопи добавям изпуканите пуканки и обърквам бързичко и внимателно да не се натрошат. Изсипвам ги в тава с кухненска хартия и ги разпръсквам да се охладят. Това е. Ядат се топли и хрупкави.
Стържа 4-5-6 картофа според зависи колко са големи и от размера на тавичката.(отцеждат се). Аз го правя по-тъничък. Настъргвам и една глава лук. Чуквам 3-4 яйца, слагам олио, джоджън, натрошено сирене, малко черен пипер и обърквам цялото това нещо. Разстилам в намазнена тавичка и пека във фурната. Може и в нагорещен тиган на котлона, като запичаш от едната страна и после обръщаш от другата.
Мисте, забравих да спомена, че пъхвам парченца масло в сместа преди да сложа тавата във фурната.
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. ч брашно
почти 1 ч. ч. олио (обикновено слагам малко повече от половин чаша)
1 бакпулвер
Мерките са в чаена чаша, няма значение дали ще е 200 мл или 240мл.
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Добавят се бакпулвера, брашното и олиото и се разбива добре. Сместа се изсипва в намазнена форма и се пече. След като се извади от фурната, се наръсва с пудра захар.
Може да се отдели мъничко от сместа и да се оцвети с малко какао. След това се изсипва към останалото тесто във формата и леко се разбърква, за да се получат шарки.
П. П. Рецептата за кекса съм я пускала преди време в друга тема, копирам поста от там:
Да допълним и тукашната книга .
това е рецептата, но не е това резултата. https://yummynotes.net/orange-peel-marmalade-recipe/
гняс.
ще се опарите, това е сигурно, нои вкусът ще е гняс.
но на следващата сутрин....
сгъстила съм го малко повечко, но става.
доволна съм. няма да търся Годо по рафтовете на магазините.
Простете ми О*Рахаля и писанията за манджа.
Пп. От това количество, излиза не малка тава. Много ни е за тримата, но аз затварям буркани.
2 яйца, половин ч.ч. олио, и 1 ч.ч. кисело мляко с лъжичка сода да се разбъркват, с каквото имаш - тел, миксер или вилица.
2 ч.ч. брашно и чаена лъжичка сол се добавят и се смесва колкото може.
И добавките са основните - 150 грама сирене и 3 кисели краставички нарязани на малки кубчета. Търпи и кренвирши/шунка, каквото има и обичате.
Пече се около 25 минути на 180-200 градуса.
Става малко по-малък от обикновен кекс.
Шегата настрана...все ще е убав!
Сиско, експеримент правим ние специално...да сега все печен го хапваме, та ММ гледа разни рецепти и тъй. Този е киснат 3 дни в солен разтвор, после изрязва само филенца, реди в буркан и слага дафинов лист, бахар, ч.пипер и препържено олио/зехтин. Казва се Лакерда...май на всите балкански езици
Тази е подобна...
https://www.cookwithasmile.com/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0 … 1%80%D0%B4%D0%B0/
Аз слагам и замразени скариди накрая.
А, забравих джинджифила. Пресен, слагам го в началото на едри парчета, за да го махна лесно като е готова, че настърган пак се усещат влакната и не е най-приятно за ядене.
Пилешки гърди или бут или и двете, 2 стръка праз, 1/2 глава целина, 2 големи пащърнака и 2-3 големи моркова. Всичко нарязано на едро. Задушавам малко месото в зехтин, после добавям зеленчуците и ги оставям така за 5 минути с разбъркване тук там. След това добавям бульон на око, аз харесвам соса, който се получава и слагам повечко, за да остане, ама ММ днес коментира, че трябвало да яде с лъжица, щото било като супа днес сложих една бутилка от 700мл.
Та това го сложих на 5 минути на ниско налягане, като го отворих добавих една консерва кокосово мляко и го пуснах на соте да поизври малко. Накрая като ти хареса гъстотата, го спираш и добавяш една супена или малко повече горчица.
На мен ми харесва с повече пащърнак отколкото с повече целина, но аз не я обичам много нея по принцип, та затова.
Съотношението на зеленчуците е на око, аз обичам с повече праз и по-малко моркови, не знам защо не ги харесвам така на едро много.
И на котлон си става, аз за пръв път реших да го правя в уреда, досега на котлона все.
Ау, забравих още една вариация на зимната супа. Докато се варят кореноплодните, мушкаш пушено месо, например ребра, в тенджерата, придава аромат страхотен. После го вадиш и го сервираш още топло, с горчица. Ей ти цяло яденЙе. Супа за първо, мИсо за второ.
Аз я замразявам съща така. А ако си сготвила повечко, на второто ядене можеш да сложиш лъжица заквасена сметана.
Рецепта: печено пиле, мариновано според експертния съвет на господин Койнов, много благодаря 🙂 тази рецепта е вариант на неговата, но без частта с готвенето под налягане; пилето само се пече в Instant Pot със запичащ капак.
време за готвене - от час и половина нагоре, в зависимост от размера на пилето.
допълнително време - 8 до 24 часа за мариноване, аз мариновах 20 часа.
направих и ориз, още се боря с този ориз 😃 този път даже и на мен ми хареса, хич не обичам ориз. но добре стана, на отделни зрънца и с минимална оризешка миризма, ще кажа и за него.
и така, печеното пиле:
нужните продукти:
1 цяло пиле, моето беше 1650 гр.
половин лимон
1 с.л. соев сос
2 с.л. зехтин
1 с.л. сос от нар (или 2 с.л. портокалов сок)
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. сух чесън на прах.
за маринатата -
1 л. филтрирана вода, 60 гр. сол без йод, 30 гр. захар (2 с.л. с връх) + 3 филийки лимон.
начин на приготвяне:
разтворете солта и захарта във водата за мариноване в купа с подходящ размер, изрежете мастната жлеза от трътката на пилето <- за да не ви мирише на жлеза от трътка после цялото пиле, клъцнете ноктите от краищата на крилцата и потопете пилето в маринатата.
похлупете купата и я дръжте в хладилника от 8 до 24 часа. през последните 2 часа от мариноването извадете купата на кухненската маса и добавете в нея 3 филийки лимон.
когато мариноването е завършено извадете пилето от маринатата, изцедете го и го избършете добре отвън и отвътре.
разбъркайте в купичка съставките за мазане: соев сос, зехтин, черен пипер, лимонов сок, чесън и сос от нар.
намажете с четка пилето от всички страни и отвътре също.
пъхнете вътре в пилето 2 филийки лимон и го пригответе за печене: изкълчете му крилцата и ги подмушнете, да се приберат както бяха, когато го купихте от магазина, и завържете краищата на краката му с дебел памучен конец.
намажете кошницата за пържене отвътре с четка с олио и поставете пилето легнало с гърдите надолу в нея.
мацнете го още веднъж със сместа за мазане, сложете го в Instant Pot и настройте на програма Roast, температура 148 градуса, за 1 час.
след 1 час извадете кошницата с пилето, похлупете я с чиния и я обърнете. така ще извадите пилето най-лесно, за да го обърнете да се изпече и от другата страна.
изсипете изтеклото от печенето до момента в купичката с остатъците от сместа за мазане, върнете кошницата в уреда и намажете пилето с това, което се е получило в купичката със смес за мазане.
настройте уреда на програма Roast, температура 145 градуса и печете още от 30 мин. до 1 час, в зависимост от големината на пилето.
моето беше готово след 45 минути печене откъм гърдите - температурата в сърцевината им беше точно 80 градуса - колкото ни трябва.
можем да пресметнем горе-долу така: 1200 гр. пиле - печене от втората страна 30 мин, 1300 гр. 32 мин., 1400 гр. - 35 мин., 1500 гр - 38 мин., 1600 гр. - 42 мин. и т.н.
докато печете пилето от втората страна, можете, ако искате, да го мажете със сместа от купичката за мазане още няколко пъти, това ще го направи такова красиво и още по-сочно, отколкото ако не го мажете:)
получи се наистина, ама наистина много сочно и вкусно печено пиле!
даже още по-сочно от купешките пилета на грил, на които кой знае какви и колко фосфати им инжектират, за да бъдат така сочни. нашето с вас пиле обаче е чисто откъм такива неща 🙂
отново много благодаря на господин Койнов за професионалния съвет за мариноването, вече само така ще пека пиле, ура 😃
кожицата му остана съвсем непокътната, не се нацепи никъде, стана крехка и хрупкава, месото - сочно и вкусно, отделящо се само от костите... абсолютното пиле стана )
оризът: сагата продължава 😃
след като извадих кошницата с пилето и я поставих в чиния на масата - прецених, че мазнината и другите изтекли от пилето работи на дъното на основния съд ще ми бъдат точно, за да сготвя в тях ориз.
оризът го накиснах предварително във вода с температура 60 градуса, това научих от един арменски майстор на пилаф:) - накиснах ориза веднага след като сложих пилето да се пече от другата страна, значи е киснал 45 мин., да речем.
запържих на ситно нарязан лук и малко черен пипер в остатъците в основния съд, добавих изцедения и изплакнат, и пак изцеден ориз, и го поразбърках, пържих го 1-2 мин. докато стана прозрачен.
добавих му вода в съотношение 1 част ориз : 1.75 части вода, опитах го на сол и добавих още малко сол.
изсипах ориза в малък съд за готвене и изплакнах основния съд на инстант пот.
сложих вътре мултифункционалната решетка и 1 чаша топла вода, и поставих съда с ориза върху решетката. настроих Instant Pot на програма Pressure (Hi) за време 4 мин. и след края на програмата оставих налягането да спадне естествено. тъй като готвих само с 1 чаша вода на дъното, налягането се освободи естествено докрай само за 12 мин.
извадих съда с ориза, излях водата от основния съд, и запекох пак върху решетката съда с ориза на програма Bake и при температура 180 градуса за 10 мин.
след края на програмата извадих съда с ориза да си почине за 5 минути на стайна температура и след това разпухнах зрънцата с една вилица, направила съм ви и грозно филмче:)
Аз също готвя карфиол днес, но на запеканка с картофи и сиренА.
Режеш карфиола напряко на големи парчета, нареждаш в тава, намазваш със зехтин и чесън и печеш до готовност
После правя сос от тахан, чесън, лимон и подправки (аз слагам кимион и червен пипер задължително) и мажеш готовите стекове. Ако имаш нар накрая можеш да поръсиш.
Ей, не съм правила отдавна, ще взема д купя карфиол.
Ето за рязането какво имам предвид
Панди, нареждам ги и тях в тавата да се изпекат и после със соса. Да, щях да допълвам, че при рязането остават тия дребнажите, но аз си ги подреждам и пека и тях просто.
Карфиола на големи розички бланширам за 1-2 мин. в подсолена вода. Правя смес от галета, сол, пипер, сух чесън и овалвам мокрите розички много щедро в нея. Нареждам в тава върху хартия за печене, поливам с разтопено масло и запичам до порозовяване на много силна фурна. Ако имам, преди печене наръсвам и с пармезан.
Поднасям с млечно-чеснов сос. (Гъсто кисело мляко 1 кофичка, сол, пипер, чесън, лъжица горчица, 2 лъжици майонеза)
"Ядеш и ревеш"
2 големи глави червен лук
5-6 картофа
8 средни домата
1 шепа маслини без костилки
3 шепи замразен грах
0,500 кг спанак
1 голяма глава карфиол
Зехтин, сол, черен пипер, риган
В студен съд слагате зехтин и 3-4 с.л. вода и включвате котлона.
Слагате едно след друго:
парчетата кора от лимон, отрязани с белачка.
Лукът разрязан на четвъртини.
Картофите не се белят, нарязват се на колелца, дебели около сантиметър.
Доматите също на четвъртини и маслините.
От време на време се разбърква. Слагат се сол, черен пипер, риган.
Идва ред на карфиола. Слага се цялата глава, заедно с листата, като преди това се прави дълбок кръст на дръжката, за да поеме от соковете при печенето. Поръсва се със зехтин. Покрива се с фолио и се слага в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30 минути. Изважда се, маха се фолиото и карфиолът се полива със соса. Пак във фурната, но без фолиото за 30 мин. Като е готово се слага замразения грах и спанака, разбърква се и се доготвя за още 5 мин във фурната. Като се извади от фурната се поръсва и с лимоновия сок.
Пп. Моите домати не бяха хубави и добавих малко смлени от консерва, че щеше да ми рядък соса. На снимката е ½ рецептата.
Пп. Изглежда връткаво, а не е. Просто аз така пиша рецепти .
Първо- нарязвам круши/ ябълки, поръсвам ги със захар и ги запичам във фурната. Може и малко масло/ може и кокосово да е/ да се сложи.
Общо взето през това време разбивам 4 яйца с половин чаена чаша захар. След което добавям половин чаена чаша разтопено кокосово масло, пак се разбърква. Следва чаена чаша кисело мляко. Разбърква се. И накрая- 2 чаени чаши брашно, в което има разбаркана и чаена лъжичка сода.
Вадим крушите от фурната (както се сещате, може и сливи да са, примерно, въобще- вариации бол), изсипваме ги в сместа. Разбъркваме, сипваме във форма и печем до суха клечка. Може част от сместа да оставим и да добавим какао към нея.
Аз днес и печени орехи сложих, че имах. Въобще, варианти и заиграване с вкусовете бол.
Като го извадих и го оставих да поизтине, го залях с течен карамел /купешки/- нещо като долче ле лече.
Туй то.
Забележка под чертата
200° е много. Татко я е писал спрямо старата ни фурна, която не е загрявала много добре. 160°-180° ми се виждат по-добре. Аз слагам оризово брашно и царевична галета.