Това е емпирично изследване, според което както ранното (преди 4 месеца), така и късното въвеждане (след 7 месец) носят риск за появата на глутенонепоносимост (целиакия). Изледвани са деца, които са предразположени към това заболяване.
Тук пък става въпрос за зависимостта между времето на въвеждане на житни храни (пшеница, ечемик, ръж, овес - все глутеносъдържащи) и появата на алергия към тях. Резултатът: Децата, при които тези храни са въведени в менюто след 6-ти месец, са с по-голям риск от проява на алергия към житните култури, от колкото тези, при които захранването е започнало преди 6-ти месец. Изводът (според авторите): Резултатът от изследването не подкрепя отлагането на въвеждането на житни храни като предпазна мярка срещу поява на алергия към тях.