Популярен български десерт

  • 2 765
  • 13
Утре ЧР организират събиране с дегустация “Световна Кулинария”(не точен превод). Понеже ще бъде в 10 сутринта, мислех да занеса нещо, подходящо за чай или кафе. Баница не ми се прави, мислех нещо, което е по-космополитно, може и от магазин купено. Имаме български магазин, но е доста далече.
Виж целия пост
# 1
Най- добре мини през турския - същото е, пък избора по- голям.
Виж целия пост
# 2
https://zdraveikrasota.bg/3-nachina-za-prigotvyane-na-zamrazeno-kiselo-mlyako/
Виж целия пост
# 3
Локумки. Боже, сега ми се приядоха, ще трябва да си правя. Имам страхотна рецепта. Лесни са. Дребни сладки, идеални за кафе или чай. 😋
Виж целия пост
# 4
Локумки. Боже, сега ми се приядоха, ще трябва да си правя. Имам страхотна рецепта. Лесни са. Дребни сладки, идеални за кафе или чай. 😋

Може ли рецептата,ако ще и на лични,щото все нещо не ми харесва на тези дето съм ги правила ?
Виж целия пост
# 5
Локумки. Боже, сега ми се приядоха, ще трябва да си правя. Имам страхотна рецепта. Лесни са. Дребни сладки, идеални за кафе или чай. 😋

Може ли рецептата,ако ще и на лични,щото все нещо не ми харесва на тези дето съм ги правила ?
Естествено.
Виж целия пост
# 6
Бисквитена торта - не се сещам някой, който е опитвал и да не му е харесала
Виж целия пост
# 7
Бисквитена торта - не се сещам някой, който е опитвал и да не му е харесала
Аз не харесвам бисквитена торта Joy
Виж целия пост
# 8
И аз не обичам бисквитена торта, но се нареждам за рецептата на локумки 🙂
Виж целия пост
# 9
Направо я пиша тук тогава Wink

1/2 пакетче масло + 3-4 лъжици свинска мас + 1 чаша олио (смесват се)
2 яйца
1 чаша кисело мляко
1 лъжичка сода бикарбонат
Настърганата кора на 1 лимон
Брашно, колкото поеме (около 1 кг) - тестото трябва да е меко
5-6 кутии локум

Омесва се хубаво. Разточва се кора с дебелина 2-3 мм. Режат се правоъгълници. В средата се слага парченце локум и се навиват на рулце, охлючве, може и просто като топчета да се оформят.
Пекат се до слабо порозовяване. Топли се поръсват с пудра захар.

В тестото НЯМА захар - локумът и пудрата захар са достатъчни.

Ако ви мързи да точите, правете направо топчета. Аз така правя последните години (добре де, майка ми така прави, аз само й асистирам Wink ). По желание може да се добави и парченце ядка заедно с локума.

Тайната на това да станат крехки е в трите вида мазнина, тестото да е меко и да не се препичат.
Виж целия пост
# 10
Бисквитена торта - не се сещам някой, който е опитвал и да не му е харесала
Зависи много от бисквитите и вида крем. С просто нишесте не обичам, но ако в крема има сметана, маскарпоне или крема сирене...мммм
Виж целия пост
# 11
Аз говорех за хората от моето обкръжение, в което има и много чужденци. Никъде не съм споменавала, че на всички изобщо като цяло им е любимия десерт.
Виж целия пост
# 12
Лесен сладкиш с бишкоти и кисело мляко - https://recepti.gotvach.bg/r-119212-%D0%9B%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0% … D1%8F%D0%BA%D0%BE

Бишкотена торта с йогурт и плодове - https://recepti.gotvach.bg/r-144503-%D0%91%D0%B8%D1%88%D0%BA%D0% … D0%BE%D0%B2%D0%B5
Виж целия пост
# 13
Обичаме един десерт , често го правя и рецептата му е от средата на миналия век. Казва се
"Трите чаши".
---  1 ч.ч. захар, същата чаша с брашно и същата чаша с пшеничен грис ; добавя се 1 бакпулвер и всичко се размесва на сухо много добре. Настъргват се около 1 кг обелени ябълки, смесват се добре с канела / аз слагам и кардамон.
В тавата за печене се подреждат парченца от около 2 с.л. твърдо масло, слага се отгоре 1/3 от сухата смес, отгоре се размазва 1/2 от ябълките, пак суха смес, след нея ябълките и се завършва със сухата смес. Отгоре се слага още масло, но този път настъргано на ренде. !!! количествата на маслото са по избор, но не по-малко от 50 гр общо . С шиш за барбекю се надупчва добре сместта до дъно и се пече около 45 мин,  на 170 градуса, на предпоследно ниво, в предварително затоплена фурна. Трябва да стане приятно розово. Вкусен е и топъл - хрупкав,  и студен - става мек и плътен.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия