Рецепти от Северозападна България

  • 4 815
  • 70
Наскоро се замислих за детството и вкусните гозби, приготвяни от баба в уютния и суров Северозапад, и установих, че съм забравила много от характерните за този край ястия. Днес приготвям само няколко, които си спомням - боб със зеле, пълнени сухи чушки с боб, баница с праз и кисело зеле...
Баба приготвяше и различни лютики, както и други типични ястия, но съм била малка и вече не помня.
Много ми се иска в тази тема да съберем стари, позабравени и поизгубени рецепти от този така обичан край.
Виж целия пост
# 1
От бабините рецепти от СЗ вкъщи се харесват "пръжено" (миш-маш, но не съвсем), печени чушки с доматен сос, агнешко бутче с магданозена плънка, баница, пържени банички, содени мекици, пържен боб, лютеничка (с пресни домати, печени чушки ииии чесън), кифлички с локум, плодова пита, "праскови", тиквеник, пиле лютика, копривена каша, супа от лапад...
Готвя без мерки и ми е трудно да давам точни рецепти.
Ще следя темата с интерес.
Виж целия пост
# 2
Аз открай време издирвам питка, която правят банатчаните. Не се надува и изглежда почти като содена, само че е по-"златна и блага", ядяхме я гореща, намазана с мас и поръсена с шарена сол.
Виж целия пост
# 3
Ммм.. много обичам сухите чушки с боб и орехи, зеле с боб, рибник (парчета риба-май скумрия, ориз и орехи на фурна) и лютика.. намерих една рецепта за лютиката, която се доближава по съставки до тази на баба ми:
 http://ottefteritenamargi.blogspot.com/2012/02/blog-post_27.html?m=1
Имам спомен, че баба я правеше с обелени печени картофи и праз (вместо варени картофи и стар лук).
Виж целия пост
# 4
Чушки с боб майка ми пробва много отдавна и бяха страхотни. Иначе ми е разказвала за рецепта на баба й - н-р за сърми с ориз и слънчогледово семе. Баба ми пък правеше невероятна лютива пилешка супа, но името й не се сещам добре - сарамора или подобно.

Много хубава тема, аз съм по международните ястия, по емигрантска съдба, но искам да си припомня и любими рецепти от моето вече далечно детство.
Виж целия пост
# 5
Аз открай време издирвам питка, която правят банатчаните. Не се надува и изглежда почти като содена, само че е по-"златна и блага", ядяхме я гореща, намазана с мас и поръсена с шарена сол.

Тук има много банашки рецепти, дано намерите тази, която търсите Simple Smile
https://www.slideshare.net/megs91/ss-66003517?from_action=save

https://falmis.org/banatski-recepti

На мен са ми се прияли пресни питчета... ама не мога да ги докарам нито като баба, нито като мама.
А питчетата с пена на баба Патушка.... ех.
Виж целия пост
# 6
LemonDesi, тестото трябва да се остави малко да почине, преди да се разточи. И става хубаво само със свинска мас.

Баба правеше подобни, макар че не сме от Банат Simple Smile Аз търся рецепта за чушки с боб. Някога, преди много, много години прабаба ми е правела такива. Обаче след нея рецептата е забравена. Само се помни, че сухите чушки се заливали първо с гореща вода. Ако някой сподели стара рецепта, ще съм много благодарна Simple Smile
Виж целия пост
# 7
Баба ми пък правеше невероятна лютива пилешка супа, но името й не се сещам добре - сарамора или подобно.

Саламура се казва, бистра супа, тук има нещо подобно като рецепта https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0 … D1%83%D1%80%D0%B0

Баба ми я правеше с кокошка, включително краката Grinning Никога не съм я харесвала.

Интересно, че в нашашата къща никога не са се правели чушки с боб. Баба ми правеше сушени червени чушки, пълнени с ориз. "Пърженото" наистина е като миш маш, но без чушки - това много го обичам и си правя, но отива половин хляб с него. Сещам се и за пилешка каша, от бялото месо, лютика с печени чушки, пресен домат и чесън. Също и качамак.
Виж целия пост
# 8
Кажете как точно правите пърженото, аз не си спомням.
Сухите чушки с боб: свярявам боб без подправки. Когато е готов, отцеждам от водата и добавям сол, червен пипер, сминдух, джоджен, може чубрица, накълцани орехи и олио и всичко претривам с чукало. Предварително попарените сухи чушки изчиствам и пълня с плънката. Нареждам ги в тава, поливам с олио и пека докато започнат да почерняват леко отгоре (не много дълго, тъй като всичко е готово).
Виж целия пост
# 9
и боба ли трябва да е намачкан?
Виж целия пост
# 10
За пълнените чушки:

Боба се сварява и се прецежда. Задушава се в олио лук/ може праз и кромид/ , след като лука се задуши се добавят червен пипер и мащерка/ бабина душица/, сол. Тази смес се добавя към сварения боб и се разбърква добре за да се намачкат бобените зърна, ако трябва се добавя малко течност от сварения боб. Когато се получи гъсто пюре с него се пълнят накиснатите в хладка вода и отцедени сухи чушки. Нареждат се в тава и се поливат с олио и съвсем малко от бобената вода/ може да се добави малко вода към остатъка от бобеното пюре и да се залее с него/,  посолява се малко отгоре и се пече до зачервяване на чушките без да се покрива тавата.

Сухите чушки /тънките селски/ стават на невероятен чипс, пуснати за секунда в загрята мазнина. Или към края на готвене на пиле с ориз или подобни манджи се сложат отгоре поръсени с малко мазнина докато си сменят цвета.
Виж целия пост
# 11
Ха, я каква тема сте подхванали? Върнахте ме толкова години назад в моето детство.
И като отивах при баба и като замирише  на Пиле лютика /саламура, сухи чушки с боб, леща с праз, сърми заедно със сухи чушки , качамак, мекички , сухи чушки  пълнени с пържен лук, кисел чесън, различни баници с ръчно точени кори и още и още ммммм Yum
Виж целия пост
# 12
Баба ми не беше точно от северозапада, а от Централна Северна България. Съответно бобът в пълнените чушки си беше на зърна.
Виж целия пост
# 13
и боба ли трябва да е намачкан?
Да, всичко заедно се обърква и намачква.
Виж целия пост
# 14
Чушки с боб майка ми пробва много отдавна и бяха страхотни. Иначе ми е разказвала за рецепта на баба й - н-р за сърми с ориз и слънчогледово семе. Баба ми пък правеше невероятна лютива пилешка супа, но името й не се сещам добре - сарамора или подобно.

Много хубава тема, аз съм по международните ястия, по емигрантска съдба, но искам да си припомня и любими рецепти от моето вече далечно детство.

Супата е саламура и не е задължително да е лютива, слагат се печени чушки в нея. Невероятна вкусотия!
Баба ми  печеше месото на жар. Мисля, и от риба се прави.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия