Как да направя домашна каша за бебе?

  • 1 980
  • 13
Здравейте! Предстои ми да захраня бебето с гултенови каши. На осем месеца е. Как да приготвя кашата? Дали да е от цели зърна, предварително накиснати за една нощ и сварени до пълно омекване или от пълнозърнесто брашно, което е препечено и после сварено до сгъстяване? Ако някоя мама е правила домашни каши и може да ми даде съвет, моля да пише. И откъде в София мога да закупя зърна от ръж, ечемик, спелта, лимец и пшеница?
Виж целия пост
# 1
A защо трябва да правите домашна каша?

Това някакво криворазбрано природосъобразно хранене ли е?

Пълно е с всякакви глутенови и безглутенови каши, био и обикновени, с плодове, с всякакви зърна, пречистени са, с изследвани съставки, добавки на витамини и минерали, съобразени с бебешкото хранене.

Смятате ли, че за бебето е по-полезно да преглъща сварена пшеница? Имате ли представа колко трудно смилаеми са зърната от изброените растения? И това препечено брашно каква полезност има?
Виж целия пост
# 2
Аз си правех димашни каши от всякакви зърна. Важно е да бъдат лющени. Накисвам 1-2 с л предварително, после сварявам зедно с някакъв плод, добавям кокосово масло и пасирам. Ставаха супер вкусни.
Виж целия пост
# 3
Може да му правите и попара с препечен хляб или сухар, масло и сирене. Или каша от накиснати и после сварени зърна с масло и плодове или масло и сирене.
Виж целия пост
# 4
Пасирай овесени ядки с банан и ябълка .
Може и готови каши , има с елда без захар , добави плод .
Виж целия пост
# 5
До годинка, годинка и половина,  съм давала само готови бебешки каши, без да експериментирам с бебешкото стомахче. След това преминахме на всякаква храна.
Виж целия пост
# 6
И аз не смятам за редно да се експериментира с неща, които биха дразнили стомах и на възрастен. Има качествени готови каши, на доказани марки. Единствената, която правя в домашни условия е овесена каша с банан/ябълка и канела.
Вие бихте ли яли препечено брашно?
Виж целия пост
# 7
Да, в българската кухня препеченото брашно се използва в доста гозби. Не се изказвайте неподготвени. А колкото до вкуса на домашната каша, той зависи от възможностите на този който я приготвя. И да ми казвате че тези полуфабрикати с аромат на химия са по вкусни от истинската топла каша, не знам.
Виж целия пост
# 8
Какво точно значи "аромат на химия"? Не съм попадала никога на бебешка каша с изкуствени ароматизанти, нито пък ми е миришела като някой полу-фабрикат за възрастни.

Препечено брашно се е ползвало за каши, когато не е имало готови. Има много по-малка полезност от готова каша, която е обогатена, с плодове, с АМ, с добавка от витамини и минерали. Съвсем подготвени се изказваме. Целите зърна имат много баластни вещества, които са трудно смилаеми и за възрастен, какво остава за бебе? Между другото, когато са захранвали бебетата преди 60 години и повече, не са им варили цели зърна.
Виж целия пост
# 9
Моето дете се изприщваше цялото от някоя от тези полезни съставки. Точно заради това че не е съвсем ясно съдържанието им предпочитах да и правя аз. Колкото до зърната, по магазините има и брашна от елда, просо, глутенови култури и какво ли не. Така и всеки ден е яла различна каша, а не един месец една и съща докато свърши кутията. Всеки сам си преценя.
Виж целия пост
# 10
Нищо "експериментално" няма в приготвянето на домашни каши и храни за бебета. Ако се спазват добре опредвлени правила, то проблем не би следвало да има. Бебетата и малките деца не тряжва да приемат пълнозърнести продукти, следователно за приготвянвто на каши се използват лющени зърна, които вече се намират навсякъде. Това е, няма никаква философия.
Колкото до готовите каши- нека всеки да използва каквото иска, но да не забравяме, че те не са някаква божествена амброзия, а нищо повече от силно преработена, рафинирана храна, което не я прави най- полезното нещо. Относно безопасността- блажени са вярващите, които мислят, че бебешките храни са 100% безопасни и 100% контролирани.
Та, нека всеки използва това, което смята за добре, но без да вменява чувство на вина на майката, която е избрала друг начин.
Виж целия пост
# 11
Препеченото брашно е било храна на много бебета някога, но се чудя дали е удачна храна днес. Приготвя се лесно, като може да пречетете на слаб огън, в сух тиган и чист, смисъл да не сте пържили нещо в него. Препича се до златисто към тъмно жълто и като истине го слагате в стъклен буркан. После мляко и 2 с.л. от брашното с малко захар и да заври 1-2 мин. Но пак казвам заслужава ли си точно такова нещо, колко е полезно, да засистащо е, но....Прочетете и според вашите разбирания изберете най-доброто за детето ви.
Виж целия пост
# 12
О, не. Аз не говоря за препвчено брашно. Това, което съм правила аз- 1с.л лющено зърно (ечемик, просо, елда, каквото и да е), сварявам с плод, добавям кокосово масло и пасирам с водата от готвенето, разбира се може и малко прясно мляко да се добави за по- големи бебета. Става супер вкусно и със сигурност е по- полезно.
Виж целия пост
# 13
Подобно на Vickytailor и аз правех такава подобна  домашна каша.
 Брашно от елда , сгъстявах / сварявах с вода, добавях плод ( банан),  адаптирано мляко и така.
така или иначе каши съм давала 9-10 пъти общо, но винаги бяха такива. Не е имало проблем, детето ги ядеше и и харесваха.

Това по спомен описвам рецептата, че беше преди 3 години и ми се губи.

Не съм взимала купешки каши, но пак казвам аз бях решила, че няма и смисъл от толкова въглехидрат и детето така или иначе мина почти без каши.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия