Как да не се слепва оризът?

  • 17 549
  • 32
# 15
Аз готвя с бланширан, не запържвам, никога не ми се слепва.
Виж целия пост
# 16
задушавам го  преди да прибавя бульона
но задължително го мия  поне 4-5 пъти
 Twisted Evil
Виж целия пост
# 17
Винаги купувам бланширан ориз.
Дори и да не изплакна никога не залепва. Peace
Виж целия пост
# 18
Измивам го много хубаво
Пържа го в повече олио /3-4 сл за 1 чч ориз/
наливам 3 чч вода и пека на 150 градуса
Виж целия пост
# 19
Наистина сбланширан не залепва, но има по-различен вкус и не е същия като обикновения ориз. Мисля, че зависи от количеството на водата и продължителността на варене.
Виж целия пост
# 20
Специално за ориза на фурна - баба ми му лисва една чаша вода, чаена да речем, но не от тези огромните.
И постига ефекта за който говориш.
Как така му лисва,кога и как ве4е сварен или
Виж целия пост
# 21
аз също го запържвам, но винаги слагам 1:4 вода става по-сочен и по-вкусен
Виж целия пост
# 22
Специално за ориза на фурна - баба ми му лисва една чаша вода, чаена да речем, но не от тези огромните.
И постига ефекта за който говориш.
Как така му лисва,кога и как ве4е сварен или
Това щях да питам и аз.Стана ми интересно в кой момент се слага чашата вода.
Виж целия пост
# 23
Да, ориза е готов вече, изключва печката и сипва водата.
Виж целия пост
# 24
за варен ориз ползвам тенджера-оризоварка.не знам как точно се казва,но е една от най-добрите ми покупки!ориза става чуден!
най-добре става с ориз жасмин или басмати!
така става идеален за гарнитура,а аз слагам запържени зеленчуци и става чуден китайски ориз Peace
бисерния го ползвам за мляко с ориз,сарми и др подобни,а бланширания не ни допада на вкус
Виж целия пост
# 25
Ще ви кажа една хитринка от баба ми(даже и в едно предаване навремето я видях) за ориза, която винаги действа безусловно.

Преди да готвя нещо с ориз го измивам и го накисвам с вряла вода и сол в някаква купа, задължително е водата да покрива ориза и колкото повече време стои, толкова по-добре. Аз обикновено нямам много време да го чакам, но поне 10-15 мин. го оставям да накисне, ориза поема водата и набъбва, след това изливам водата и дори и да остане малко вода, той си я изпива. После като го запържа става набъбнал и никога не се слепва, става много хубав и много по-бързо се приготвя Peace
Виж целия пост
# 26
Варя го в оризарник, специален уред за варене на ориз. Става супер и е готов за 10 минутки.
Виж целия пост
# 27
Брей какви хитринки имало  Mr. Green
Аз купувам дългозърнест ориз, понякога бланширан и той не се слепва.
А пък аз все си мислех,че се слага малко мазнина,за да не се слепва newsm78
Виж целия пост
# 28
Бланширан  Wink
Виж целия пост
# 29
Аз не обичам ориза да е слепнал, независимо в какво ядене е - затова винаги го мия, докато водата стане прозрачна, бистра, да няма никакво нишесте и после внимавам с колко вода го приготвя - хубаво е да е повечко. При варене слагам мазнина.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия