Продукти:
2-3 моркова
1/2 глава целина
2-3 магданозени корена
1 корен пащърнак
4-5 картофа
2 равни лъжици брашно
3-4 лъжици брашно
1 1/2 чаши прясно мляко
Приготвяне:
Изчистете и нарежете на ситно морковите, целината, магданозените корени и пащърнака. Пуснете ги във вряща подсолена вода. Като поомекнат, прибавете картофите, обелени и нарязани на кубчета. Когато зеленчукът се свари добре, претрийте го през цедка. Запържете брашното с маслото. Разредете запръжката с отварата и прясното мляко и я изсипете при претрития зеленчук. Оставете супата само да заври и я свалете от огъня. Поднесете я с пържени хлебни кубчета или със сварени моркови, грах и наситнен магданоз.
Супа от картофи с извара
Продукти:
500 гр. картофи
100 гр. моркови
200 гр. извара
100 гр. зелени пиперки
1 глава лук
10 гр. червен пипер
20 гр брашно
50 гр. масло
сол и магданоз
Приготвяне:
Картофите се обелват и се настъргват на ренде заедно с почистените пиперки, лука и морковите. Слагат се в подсолена вода. Към полусварената супа се прибавя изварата и се разбърква. В сгорещеното масло се запържва брашното, прибавя се червеният пипер и малко от врящия бульон. Изчаква се да заври и се сипва в супата. Подсолява се и се поръсва с наситнения магданоз.
Кремсупа от печурки
Продукти:
300 гр. печурки
1 глава лук
4 с. л. чисто масло
3 с. л. дребно нарязан магданоз
4 с. л. брашно
1/2 л горещ зеленчуков, месен или кокоши бульон
1/2 ч. ч. сметана
Приготвяне:
Печурките се почистват и се нарязват. На дребно се нарязва и лукът. Разтопяват се 2 лъжици от чистото масло и в него се изпържват лука и гъбите. Прибавя се половината от магданоза. Останалите 2 лъжици масло се разтопяват в друг съд, в който се изпържва брашното до златисто и се залива с горещия бульон. Той следва на няколко пъти да заври, като го бъркаме постоянно. Прибавяме на вкус сол и пипер. Пускаме гъбите в бульона и изсипваме сметаната. Кремсупата се сервира с нарязания останал магданоз.
Забележка: Тази кремсупа може да се приготви и от всякакви видове ядливи гъби, а може и смесени (от различни видове).
А вие какви крем супички правите?