Рецепти за микровълнова печка!

  • 5 043
  • 26
# 15
Най-често правя яйца "на очи" - в йенска тенджерка слагам съвсем малко олио - колкото да намажа дъното, чуквам определн брой яйца в зависимост от порциите, които искам да направя, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО пробивам всеки жълтък с вилица или с върха на остър нож, защото иначе гърмят, слагам отгоре бучици масло, сол и подправки по желание и слагам с капак на не най-силната мощност - горе-долу около 400 вата. Наблюдавам ги и когато видя, че вече няма суров /течен/ белтък, значи са готови. След това ги разрязвам с нож и ги слагам в чиниите. Може да им се направи заливка от сос от кисело мляко и чесън.

Благодаря за рецептата   bouquet

Направих ги, облизахме си пръстите. Ако им се сложи сосчето, си стават яйца по панагюрски. Бях скептично настроена, мислех, че ще станат на каучук, но останах приятно изненадана.
Не сложих масло и подправки. Само яйцата.
Като извадих, настъргах кашкавал и поръсих с червен пипер и шарена сол.
Ето ги:

Виж целия пост
# 16
о и аз ще пробвам ,но незнам за различните ястия на колко да ги пускам ,за да не стане някоя беля.
аз само гюведжета съм пробвала.
Виж целия пост
# 17
МВ използвам основно за притопляне и сандвичи
Нещо не ми харесват манджичките сготвени в нея  Simple Smile
А  да - да не забравя и пуканките,които стават много добре Mr. Green
Виж целия пост
# 18
Момичета, яз от две седмици се изтерикатях и вместо да си пържа тиквички или да вклчвам фурната за едни тиквички, ги мятам в микрото с малко сол и олио и пека на пълна мощност за 10 мин, остават хрупкави , но не и сурови.
Виж целия пост
# 19
Ето една многократно изпробвана рецепта:
http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=cooking&id=995
Виж целия пост
# 20
Не гърмят ли дробчетата?
Имам злощастен опит със свински дроб  Confused
Виж целия пост
# 21
Никога не са ми гърмяли  Laughing
Виж целия пост
# 22
Моята микровълнота печка има грил, но не го използвам. Въпреки това, в нея стават някои доста сполучливи вкусотии, а и често се налага да сготвя само две порцийки от нещо и предпочитам да е в нея - за по-бързо. Това, което правя най-често е:

- варени яйца за някоя салата или за сандвичи. стават супер бързо. Ако са за салата, ги слагам в чаша, а ако са за сандвичи - в чиния, за да станат плоски направо. И в двата случая надупчвам жълтъка и пускам на ниска мощност (на размразяване) - някъде по около две минути на яйце или малко повече, ако са много охладени. Мазнина не мажа по съда.

- гъби с масло - нарязвам си ги, слагам масълце или маргарин, слагам сол и черен пипер или някаква готова подправка от рода на Вълшебен вкус със зеленчуци и готвя на пълна мощност, като разбърквам през минута-две. Като станат готови, може да им се настърже кашкавал и да се сложат още малко да се разтопи. Който обича чесън, може да се добави малко за аромат

- пълнени гъби: махам пънчетата на по-едрички печурки, слагам им по-малко сол и масло и ги слагам на пълна мощност до полуготовност. после накълцвам наситно шунка, кашкавал и каквото ми дойде на ум в момента и ги пълня, заедно с накълцаните пънчета и обратно в микрото, докато станат готови. Интересно става също, ако в плънката се сложи и едно разбито яйце. Преди да се напълнят, могат да се наръсят с бяло вино... абе вариациите са според вкуса на всеки.

- зеленчуци за гарнитура:лук, зеле, моркови, грах (слагам го както си е замразен от пакета), печурки накълцвам и слагам наведнъж в съд с капак, добавям масло или маргарин, сол или Вълшебен вкус, похлупвам и слагам на пълна мощност, като разбърквам от време на време, докато преценя, че са готови.

На прима виста това се сещам, но със сигурност има и още неща. Горещо препоръчвам да си вземете от пластмасовите капаци за микровълнова - представляват нещо като полусфера от прозрачна пластмаса, която е с диаметъра на въртящата се стъклена "чиния на печката". Спестяват мноого чистене, понеже не пръска, докато готвите или топлите нещо  Grinning

Уф, спирам да пиша, че ми се приядоха гъби с кашкавал, а съм на диета  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 23
natka, би ли казала от къде си купи този капак? Ако е от Габрово, пак ми обясни, имам близки там и мога да го поръчам. И според диаметъра на чинията на МВ-то има различни диаметри пластмасови ли?
Виж целия пост
# 24
Огледай се в магазините за домашни потреби - напоследък ги виждам почти навсякъде. Гледах ги два размера - по-малкият е нещо от рода на 25см в диаметър, а по-големият явное за по-големи печки. Цените почваха от 2-3лв или нещо от този порядък - то реално не е нищо особено. Явно наскоро са излязли масово по магазините, щото аз имах един, който ме беше подарък, купен извън БГ и дотогава не бях виждала такова нещо. Голямо улеснение е - едно е да го измиеш набързо на чешмата, друго е да търкаш печка  Grinning
Абе ако не стане по друг начин, кажи да взема да го снимам тоя капак и да ти го покажа как изглежда, само ще трябва да минат няколко дни, че половинката е в командировка и взе фотото със себе си.
Виж целия пост
# 25
  bouquet, natka! Ще си потърся тук, не съм знаела. Аз и сега нямам проблем с  МВ-то, използвам 2 капака с различна големина от иенаглас (от комплектите), за да не цапа и не се запотяват стените и тавана,но щом като са измислили хората, ще се огледам. 
Виж целия пост
# 26
Хмммм, и аз ще потърся такива капаци, въпреки че и аз имам капаци от йенаглас. Предполагам, че, след като са във форма на купол, ще могат да покрият по-големи съдове.
Но аз вчера правих сиренето по шопски без капак и изобщо нямах проблем с пръскането. Оня ден яйца на очи - пак никакъв проблем.
Пръска ми понякога, когато разтапям масло, а веднъж претоплях свински дроб - съветвам ви да не го правите - пръска се като бомба и не искам да обяснявам за каква кочина става въпрос.
С маслото също. И тъй като често разтапям масло, покривам чашата с прозрачно фолио.
И още нещо - забелязала съм, че ако често отварям фурната и разклащам чашата, този проблем с маслото може да се предотврати. За всеки случай обаче - фолио. В краен случай лист домакинска хартия върху чашата също помага.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия