Унгарска кухня

  • 3 584
  • 37
# 30
Дай една за кнедли ,че са много вкусни, майка ми ги прави, но сега не ми е под ръка тефтера и.
Виж целия пост
# 31
ааа, кнедлите не са унгарски (мисля че са немски или чешки, ама не знам).

Иначе тук има подобни неща на кнедлите (например галушка или което обойавам словашко е обаче - страпачка) - ама тях си ги купуваме дълбоко замръзени и само ги варим, няма кой да се разправя с теста  Embarassed  Embarassed  Embarassed

ОК, ще пиша, ама по нощите. Имам една готварска книга на най-прочутия ресторант в Будапеща, трябва да я разровя.
Виж целия пост
# 32
По-добре пиши ,какво ти готвиш или поне каквото ти харесва на теб. Hug
Виж целия пост
# 33
Няколко неща идват в моят заспал мозьк:

Едното е като яхния (абе май най му пасва на френски каквото казват ragout). Може да се направи от различно месо, аз предпочитам телешкото:

килограм телешко се нарязва на кубчета. Щедро лук (примерно 250 г) се запържва съвсем леко, добавя се много червен пипер, след това месото и сол. Като се позапържи месото, се добавя бульон (може и малко червено вино), чесьн и зелени подправки (аз слагам май всеки път различни, нямало е оплаквания  Wink - досега сам слагала майорана или риган, даже и с чубрица съм го правила). Аз слагам и ким и черен пипер щото така ни харесва. Обаче бульона/водата трябва да е малко - идеята е место да не се вари, а почти да се пържи. Може и в тенджера под налягане, но с малко вода, т.е. аз поне често я отварям за да не загори пък. Когато месото поомекне се добавят нарязани чушки и домати още да се поготвят заедно. Гарнира се идеално с малко солена сметана при поднасяне и с гарнитура варени картофи, ориз или нещо тестено (галушка/кнедли)

Паприкашът е сьщата технология, но е сьс сгъстен сос и поради задълйителната сметана е по-тейко ядене. За целта се смесва сметана за готвене с малко брашно и се слага в соса да го 'уплътни'

Една чудна неконвенциала салата, която моята свекърва прави: сметана за готвене (мойе половин сметана и половин кисело мляко да не е толкова тежко), в нея се слагат краставици нарязани/рендосани на супер тънки кръгчета, сол, много много червен пипер и доста чесън

Сетих се и за шункови ролца пълнени с крем от хрян (ама тях си ги купуваме готови, или понекрема) - много е свежо, малко като wasabi-то без да е толкова серт

А сладки неща има...абе аз тук проядох сладкиши...Ама и тук започнах да готвя, та ако има неясноти в рецептите - питайте

Поздрави!
Виж целия пост
# 34
Тюх да му се невиди, взе ми паприкаша от устата Crossing Arms
Това е най-любимата ми манджа, само че докато се чудех дали е унгарска... newsm78
Аз го правя така :слагам 1 кг. свинско и 1-2 глави лук да се задушават ,понеже не пържа, който обича пържено може да ги запържи и после да добави вода. Като поомекнат слагам 1 кг. зелени чушки, нарязани на парченца, 2 лъжици доматено пюре или 1 ч.ч. доматен сок ,1 с.л. червен пипер и го оставям да се досвари и сгъсти, накрая слагам магданоз. Не знаех че се слага сметана ,но е супер и без нея eat
Виж целия пост
# 35
Сетих се още една манджа и тя май ми е последната:

Карфиол с галета

Сварява се 1 глава карфиол накъсана на розички, изцежда се и се намачква с вилица.
В тиган се изсипват 2 кафени чаши галета и олио колкото поеме и се запържва за кратко, внимавайте че става много бързо. Изсипва се върху карфиола и се обърква. Това е по-скоро някаква гарнитура , но на нас много ни харесва и си я ядем само така.   chef
Виж целия пост
# 36
Дай една за кнедли ,че са много вкусни, майка ми ги прави, но сега не ми е под ръка тефтера и.
и аз само да кажа че кнедлите са май с чешки произход, но и в Германия доста ги хапват  Grinning

За кнедли мога да препоръчам Наталина - тя е майсторката във форума за чешка кухня
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=57551.msg1055102#msg1055102
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=249.msg1084#msg1084

Иначе се записвам за някой унгарски гулаш   bouquet

разтърсих се по нета и оща малко намерих
http://bgkulinar.net/searchres.php?kind=8&search8=e22
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.1178.html
сори че бутам темите в Унг.кухня  bouquet
Виж целия пост
# 37
Майка ми прави картофени кнедли, като прави топки от тестото и вътре слага половин синя слива, после ги пуска във вряла вода и когато изплуват значи са готови, изцежда ги и ги овалва в запържена галета. Накрая ги поръсва с пудра захар, защото всъщност в тестото няма захар.Много приятен десерт са.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия