A козуначени кофлички и други подобни?

  • 5 942
  • 33
# 15
Аз мисля като кифлички да ги навия. Тестото се разлива много само, ако е превтасало.
Виж целия пост
# 16
Тане, наканих се за кифличките, но ми изникна един въпрос.
Сигурна ли си, че млякото е кисело? Не съм правила досега козуначено тесто с кисело мляко, а само с прясно  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 17
Цитат на: tedi_b
Тане, наканих се за кифличките, но ми изникна един въпрос.
Сигурна ли си, че млякото е кисело? Не съм правила досега козуначено тесто с кисело мляко, а само с прясно  Rolling Eyes


Аз правих както е по рецепта с кисело мляко и стана страхотно тесто и съответно и козунака също.
Виж целия пост
# 18
Хайде и аз да похваля рецептата  Grinning
Кифличките се правят много лесно дори от малко бременни  Laughing  Докато тестото втасваше имах време и за почивка  Grinning
Замесих половин доза. Тестото ми се точеше малко трудно, затова изтеглих кора на ръка. Нарязах на триъгълници и навих кифлички.
Мисля, че не изчаках кифличките да втасат достатъчно  Rolling Eyes  Другият път ще ги оставя за по-дълго, преди да ги намажа с жълтък.
Ето какво се получи - снимка
Тане, много мерси за чудесната рецепта!  Grinning
Виж целия пост
# 19
Не съм ги правила, но току-виж се амбицирам тази година. Купих си онзи ден великденския брой на любимото си списание "Сол и пипер" и ги преписвам от там:
 Козуначени кифлички с пълнеж.
 Продукти: 1 кг. козуначено тесто;1 и 1/2 чаша счукани или смлени орехи; 5с.л. захар; 1с.л. канела; 3 жълтъка за намазване; 1 белтък, сусам и захар за поръсване(кристали)
 Пригответе плънката: разбийте на сняг белтъка, смесете орехите, захарта и канелата и ги разбъркайте с разбития белтък. Разточете приготвеното козуначено тесто на кора с дебелина около 1 см. Нарежете кората на триъгълници, поставете малко плънка и завийте. Поставете ги в намазнена тава и ги покрийте за второ втасване около 30 мин. Като втасат намажете всяка кифличка с жълтък, поръсете със захар и сусам. Печете до златисто на 180 градуса. След изваждането оставете да изстинат покрити с кърпа. Вместо орехова плънка може да използвате и шипков мармалад.

Ако някой се интересува от козуначено тесто - ще ви напиша и него.
Виж целия пост
# 20
Цитат на: bomboto
...Ако някой се интересува от козуначено тесто - ще ви напиша и него.
Направо го давай Grinning
Виж целия пост
# 21
tedi_b,
да, рецептата е с кисело мляко. Аз затова се навих да пробвам, защото като прочетох в темата за козунаците как се меси тестото "по бански" Wink  и колко време отнема се отказах......а моето предложение съм го гледала по тв-то и помня, че беше лесно.
Е, както казах по-горе, след опичане тестото не се къса на конци, както става про хубавите козунаци, но вкусът според мен е същият.....дори на следващия ден бяха станали по-хубави....
А тестото при разточването и на мен ми се опъваше малко - явно след 100-те "тояги" Wink  по гърба му става такова жилаво
За втасването - просто ги оставих да се надуят и напълнят тавата, т.е. колкото на мен ми хареса и тогава ги мазах - горе-долу се водих от правилото за удвояване на обема.

Малко късно ти отговарям, но виждам резултата е повече от положителен Wink
Виж целия пост
# 22
Положителен е, даже и мъж ми яде с кеф (не е по сладкото).
На нас захарта ни дойде малко, следващият път ще сложа повечко  Wink
Пак мерси  Grinning
Виж целия пост
# 23
Цитат на: Honda
Цитат на: bomboto
...Ако някой се интересува от козуначено тесто - ще ви напиша и него.
Направо го давай Grinning

Това обаче довечера ще се случи, щото съм на работа сега.
 На мен не ми изглежда сложно, така че мисля да се пробвам Grinning
Виж целия пост
# 24
Цитат на: Taneto
Козуначени кифлички
оригинал - на една гостенка на Звездев, някоя народна певица беше, но коя ли Thinking

Омесва се тесто от:
1 ч.ч. кисело мляко
6 яйца
1 ч.ч. захар
1 пакетче мая
1/2 ч.ч. мас или маргарин
брашно около 1 кг.

Още: олио, яйце за маназване, мед.


Момичета, какво е "едно пакетче мая"?  при нас е 40 гр. "живата" и 7 гр. сухата......колко трябва да е по реzепта?
Виж целия пост
# 25
Зависи за колко брашно е предвидена самата мая. Кубчетата жива мая, които аз ползвам са 42 грама и са предназначени за 1 кг брашно.
Сухата мая на Др. Йоткер май беше за 500 гр. брашно (нямам в момента пакетче да проверя) и не съм сигурна за отговора си....така че зависи от производителя.....

г.п. рецепта е в оригинал, всеки може да си я "намести" по своите мерки Wink
Виж целия пост
# 26
Имам следния въпросс относно втасването на тестото:
Възможно ли е да се ползва микровълновата печка, за да втаса по-бързо тестото и ако е така на какви градуси?
Не се ли променя вкуса от микровълновата печка?
Виж целия пост
# 27
Цитат на: zaek
..Възможно ли е да се ползва микровълновата печка, за да втаса по-бързо тестото...

Абе с микровълновата не съм пробвала, но редовно използвам фурната за тази цел. Подгрявам я на 30-40 градуса и така "втасвам" всички продукти, които го изискват. (така даже си квася и киселото мляко) Grinning
Виж целия пост
# 28
И аз ползвам обикновената фурна.
Оказа се много добър начин за втасване  Wink
Виж целия пост
# 29
Цитат на: Taneto
Ето какво се амбицирах да направя вчера, след като се засрамих от темата за козунаците, а рецептата отлежава отдавна в тефтера и чака за проба:
Козуначени кифлички
оригинал - на една гостенка на Звездев, някоя народна певица беше, но коя ли Thinking
За любопитните, да съм полезна, ето малко картинки, общо са 3:
http://www.bgphoto.net/photos/2105/o632479503470156250.jpg

Изглеждат страхотно, сега ще ги направя, но би ли казала как правиш тази салата часовник? Великолепно изглежда, а сигурно е и много вкусна. Ще ти бъда благодарна, ако споделиш рецептата.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия