Рецепти от турската кухня ! =2=

  • 215 022
  • 314
# 270
Да бе, видях го аз. Но не знаех за съществуването на подобно. Може да е по-ядливо от суровото. newsm78

в Бг-то е само печено, това което намирам по диетичните щандове - от сусам или от слънчоглед.....за мен не е ядливо, нищо че е печено, мазно ми е и горчиво, но виж с мед е доста приятно.
Виж целия пост
# 271
Може ли момичетата живеещи в Турция да ми кажат дали чорба кашъ и йемек кашъ са едно и също ,защото в рецептите по списанията им и предаванията по тяхната телевизия се срещат и двете.Ще съм Ви много благодарна!
Виж целия пост
# 272
Еднакво е! Едното е лъжица за ядене, а другото е лъжиса за супа (чорба)!  bouquet

Тахана само с пекмез го ям!  Joy И без пекмез, не е лош за ядене! Опитвала съм, но с пекмез ми е като течен шоколад! В България му казват Меласа на Пекмеза!
Виж целия пост
# 273
drize,  благодаря ви много. Това нещо ме мъчеше отдавна, и си мислех че  чорба кашъ е лъжицата с която ядем ,а пък йемек кашъ е голямата лъжица с която бъркаме например яденето докато готвим. Питала съм и майка ми , и тя каза че е едно и също нещо.Но защо тогава използват и двете наименования за една и съща мярка в техните си рецепти? А  не както при нас супената си е супена и няма друго име и не се обърквам.Ееей това нещо няма да ми даде мира. Добре че ви открих , къде съм бляла досега!
Виж целия пост
# 274
Миналата седмица бях в Истанбул на гости,та,там ме почерпиха с ашуре.Бях чувала,но не бях опитвала.Ей,много ми хареса и днес го спретнах,като изключим,че някои съставки ги нямах,стана много близко до оригиналното.
Виж целия пост
# 275
Тук в Испания в един турски ресторант съм яла едно ястие от три вида месо с три вида сос, някакъв кебап беше ама пусто не мога да се сетя сега. newsm78 Коментирали ли сте го да ми дадете линк.
Месото е като за дюнер, но го сервираха с бял ориз, зеленчуци и едни интересни сосчета. Та те ме интересуват.
Виж целия пост
# 276
Еднакво е! Едното е лъжица за ядене, а другото е лъжиса за супа (чорба)!  bouquet

Тахана само с пекмез го ям!  Joy И без пекмез, не е лош за ядене! Опитвала съм, но с пекмез ми е като течен шоколад! В България му казват Меласа на Пекмеза!


Я пък ти! Не беше ми минавало на ум да го разбърквам с меласа. Ха мерси за идеята- ще пробвам. Wink
Виж целия пост
# 277
Момичета, както си четях вашата вкусна тема и едни вкусни спомени ме връхлетяха...
Преди много години, когато бях ученичка, моя приятелка туркиня ни черпеше с татлии. Имах рецептата, никак не беше трудна - това си спомням. Но не мога да я намеря. Потърсих и тук, във форума, но пак не открих нищо. Дали някоя от вас може да ми помогне как се приготвят тези сладости  Hug?

Темата е страхотна! Благодаря за рецептите, които споделяте   bouquet!
Виж целия пост
# 278
Еднакво е! Едното е лъжица за ядене, а другото е лъжиса за супа (чорба)!  bouquet

Тахана само с пекмез го ям!  Joy И без пекмез, не е лош за ядене! Опитвала съм, но с пекмез ми е като течен шоколад! В България му казват Меласа на Пекмеза!


Я пък ти! Не беше ми минавало на ум да го разбърквам с меласа. Ха мерси за идеята- ще пробвам. Wink

Каква е тая меласа, в бг съм чувала амо за петмез, ама това е един твърд плодов конфитюр - разят и изстинал в тави, режат го с нож продавачките. обикновено го виждм по време на пости.
Виж целия пост
# 279
Момичета, както си четях вашата вкусна тема и едни вкусни спомени ме връхлетяха...
Преди много години, когато бях ученичка, моя приятелка туркиня ни черпеше с татлии. Имах рецептата, никак не беше трудна - това си спомням. Но не мога да я намеря. Потърсих и тук, във форума, но пак не открих нищо. Дали някоя от вас може да ми помогне как се приготвят тези сладости  Hug?


Blue Jay , погледни  ТУК, за тях ли става въпрос?
Виж целия пост
# 280
Еднакво е! Едното е лъжица за ядене, а другото е лъжиса за супа (чорба)!  bouquet

Тахана само с пекмез го ям!  Joy И без пекмез, не е лош за ядене! Опитвала съм, но с пекмез ми е като течен шоколад! В България му казват Меласа на Пекмеза!


Я пък ти! Не беше ми минавало на ум да го разбърквам с меласа. Ха мерси за идеята- ще пробвам. Wink

Каква е тая меласа, в бг съм чувала амо за петмез, ама това е един твърд плодов конфитюр - разят и изстинал в тави, режат го с нож продавачките. обикновено го виждм по време на пости.

Аз в България меласа не съм виждала в продажба. Но съм чувала за такава. От къде я взимат не знам. При нас се продава във всеки магазин защото много се използва за кулинарни цели.

http://images.google.ca/images?hl=fr&q=Melasse&um=1& … p;sa=N&tab=wi
Виж целия пост
# 281
Чувала съм, че меласата може да се заменя с пчелен мед.
Виж целия пост
# 282
Чувала съм, че меласата може да се заменя с пчелен мед.

Да ама това са две коренно различни неща. Различен вкус и различен аромат. И едното и другото са гъсти сиропи, но....няма нищо общо във вкуса. Меласата мирише на ром, придава страхотен вкус на сладкишите.

Сега се сетих, че тахана може да се разбърква и с други сиропи- кленов, царевичен. Grinning
Виж целия пост
# 283
Пекмеза може да се прави от грозде, барабонки, червено цвекло, диня, рошков и много други нещта! http://en.wikipedia.org/wiki/Pekmez
Течно е и тук се смесва с тахана и ства супер! Някой ми беше казал, че в БГ му казвали меласа! Знам, че в добричкия край го правят от дини!
Виж целия пост
# 284
На нашето бурканче на турски пише юзюм пекмези /гроздов пекмез/ и отдолу пише на английски  Grape molasses
Съдържание: Концентриран гроздов сок ,на англ.ез.  Natural grape juice concentration.

Баба на село преди много години приготвяше пекмез от захарна тръстика ли беше/казваха му  камъш/, но на вкус е същото като това купеното,което сега имаме.Консистенцията и на двете е една и съща-течна,цвета също.
В Турция видях и пекмез от черница,но не съм опитвала.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия