Рецепти от турската кухня ! =2=

  • 214 976
  • 314
# 285
Пекмеза може да се прави от грозде, барабонки, червено цвекло, диня, рошков и много други нещта! http://en.wikipedia.org/wiki/Pekmez
Течно е и тук се смесва с тахана и ства супер! Някой ми беше казал, че в БГ му казвали меласа! Знам, че в добричкия край го правят от дини!


Е това няма нищо общо с меласата. Плодов сироп. Меласата е точно остатъчен материал от производството на захар от тръстика.

Какво е барабонки? Shocked Shocked Дарадонки? Joy
Виж целия пост
# 286

Какво е барабонки? Shocked Shocked Дарадонки? Joy

Ох, разсмя ме! Наистина ли не знаеш или се шегуваш - дуди, барабонки, черници - плодчетата на черницата.
Виж целия пост
# 287

Какво е барабонки? Shocked Shocked Дарадонки? Joy

Ох, разсмя ме! Наистина ли не знаеш или се шегуваш - дуди, барабонки, черници - плодчетата на черницата.

 Laughing Дуди и черница бях чувала, дарадонки никога. А рошков какво е? Laughing
Виж целия пост
# 288

В нашата Уикипедия много малко има за рожков: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%B2
Иначе е caroube на френски.
Виж целия пост
# 289
Едни шушулки, като деца ги разнасяхме, печахме ги на печката. Намерих в нета някакви снимки, но не ги помня чак такива черни.
Виж целия пост
# 290

В нашата Уикипедия много малко има за рожков: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%B2
Иначе е caroube на френски.

Ам това яде ли се? Shocked Ние тези шушулки ги събирахме като малки и си играехме с тях на бобчета. Laughing Никога не ми е минавало на ум че може да е ядливо. Растат по паркове. В Хисаря ги има много.
Виж целия пост
# 291
На пекмеза в нашия край му викат петмез. Но отдавна не се прави, използвали го вместо захар навремето. Това от баба ми съм го чувала. Само, че не знам от какво са го правили - черници или грозде.

Keçiboynuzu или Рожков все още се консумира в Турция. Носи му се славата, че лекува какво ли не.
Виж целия пост
# 292
Нещо тези шушулки които виждам в нета не ми приличат на нашите от парковете. newsm78

http://www.caroube-dz.com/Images/caroub.gif

И как се яде този рожков и на какво се прави?

А дали вирее в България? Прочетох че средиземноморски климат му трябва.
Виж целия пост
# 293
Аз рожкова и като carob съм го виждала в чужбина. Даже чай от кароб/рожков съм пила...може би имам даже още останал в къщи. Сущали се тия шушулки, един чужденец ми бе обяснявал и се навивали на руло, после се режели и ставали бонбони. Това обаче не съм го опитвала.
Виж целия пост
# 294
рожкова го има по магреба за другите страни нямам наблюдения! аз съм яла сушен ,много е сладък , зрънцата се  плюят! суши се, не знам то4но за какво го ползват, на мене ми казаха срещу запек бил уж добре! за 4ай не съм се сетила да питам ,но доста  треви се правят на 4ай, може и това да става! не съм видяла много масова употреба, явно си има орпеделени ка4ства  и се съобразяват с тях!
Виж целия пост
# 295
В Турция правят пекмез. Сега прочетох,че бил богат на калций, витамин Е и минерали. Предпазва от рак на белия дроб, полезен бил и за други белодробни заболявания, сърцето, гастрит, прочистване на кръвта.
Виж целия пост
# 296
Като е станало дума за пекмез-а да ви попитам,това прилича ли на маджуна,който се приготвя от цвекло?
Питам,че съм се засилила да правя Истанбул симиди,и в рецептата присъства пекмеза,та се чудя с какво да го заменя.
Виж целия пост
# 297


Blue Jay , погледни ТУК, за тях ли става въпрос?

Labrex, много благодаря   bouquet! Намерих моята рецепта  Grinning!
Виж целия пост
# 298
И как се яде този рожков и на какво се прави?
А дали вирее в България? Прочетох че средиземноморски климат му трябва.
Брашното от рожков е заместител на какаото, при хора алергични към какао или при деца се слага в сладкиши и дава един специфичен и много хубав вкус, доста подобен на този на какаото. А и на цвят е кафяво. Има готови бебешки каши с рожков като тази на Нестле - ориз и рожкови за деца над 4 месеца. Използва се и когато си на хомеопатично лечение и не трябва да приемаш какао. Може да се слага във всички сладкиши, в които влиза какаото и даже в течен шоколад. Много по-полезно е за децата и не съдържа кофеин, богатo е на минерали, калций, магнезий и фосфор. Използва се и в диабетични продукти. Продават го в диетичните магазини и на диетичните щандове на големите супермаркети. Като добавка в храни носи номер Е410.
Виж целия пост
# 299
Да ,Макс=Мара маджунът от цвекло има сходен вкус с останалите видове пекмез.Можеш да го използуваш.Аз понякога добавям към захарта /когато правя кексове.Става по= здравословно ' става нещо като кафява захар  bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия