домашно сирене

  • 42 996
  • 85
# 60
И аз да се запиша в тази тема.Отдавна имам желание да си подсиря сиренце и затова имам въпросче.Може ли с около 2 литра мляко да направя сирене и какво количество мая ми трябва?Знам че е малко количеството мляко,но никога до сега не съм сирила и не ми се иска да захабя много мляко.И защо овчето  и козето сирене стават като камък твърди, а кравето не става?
Виж целия пост
# 61
И аз да се запиша в тази тема.Отдавна имам желание да си подсиря сиренце и затова имам въпросче.Може ли с около 2 литра мляко да направя сирене и какво количество мая ми трябва?Знам че е малко количеството мляко,но никога до сега не съм сирила и не ми се иска да захабя много мляко.И защо овчето  и козето сирене стават като камък твърди, а кравето не става?

На 10литра мляко се слага една супена лъжица мая за сирене.
Виж целия пост
# 62
Попаднах на един начин за приготвяне на кашкавал. Изглежда сложно, но като се замислиш и за сиренето така изглежда, но го направих без проблем и веднага го изядохме.  Мисля, че с бактериите не би трябвало да има проблем, защото четох някъде , че се пастьоризирало млякото както на 90 С така и на 70 С,  Thinking Та всичко си подготвих само термометъра ми липсва /малко ме е страх с такъв , който не е за течности/ - виж това , а може и да го знаеш вече :  http://www.bghelp.net/forums/showthread.php?t=11624
Успех
Виж целия пост
# 63
Може и на 5л. мляко да се сложи 1 с.л. мая (за сирене говорим),ако маята е в повече,не е проблем освен ако не прекалите,тогава нагарча,по-лошо е като сложиш по-малко от указаното
Виж целия пост
# 64
Решила съм да се пробвам и се записвам да следя темата.
Виж целия пост
# 65
Може и на 5л. мляко да се сложи 1 с.л. мая (за сирене говорим),ако маята е в повече,не е проблем освен ако не прекалите,тогава нагарча,по-лошо е като сложиш по-малко от указаното

И аз на 5л. мляко слагам 1с.л. мая. Дядото от който купувам млякото ми каза така. Винаги се получава и е много вкусно. Мъжът ми вече не иска да яде сирене от магазина  Simple Smile
Виж целия пост
# 66
направих сиренето и май ми се получи, но от сурватката как да направя извара newsm78
пише да се сложи лимонтозу или кисело мляко, но колко като количество newsm78
и колко време да варя сурватката
Виж целия пост
# 67
Майка ми прави кашкавал по по-горе описаните начини, има специално пресичка, в която кашкавалът се отцежда и се оформя като малка питчица. Аз много го харесвам, когато вътре е нарязала на ситно някакъв пушен колбас, или пък е ръснала чубрица, или е накълцала на ситно червена чушка. Тези неща ги слага преди да е изсипала кашкавала в пресичката.Така хем нивото на количеството се вдига, хем е по-интередно и невероятно вкусно!
Виж целия пост
# 68
Здравейте аз си правя домашно сирене,става доста сполучливо и вкусно.Но като го сложа в саламурата да узрее,на 2-рата седмица започва да нагарча.Не мога да разбера защо става така,ако има някой да ми обясни,ще съм много благодарна.
Виж целия пост
# 69
Здравейте аз си правя домашно сирене,става доста сполучливо и вкусно.Но като го сложа в саламурата да узрее,на 2-рата седмица започва да нагарча.Не мога да разбера защо става така,ако има някой да ми обясни,ще съм много благодарна.

Правиш го с купешко мляко вероятно
Виж целия пост
# 70
Здравейте аз си правя домашно сирене,става доста сполучливо и вкусно.Но като го сложа в саламурата да узрее,на 2-рата седмица започва да нагарча.Не мога да разбера защо става така,ако има някой да ми обясни,ще съм много благодарна.

Правиш го с купешко мляко вероятно
Не с домашно го правя.
Виж целия пост
# 71
Здравейте аз си правя домашно сирене,става доста сполучливо и вкусно.Но като го сложа в саламурата да узрее,на 2-рата седмица започва да нагарча.Не мога да разбера защо става така,ако има някой да ми обясни,ще съм много благодарна.
А как си приготвяш саламурата?Вероятно може и от нея да е.
Виж целия пост
# 72
Преварена вода с морска сол ми е саламурата.Междувпрочем и аз си мислех,че е от саламурата,но какво друго да сложа.
Виж целия пост
# 73
Аз слагам морска сол във водата и пускам едно яйце от време на време.прибавям сол ,докато яйцето не се покаже колкото 50 стотинки.Сварявам тази саламура и прибавям лимонтозу.По принцип е,на литър вода 30гр.сол и    2гр.лимонтозу  но за по-сигурно пробвам с яйцето.
Виж целия пост
# 74
Преварена вода с морска сол ми е саламурата.Междувпрочем и аз си мислех,че е от саламурата,но какво друго да сложа.

Майка ми го съхраняваше в едра морска сол.

В една огромна тенджера с капак ръсиш едра сол и редиш ред сирене - така до горе, като последният ред сирене, задължително е покрит със сол. Понеже е доста соленко, преди да го използваш, изкисваш няколко часа във вода и е готово за консумация.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия