Как да направя ръжен хляб?

  • 12 077
  • 13
Момичета,помагайте! PraynigСинът ми е с алергия към пшеницата и реших да му приготва сама ръжен хляб.Купих си ръжено брашно ,но не мога да открия рецепта.Всички които намерих са за машина за хляб, аз обаче не разполагам с такава.
Имам и царевично,и оризово брашно,ако може нещо да се комбинира. newsm78
Виж целия пост
# 1
Ами рецептата за хляб е брашно,сол и мая.А какво брашно ще сложиш си е твой избор....
На един килограм брашно 1 кубче жива мая,която я захващаш(натрошаваш маята,прибавяш 1 с.л. брашно и 3-4 щипки захар,малко топла вода ,за да стане на кашичка и когато шупне е готово) преди да я сложиш в брашното и да замесиш тестото....Ако месиш тестото гледаш да е меко тесто колкото ти е меката част на ухото ти.Оставяш да втаса хубаво и печеш в загрята фурна на 150 градуса....

А може да пробваш да направиш и хляба на Пина ,но с ръжено брашно.Не се меси и става много вкусен....
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=291000.0
Виж целия пост
# 2
Не знам дали безглутеновите хлябове не искат специална технология и дали стават в домашни условия.  newsm78
Защо не пробваш да му правиш качамак?
Виж целия пост
# 3
Благодаря,TheNMaster    ,чисто ръжения хляб ,който купувам от магазините изглежда по-клисав някакси,затова си мислех ,че изисква някаква по-различна рецепта.
Виж целия пост
# 4
Не знам дали безглутеновите хлябове не искат специална технология и дали стават в домашни условия.  newsm78
Защо не пробваш да му правиш качамак?
Точно това ме притеснява.(Ръжта също съдържа глутен,но това в случая няма особено значение.)
Качамак му правя и той го харесва,но си търси и хляба. Tired
Виж целия пост
# 5
muzika, имам рецепта, но не съм я правила.
Почти няма различия с пшеничен хляб:
1 кг ръжено брашно
20 гр свежа мая
800 мл хладка вода
20 гр морска сол

По- особеното е, че хлябът дълго втасва- 2 часа след първото замесване и още един час след второто. При печенето препоръчват да се сложи вода на дъното на фурната.

Моят син е малко по- малък от твоя, също не може да яде пшеница, но засега не му разрешават и ръжен хляб. Правя му разни други комбинации, ако се интересуваш, мога да ти пратя.
Виж целия пост
# 6
аз си мисля че можеш да ползваш всички рецепти за машина за хляб , ако можеш да месиш ще се справиш  Simple Smile
Виж целия пост
# 7
Момичета,помагайте! PraynigСинът ми е с алергия към пшеницата и реших да му приготва сама ръжен хляб.Купих си ръжено брашно ,но не мога да открия рецепта.Всички които намерих са за машина за хляб, аз обаче не разполагам с такава.
Имам и царевично,и оризово брашно,ако може нещо да се комбинира. newsm78

Бързам веднага да ви кажа, че при хляб приготвен само от ръжено брашно, няма да получите същите резултати като при нормалното брашно от гледна точка на набухването. И все пак в една от частите на темата за машината за хляб Пина е дала теоретичните основи при изготвянето на ръжен хляб. Тези основи не са за машина за хляб, а са от рецептите на хлебозаводите. Там например ще прочетете, че първо се прави ръжена закваска от предния ден, след това закваска от мая и т.н. да не ги повтарям всичките неща.

Без да съм сигурен в твърдението си, някъде съм чел, че са правени опити за добавяне и на бакпулувер като допълнителен набухвател, но пак повтарям, че не съм уверен, а и не знам как пък той ще се отрази на детето (затова може би просто направете експеримент).

И това е ... за съжаление тука се иска повече втасване и малко повече труд, но когато е за децата ни мисля че ще го направим с удоволствие. Между другото тези хлябове са много вкусни когато са припечени или докато са топли.
Виж целия пост
# 8
Аз правя това хлебче  с ръжено/ пълнозърнесто брашно.



Пълнозърнесто хлебче

2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л.сол
3 с.л.захар
2 ч.ч.кисело мляко
3-4 с.л.зехтин

Загряваме фурната на 200 градуса.Смесваме брашното,содата,солта ,захарта.След това прибавяме киселото мляко и зехтина.Изсипваме в намаслена форма за хляб.Печем около 20-25 минути. Simple Smile
Виж целия пост
# 9
Благодаря ви ,момичета и момчета  Hug !Ще прегледам пак рецептите за машина за хляб и ще запрятам ръкави.Справям се с месенето,да видим какво ще излезе.
Pirinka,ako не те затруднявам прати ми твоите рецепти.Аз имам и други брашна.
Ако имате рецепти и за бисквити или други неща без пшеница,яйчен белтък,краве мляко ще се радвам да ги напишете.  bouquet
Виж целия пост
# 10
Момичета, от къде купувате тези брашна? Аз все гледам и не мога да намеря в никой магазин.
Виж целия пост
# 11
Момичета, от къде купувате тези брашна? Аз все гледам и не мога да намеря в никой магазин.

Моите ги намерих в Пикадили,но предполагам ,че и в диетичните магазини се продават.
Виж целия пост
# 12
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.3650.html
тук дамата доста подробно е описала безглутенови технологии.
дано са ви от полза.
Виж целия пост
# 13
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.3650.html
тук дамата доста подробно е описала безглутенови технологии.
дано са ви от полза.

Благодаря,наистина добре са описани,ако успея и да си намеря брашно от грах Rolling Eyesще ги пробвам непремено.А последната за питките изглежда лесна.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия