Здравословна ли е течната фракция от палмово масло?

  • 17 145
  • 27
# 15
Many health authorities state that palm oil promotes heart disease, citing research and metastudies that go back to 1970.[22] For many years now, it has been established that the primary cholesterol-elevating fatty acids are the saturated fatty acids with 12 (lauric acid), 14 (myristic acid) and 16 (palmitic acid) carbon atoms with a concomitant increase in the risk of coronary heart disease.[68] The World Health Organization (WHO) states there is convincing evidence that palmitic oil consumption contributes to an increased risk of developing cardiovascular diseases.[69] Research in the US and Europe support the WHO report.[70]

Виж целия пост
# 16
b. Inedible plant oils: linseed, palm, rape, castor, tung, tall (a by-product of pinewood paper industries), and oiticica oils.

http://hubpages.com/hub/Plant-Fats-and-Oils
Виж целия пост
# 17
Не ми стана ясно:полезно ли е или вредно.В крайна сметка какво да правим? newsm78
Виж целия пост
# 18
Не е! Напротив- най-вредната мазнина е!
Така ни обясни мой колега, който е последна година медицинска кибернетика.
Въпросното палмово масло има свойството да се задържа в организма, да се натрупва и при никакви положения не може да се изкара (освен чрез операция), използва се във вафли, чипсове, купешки пастички и подобни...

 newsm10
Виж целия пост
# 19
Не ! Не е полезно, даже в по-големи количества е вредно ,защото има свойството да се натрупва в организма!
Виж целия пост
# 20
ne se lawete tova ne6to Palmovo maslo e palen bokluk .Az sam rabotil s nego i sladoled sam pravil i v kuxnja sam go izpolzval 4uval sam kakvi li ne ne6ta s dve dumi ximija.Ne 4e i olioto e zdravosolovno no v BG edva li ima ne6to ka4estvenno
Виж целия пост
# 21
Вредно е и още как.Тези дни бяхме взели пуканки,тези в торбичка за микровълновата,малката опита и тя за първи път,една две.На другия ден се събуди цялата в червени петна,алергия.Едва ли се получи от самата пуканка,яла е и преди царевично нишесте,и като прочетох съдържанието на пуканките,имаха добавка палмово масло.
Виж целия пост
# 22
Напоследък слушам само за вреди от това палмово масло...аз готвя с немско масло и понякога със зехтин...Последният е по-полезен, обаче не става за всички манджи-има един такъв специфичен аромат:(
Виж целия пост
# 23
Не е! Напротив- най-вредната мазнина е!
Така ни обясни мой колега, който е последна година медицинска кибернетика.
Въпросното палмово масло има свойството да се задържа в организма, да се натрупва и при никакви положения не може да се изкара (освен чрез операция), използва се във вафли, чипсове, купешки пастички и подобни...

И аз така съм чела. Не купувам продукти, в които пише че се съдържа.
Виж целия пост
# 24
Ами тук в хамериканско ни обясняват, че ако маслотo е извлечено от обвивката (месестата част) на палмовия плод, е съвсем безвредно, и даже в умерени количества е полезно заради антиоксидантните си свойства и витамини. На цвят е наситено ръждиво червено, тук го продават в магазините за здравословни храни и го влагат в разни здравословни бисквитки.

Маслото, което се извлича от ядката на палмовия плод е много вредно обаче. От него се правят разните маргарини и други производни. Евтино и много устойчиво на високи температури. Представлява трудно усвоима наситена мазнина, която се натрупва като холестеролни плаки в кръвоносната система.
Виж целия пост
# 25
Много ме заинтригувахте с темата. Това ,което аз знам е ,че червеното палмово масло е изключително полезно - то съдържа витамините А и Е /от растителен произход-т.е. не се натрупват в организма/и флавоноиди и е назаменимо в борбата с " лошия" холестерол,има антираково действие и изключително добър ефект при кистозна мастопатия.В случая става дума за червеното палмово масло ,което е изключително скъп продукт.На вид е със златисто -червен цвят и при охлаждане - образува утайка.То не се използва за пържене ,а само в суров вид.Това за което се пише в темата е трета или четвърта фракция от процеса на преработка на палмовото масло.Самото палмово масло не е вредно. Вредно го прави  неговата преработка - хидрогенизиране ,за да стане годно за продължително съхранение и многократна употреба. Също както маргарините.Следващата последна фракция от екстракцията на плодовете на червената палма се използва в козметиката -за сапуни и кремове.Кремовете им са супер/изпитано/.А саморъчно направените от мен маски за лице и коса са просто страхотни.В България не се внася течното червено палмово масло ,но съществува една хранит добавка ,която е негов извлек-Токовид. Аз го ползвам, с почивки ,откакто е на пазара /от около 1 година /и съм много доволна
Виж целия пост
# 26
Добре че видях темата....
Преди малко, реших да измия пластмасова кофичка, в която бях налила въпросното масло. Същото го прехвърлих там, употребявано наколко пъти за картофи, за да пържа риба. Обаче реших да го изхвърля...Разтопих го на водна баня...Но, по пластмасата остана тънък слой, който не се измиваше. Налях вода и веро, и пак на водна баня...Вече 15 мин не си разтваря.....
Майната й на кофичката, ама представяте ли си, как полепва по тялото ни това чудо на химията...?
Виж целия пост
# 27
Incanto, healthi  благодаря много за полезната информация   bouquet Веднъж чух една жена да нарича хранителната промишленост - отровително-вкусова и с всеки изминал ден се убеждавам колко е вярно това определение  smile3514
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия