Не трябва да се купува кисело мляко с висок процент масленост. Кравите 3,6 % масленост не могат да докарат. Производителите слагат една маса приличаща на лой /бежово-сива/ за да вдигнат маслеността. Мирише ужасно! И това става в MEGLE - уж немска фирма! Аз повече от 2% не купувам!
Кравите дават мляко около 3.7%-3.8% масленост. Имам приятел който работи в Мегле и ми носи всеки месец млечна сметана която остава при производството на мяко защото трябва да се свали масленоста. Някои фирми произвеждат масло по този начин
Почти съм убедена, че това с бежаво-сивата маса е вярно, но нещо друго ми е любопитно. Понякога купувам прясно мляко с 3,6% масленост ( което би трябвало да е почти максимално възможната, нали?) а то си е почти като вода. В смисъл, че когато ходя на гости при баща ми, един съсед, който има крава ми носи мляко за малкия и като се превари и остави, на повърхността остават 1-2 пръста каймак (ние така му викаме), който си е почти като масло, а при купеното мляко не става така. Въпросът ми е защо става така - домашното мляко ли е с много по-голяма масленост (по-голяма от 3,7-3,8%) или тези, дето пишат на етикета 3,6% лъжат най-безобразно?