Ярешко месо-как да го сготвя без миризма?

  • 18 066
  • 11
Здравейте,
Вчера моята свекърва със свекъра заклаха двечки яренца,казват,че месото им нямало да мирише понеже още били сучели,но аз се притеснявам да го сготвя защото се съмнявам,че ще остане някаква миризма. Outta JointДайте ми идеи как га до сготвя и какво да сготвя от него!Благодаря ви  chef
Виж целия пост
# 1
И мойто свеки гледа ярета и фризера ми е пълен с такива мръвки Grinning Наистина не мирише много. Незнам каква ти е разфасовката, но най немиризливо става, ако печеш месото в пликп за печене. Другият вариант е тенджера под налягане. Посваряваш го с лук, морков и т.н и после си го доготвяш с каквото искаш - примерно с картофи. Ние с мойта свекърва се разбрахме да ми разфасоват мръвките на по- малки порции и сега ми е супер удобно Laughing
Виж целия пост
# 2
Аз на ярешкото /пар4е месо с кост/ му слагам малко води4ка и мазнина, омазвам го с подправки, завивам тавата с фолио и пека до полуготовност, като доливам вода, ако е нужно. После отвивам, слагам картофи на едро, ръся ги и тях обилно с подправки - 4убрица, Вегета, шарена сол, малко 4есън, заливам с бира и вода и допи4ам открито /без фолиото/. По този на4ин приготвям агнешко и ярешко и сме много доволни. Понякога вместо 4убрица и шарена сол слагам сушен копър.
Виж целия пост
# 3
Аз на ярешкото /пар4е месо с кост/ му слагам малко води4ка и мазнина, омазвам го с подправки, завивам тавата с фолио и пека до полуготовност, като доливам вода, ако е нужно. После отвивам, слагам картофи на едро, ръся ги и тях обилно с подправки - 4убрица, Вегета, шарена сол, малко 4есън, заливам с бира и вода и допи4ам открито /без фолиото/. По този на4ин приготвям агнешко и ярешко и сме много доволни. Понякога вместо 4убрица и шарена сол слагам сушен копър.

Майка ми го прави така, само че картофите ги реже на половина (едри картофи) и ги слага в тавата с дупетата на горе Laughing. Картофките поемат от соса и стават страхотни. Подправки не слага, само мазнина и вода. Пече в тава с фолио.
Виж целия пост
# 4
Майка ми го прави така, само че картофите ги реже на половина (едри картофи) и ги слага в тавата с дупетата на горе Laughing. Картофките поемат от соса и стават страхотни. Подправки не слага, само мазнина и вода. Пече в тава с фолио.
Така наре4ените "надупени картофи", може би ... аз така и не нау4их на кое казват "надупени" картофи. Може би е именно това, за което говориш.
Виж целия пост
# 5
Направи марината в която сложи РАКИЯ /по възможност домашна/. Не мирише е то си зависи от животното де ! Simple Smile
Виж целия пост
# 6
Супер сте благодаря много ще пробвам.А какво представлява този плик за печене(извинявам се ама съм млада домакиня уча се още Blush)
Виж целия пост
# 7
Направи марината в която сложи РАКИЯ /по възможност домашна/. Не мирише е то си зависи от животното де ! Simple Smile

Ярешко не съм готвила, но нещо ми се върти в главата.
Не трябваше ли месото предварително да се накисне във вода и оцет newsm78

А какво представлява този плик за печене(извинявам се ама съм млада домакиня уча се още Blush)

Това са домакински пликове за печене в фурна, продават ги в Била (и др места). Прилича на найлонова торбичка, има различни размери.
Виж целия пост
# 8
Оцета наистина отнема лошата миризма - с оцет и сол се измиват агнешки/ярешки дреболии преди готвене.
Аз готвя ярешко или агнешко така - слагам измитото и нарязано на порции месо в тавичка и пека във фурната /без нищо/ докато побелее и си пусне водата, после отново го измивам, осолявам /сол, червен пипер, олио/ и пека с малко вода на доста слаба фурна дълго време-мин.2ч. Тавата я покривам с др.тава или фолио. Малко преди да е готово слагам листенца джоджен. Става  крехко и ароматно и си има и сосче.
По-принцип всяко месо, преди да го сготвя го подлагам на някаква топлинна обработка, за да си пусне "мръсната" вода.
Виж целия пост
# 9
Като прочетох отговорите, видях че са доста изчерпателни.Искам само да добавя, че и при самото готвене аз добавям домашна ракия.Другата подправка която идеално си пасва с ярешко е кимион-става страхотно.
Виж целия пост
# 10
Аз мисля, че ярешкото месо е по-деликатно от агнешкото - по-нежно и не толкова миризливо.  Но за претенциозни носове препоръчвам със зеленчуци - нещо от рода на гювечите. А ако имаш и дреболии, може дроб-сърмичка, но дреболиите предварително сварени и бульона изхвърли.
Виж целия пост
# 11
Наистина ярешкото месо не мирише колкото агнешкото (то си зависи и от ярето де). Никога не съм киснала ярешкото в оцет или ракия, нито пък съм добавяла такива неща при готвенето. Не съм имала проблеми с миризмата, повече от колкото при печенето на каквото и да било друго месо Grinning
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия