Зарадвайте семейството си с този уникален вкус!
Тортата е много нежна и сочна.Нещо между шоколадов мус и шоколадов сладолед.
Моята приятелка я нарече шоколадово съвършенство!
Абсолютно си струва да я опитате!Изобщо не е трудна за приготвяне.
Блат:
2 яйца
2/3 ч.ч. захар
2 с.л. грис
1 шоколадов пудинг на д-р Йоткер(или друг 50 г)
1 с.л. прясно мляко
110-115 г маргарин или същото количество краве масло
1 бакпулвер
350 г извара
100 г стафиди(предварително накиснати във вода)
Крем:
600 г заквасена сметана (или 800г)
1/2 ч.ч. захар (или 2/3 ч.ч.)
1 пакетче ванилена захар
3 с.л. какао на прах
Накисваме стафидите в гореща вода.
Забъркваме продуктите за блата по реда в който са изписани.Добавяме изцедените стафиди.Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена тава(не трябва да е много голяма,моята е с 23 см диаметър).Печем на умерена фурна.За готовност проверяваме с дървена клечка.Да знаете,че не бухва кой знае колко,това да не ви плаши.
Преди да го срежете на 2,изчакайте да изстине напълно(това е много важно!!! ).Хубаво е да го правите с по-остър нож.
Разбъркваме заквасената сметана със захарта,ванилията и какаото.
2/3 от крема слагаме върху долния блат и 1/3 върху горния.
Украсяваме тортата с настърган шоколад или както аз направих :разтопих 3 квадратчета шоколад и с него направих точки върху горния слой на крема,получи се много симпатично!
Оставяме тортата да престои 1 нощ в хладилника.
Сигурна съм ,че резултатът няма да ви остави безразлични!
Да ви е сладко!
Едно важно уточнение!В рецептата няма брашно.Да не се чудите за липсата му.