Японска Кухня - тайните на Изтока с KIKKOMAN

  • 96 865
  • 335
# 195
Здравейте отново divna   bouquet
По принцип сьомгата и рибата тон са най-популярни, но има вариации и с риба Сайра (тук се продава само прясна, но принципно съм я виждала и в консерви). Можете да се възползвате и от рецептите с рулца от раци (въпреки че те нямат много рачешко месо  Laughing).
Аз лично веднъж съм правила и с маринован Пангасиус, но честно казано сьомгата и рибата тон наистина са си класика   chef
Виж целия пост
# 196
Здравейте! Да се похваля бързо- снощи приготвих първото си суши!!! За съжаление не можах да открия кабела на фотоапарата, така че снимки ще кача (ако успея да се справя с това начинание) тези дни! Има още доста неща да доизпипвам, но радващото е , че резултата няма да ме откаже от сушито в домашни условия! Даже започвам да се оглеждам и за сетове за сервиране на суши, защото в нашенските чинии, някак не е пълна атмосферата! Само да кажа,че продуктите си ги купих от Хит-а, но за съжаление там не открих продуктите на  KIKKOMAN, повечето неща са на BLUE DRAGON! И с тях се получи!  Имам и малък технически проблем с навиването на норито (кората ми залепва за фолиото ) и първата не успях да я навия стегнато, но мисля , че с практиката ще го преодолея! Благодаря ви отново, че чрез темата ви ме насърчихте да пробвам и сама!
Виж целия пост
# 197
Привет   bouquet
Снощи направих пилешко бутче/вместо крила/ с мед, соев сос, джиндифил, чесън и къри. Пеках в загрята до 220 градуса фурна 20 мин от едната страна, следо това ги обърнах. Хареса се на семейството с изключение на малки Крисо/1 год и 11 мес./ и казаха - повтори!
Хубава тема!
Суши няма да правя, защото няма да се справя  ooooh!
Приятен ден   bouquet
Виж целия пост
# 198
Суши няма да правя, защото няма да се справя  ooooh!

А, хубава работа  Wink - никак не е сложно   chef Само трябва веднъж човек да се "пречупи"

Имам и малък технически проблем с навиването на норито (кората ми залепва за фолиото ) и първата не успях да я навия стегнато, но мисля , че с практиката ще го преодолея!

Трябва да си мокриш ръцете по-честичко, за да не залепва ориза и норито. А вместо фолио, може директно върху бамбуковата постелка да се навива норито - така е още по-сигурно, че няма да залепне   chef
Виж целия пост
# 199
Само да кажа,че продуктите си ги купих от Хит-а, но за съжаление там не открих продуктите на  KIKKOMAN, повечето неща са на BLUE DRAGON! И с тях се получи! 

Здравейте divna   bouquet
Така както ми описвате нещата, оставам с впечатлението, че просто сте се спряла на регала, който е заплатен от вноситела на марката Blue Dragon и Bamboo Garden. Там обикновено се излагат "по-екзотичните" продукти от азиатската кухня, докато соевият сос на Кикоман може да се намери при останалите сосове (мисля, че се пада точно в съседния коридор)
Виж целия пост
# 200
Сигурно точно така е станало! Предположих , че всички продукти от азиатската кухня би трябвало да са на едно место, и не съм гледала по другите редици!  Rolling Eyes Тъй като решихме да си направим пак суши вечер , но този път искам малко по-голямо разнообразие (първия път реших да не рискувам много продукти, защото почти бях сигурна , че нищо няма да ми се получи, и взех само пушена сьомга. ) Ако взема скариди, те трябва ли да се обработват (варене,задушаване) или трябва да са съвсем сурови?
Виж целия пост
# 201
Ако взема скариди, те трябва ли да се обработват (варене,задушаване) или трябва да са съвсем сурови?

При скаридите е необходимо първо леко да се сварят (след като сме махнали главичките). След това скаридата се "разпаря" по дължината и се разтваря. За по-голямо улеснение, прилагам нагледен снимков материал:

Стъпка 1: измиване, махане на главичката и разгръщане с помощта на бамбукова клечка (може да ползвате и обикновени шишчета за BBG)



Стъпка 2: скаридата се нанизва по дължината си на клечката



Стъпка 3: вари се в леко подсолена вода за няколко минути, след което се вади и се изцежда и изстудява; бамбуковата пръчка се маха, както и обвивката;



Стъпка 4: маха се жилката от коремчето и се реже по дължина, така че да се "разтвори"



Стъпка 5: подсушете леко така разтворената и обработена скарида



Краен резултат:



Виж целия пост
# 202
Страхотна тема!
Запалих се и аз от идеята да направя в къщи суши. Но ми се струва, че още не съм съм на ясно с доста неща.
1. Разбрах, че корите ги има в Пикадили, Метро - за другите вериги не разбрах, като Била, Европа, Фантастико???
2. Не разбрах за соевия сос, той се използва накрая нали???
3. Оризовият оцет къде се продава и за какво и кога се използва???
4. марина "Териаки" какво съдържа и за какво се ползва най-вече???
5. Специалния ориз къде мога да го открия по веригите и коя от тях е най-заредена и има всичко необходимо за суши???
Благодаря предварително за отговорите. bowuu /сигурно са доста тъпички, ама.../
От зелената пастичка се въздържам  Mr. Green имам много неприятен спомен, и хич не си падам по люто.
Виж целия пост
# 203

Бихте ли ми казали, това на снимката розовото как се казва,  Embarassedопитвала съм го,  до колкото си спомням и то налютяваше, ама приятно
Виж целия пост
# 204
това на снимката розовото как се казва, 

маринован джинджифил
Виж целия пост
# 205
Страхотна тема!
Запалих се и аз от идеята да направя в къщи суши. Но ми се струва, че още не съм съм на ясно с доста неща.
1. Разбрах, че корите ги има в Пикадили, Метро - за другите вериги не разбрах, като Била, Европа, Фантастико???
2. Не разбрах за соевия сос, той се използва накрая нали???
3. Оризовият оцет къде се продава и за какво и кога се използва???
4. марина "Териаки" какво съдържа и за какво се ползва най-вече???
5. Специалния ориз къде мога да го открия по веригите и коя от тях е най-заредена и има всичко необходимо за суши???
Благодаря предварително за отговорите. bowuu /сигурно са доста тъпички, ама.../
От зелената пастичка се въздържам  Mr. Green имам много неприятен спомен, и хич не си падам по люто.
marsidi , аз си купих продуктите от ХИТ-а, но сега се сещам, че съм виждала продукти за азиатска кухня във фантастико-то в мола на ул.Коста Лулчев, май беше скай сити център ( или нещо от сорта). Соевият сос ти трябва за накрая, да си топваш сушито, а с оризовия оцет +сол и захар се залива ориза, след като е сварен. Също така, докато приготвяш сушито е хубаво да имаш под ръка купа с вода и оцет, в която да си топиш ръцете, иначе залепва ориза. Виж на втора или трета страница има качени клипчета как се приготвя суши, как се вари ориза, много добре е обяснено, там ще видиш и оцета как се използва! Аз си купих и този маринован джинджифил, само че моят не е розов, а бял, но в интерес на истината изобщо не ми хареса! За сметка на това на мъжа ми му допадна много и почна да си вади от бурканчето и да си го хапва направо, игнорирайки възраженията ми, че е само за изчистване на вкуса...!  Laughing
Виж целия пост
# 206
Страхотна тема!
Запалих се и аз от идеята да направя в къщи суши. Но ми се струва, че още не съм съм на ясно с доста неща.
1. Разбрах, че корите ги има в Пикадили, Метро - за другите вериги не разбрах, като Била, Европа, Фантастико???
2. Не разбрах за соевия сос, той се използва накрая нали???
3. Оризовият оцет къде се продава и за какво и кога се използва???
4. марина "Териаки" какво съдържа и за какво се ползва най-вече???
5. Специалния ориз къде мога да го открия по веригите и коя от тях е най-заредена и има всичко необходимо за суши???
Благодаря предварително за отговорите. bowuu /сигурно са доста тъпички, ама.../
От зелената пастичка се въздържам  Mr. Green имам много неприятен спомен, и хич не си падам по люто.

Браво - само мога да ви похваля, че сте се престрашили   bouquet

На въпросите:

1. Моля ви  Praynig - наричайте "корите" "нори" или дори "водорасли за суши", но не и "кори"  Praynig
Иначе действително могат да се намерят на специализираните щандове за суши в по-големите магазини на Фантастико, Пикадили, Елемаг, ХИТ, Метро. Може би последните 3 магазина предлагат най-голямото разнообразие за момента.

2. Соеввият сос се слага в малка купичка, в която суши-рулцата се топват преди да се консумират. Обикновено в същата тази купичка се слага съвсем малко от уасабито и се разбърква. Самото "топване" става с клечки или дори с ръце, но и с вилица е вкусно Simple Smile

3. Оризовият оцет е задължителен елемент в приготвянето на ориза. Можете да го намерите отново на специализираните щандове. Той се добавя след като оризът вече е сварен, но преди това леко се загрява на котлон и му се добавя сол и захар според избраните от вас пропорции. Най-грубо казано на около 600гр ориз се слагат 120мл от оцета, 2,5 с.л. сол и 60гр захар.
Веднъж ядох ориз, който моя позната беше направила с ... винен оцет на Kuehne (продава се във всички от гореизброените вериги между другото). Щях да падна от изумление като ми каза, не за друго, а защото изобщо не усетих разликата ... Е, предполагам, че един истински японец би разбрал, но аз действително не успях  Joy

НО! Все пак преди да пристъпите към приготвянето на първия си ориз за суши и първото си суши изобщо - съветвам ви да изгледате филмчетата и да изчетете кратките обяснения, които вече публикувахме на стр. 3 тук   chef Така ще е сигурно, че няма да стане някоя грешка, която да ви откаже от следващи опити и начинания с азиатската кухня  Wink

4. Марината Терияки е приготвена на основата на соев сос, но има добавено вино и различни подправки, което като комбинация дава чудесни резултати за мариноване на всякакви меса, птици, риба, зеленчуци, независимо от това дали са приготвени за BBQ, грил, пещ или за пържене.

Ето тук http://www.kikkoman-europe.com/fileadmin/media/vid/wok_stir_fry_en/index.html можете да изгледате едно кратко филмче за това как за 20 минути се приготвя хрупкаво пиле на уок тиган с марина Терияки и малко зеленчуци

5. Оризът за суши може да намерите там където и корите

"Зелената пастичка" или уасабито не задължителен елемент за сушито - какато писах по-горе, в купичката със соевия сос можете да сложите съвсееем мъничко, ако действително смятате, че ще е прекалено люто. Хубавото на уасабито е, че се продава в тубички и всъщност много лесно можете да регулирате колко точно да си сложите в зависимост от вкуса ви.  chef

Виж целия пост
# 207
най-добрия резултат от източната кухня е липсата на тлъстинки Sunglasses
Виж целия пост
# 208
най-добрия резултат от източната кухня е липсата на тлъстинки Sunglasses

Така е Simple Smile
Виж целия пост
# 209
Благодаря на всички за отговорите!  Hug  bouquet
За "корите" Blush, обещавам няма да се повтори Embarassed
Аз разгледах из нета начини за приготвяне, но филмчета още не съм, само снимки. Определено като се заема с приготвянето, ще ги изгледам. Важното, че си изясних продуктите, щото като тръгна да ги търся в магазина, не мога да кажа "а, бе едно такова розово за суши, или пък кори  Embarassed
Благодарности  bowuu
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия