Японска Кухня - тайните на Изтока с KIKKOMAN

  • 96 914
  • 335
# 225


1) От къде да си закупя бамбуковата подложка, с която се завива сушито? (съжалявам ако съм сбъркала наименованието й  Embarassed)
От София съм и проверих вече в ХИТ, Кауфланд и Била - няма.


Странна работа  newsm78 Аз вече 2 подложки си купувам от ХИТ. Там има специален щанд с екзотични храни. По спомен, бамбуковите подложки се намираха на един от най-долните рафтове.
Виждала съм и в Елемаг. Истината е, че може да ги намерите и в някой от ... мебелните магазини Simple Smile Е, разбира се не пише "подложка за суши", но в секторите "Украса" или "За дома" често има подобни "уреди на труда"  Joy, с които можете да навиете рулцата  chef


За рамена - asyalein вече "удари едно рамо"  Peace
Виж целия пост
# 226

Umami-san , в HIT по принцип има, но са свършили и не се знае кога ще докарат. Наистина се намират на щанда
с японските храни/подправки. Ще проверя в Елемаг дали няма да намеря подобна.
А за рамена.. ами разбрах, че мога да си го правя съвсем свободен стил  Mr. Green
Като открия най-подходящата комбинация, обещавам да я споделя  Hug
Виж целия пост
# 227
Здравейте и от мен!
Rainy, аз моята бамбукова подложка купих от Пикадили (в Мола на бул. Стамболийски) в комплект с дървена шпатулка. Там също има щанд за екзотични храни, но беше сравнително отдавна, можеш да минеш да провериш  Peace
Виж целия пост
# 228
и аз купувам от ХИТ
Виж целия пост
# 229
Хайде малко рецепти със соев сос от мен   chef

ПИЛЕ ТЕРИЯКИ
(4 порции)



Продукти:
•   8 пилешки бутчета (по около 100гр едното)
•   ½ франзела
•   5 с.л. Терияки марина Кикоман
•   3 с.л. Мека дижонска горчица
•   2 с.л. балсамов оцет
•   3 с.л. мед
•   5 с.л. вода
•   2 скилидки чесън
•   Сол и пипер на вкус

Обелете скилидките чесън и ги счукайте фино. Смесете го с Терияки марината, горчицата, балсамовия оцет, меда, водата и малко сол и червен пипер на вкус. Поставете пилешките бутчета на дъното на подходяща купа ги залейте с получената марина. Оставете ги да попият от марината в продължение на 1 час, като от време на време ги обръщате. Извадете ги от съда и ги поставете на барбекюто. Там ги печете в продължение на 15 минути, като през това време ги полейте още няколко пъти с останалата марина. Нарежете франзелата. Сервирайте ги горещи, гарнирани с листа от маруля, магданоз и пресен лук по ваш вкус, като допълнение към франзелата.

Време за мариноване: 1 час
Време за приготвяне: 30 мин
Енергийни стойности:  2196 kJ / 524 kcal (на порция)


ФРЕНСКА САЛАТА
(4 порции)

Продукти:
•   1 маруля
•   Няколко листа къдрава цикория или рукола
•   1 краставица
•   3 домата
•   2 моркова
•   5 с.л. соев сос Кикоман
•   2 с.л. винен оцет
•   4 с.л. слънчогледово олио
•   ½ връзка босилек
•   ½ връзка ситен лук
•   2 с.л. дижонска горчица
•   1 чушка
•   Щипка захар

Измийте марулята. Обелете, разполовете по дължина краставицата и я нарежете на парченца. Нарежете доматите на четири. Нарежете морковите на лентички. Пригответе салатния дресинг, като смесите подправките. Преди сервиране го изсипете в салатата и разбъркайте внимателно.


Време за приготвяне: 10 минути


БОЛОНЕЗЕ АЛА КИКОМАН
(4 порции)

Продукти:
•   2 глави лук
•   2 скилидки чесън
•   2 с.л. зехтин
•   750г говежда и/или свинска кайма
•   4 с.л. доматено пюре
•   600г пасирани домати
•   300мл зеленчуков бульон
•   Захар
•   8-10 с.л. соев сос Кикоман
•   2 с.л. Италиански подправки
•   прясно смляна чушка

Обелете лука и чесъна, нарежете на кубчета лука и счукайте чесъна. Загрейте зехтина, добавете и запържете в него каймата. Прибавете лука и чесъна и запържете леко и тях с каймата. После добавете доматеното пюре, пасираните домати и бульона и оставете сместа да заври. Покрийте с капак и оставете да къкри за 10-15 минути. Подправете соса със захар, соевия сос на Кикоман, подправките и чушката и сервирайте като сос за спагети.

Време за приготвяне: 25 мин.
Енергийни стойности:  2409 kJ/575 kcal (на порция)


Виж целия пост
# 230

Umami-san, това ПИЛЕ ТЕРИЯКИ съвсем не знаех, че е азиатско. Аз приготвям така и пилешки крилца.
У нас им викаме просто- мариновани пилешки крилца/кълки. С разликата в печенето:
Аз ги оставям с маринатата за около 45 мин. под фолио на 200 градуса и след това махам фолиото
и пека до хрупкава коричка. Ние нямаме барбекю и това е като заместител.
Към подправките добавям и малко побългарено - чубрица, мащерка и куркума  Peace

Виж целия пост
# 231
Мила, rainy...   bouquet

BBQ-то изобщо не е задължително. Wink Още повече, че вече и времето става по-студено за парти на открито. Така че вариантите с фолио на фурна или на тиган съвсем не  са за пренебрегване.
Принципно соевият сос е продукт, който азиатците използват дори като заместител на солта - в супи, в салати, готвено. И затова се получава така, че в крайна сметка той може да се използва не само в азиатската кухня, но и в европейската, и в мексиканската и ... изобщо навсякъде   chef
Виж целия пост
# 232
продават ли някъде суши за вкъщи
Виж целия пост
# 233
продават ли някъде суши за вкъщи


Ами на много места продават суши за вкъщи. Виждала съм в много рибни магазини, както и големите вериги.
За София има и доставка по домовете, например Библиотека, но е доста по-интересно да си го направиш сам  Peace
Да не кажем, че става и доста по-достъпно като цена, а не е чак толкова сложно  Mr. Green

Umami-san, този сос Болонезе ала Кикоман прилича на моя сос за спагети. Мога да предложа, като слагате лука и чесъна
да прибавите 2-3 чушки (от тези жълтите салатните, нарязани на ситно), а не накрая. Ако имам гъбки и тях слагам, също на ситно нарязано и също в началото към лука. Не пържете, за задушете зеленчуците, но така че да са леко хрупкави, като на задушаването прибавете кубче зеленчуков бульон. После прибавете пасираните домати и доматено пюре. Почти към края се прибавят соевия сос
и подправките  Peace Аз не слагам захар на доматите, но ние консервираме розови домати и те нямат нужда

Umami-san, кога се очаква да пуснете на пазара лекия соев сос за суши? А има ли откъде да се закупи в големите количества за
ресторанти и каква е долу-горе цената?


Виж целия пост
# 234
Цитат
Umami-san, кога се очаква да пуснете на пазара лекия соев сос за суши? А има ли откъде да се закупи в големите количества за
ресторанти и каква е долу-горе цената?

Лекият соев сос за момента се предлага само в разфасовки от 20 Л за заведенията. Подобна разфасовка има за обикновения "солен" соев сос.
Както вече бях писала в някой от предишните си постове, една от причините да не предлагаме засега Лайт варианта в малки разфасовки, е ... цената. Технологията на производство на естествено ферментиралия соев сос е такава, че ако искаме "лайт" рецепта, то солта се извлича след приготвянето на стандартния соев сос (който си има сол). Самото извличане на солта е сложен процес, който всъщност е причината за оскъпяването на продукта.

Разбира се, работим по въпроса с разширяването на предлагания асортимент в България  Wink Скоро се надяваме да приключим преговорите по лансирането на Оцет за суши с марка Кикоман в подходяща ритейл разфасовка. "Лайтът" също е в списъка  Peace, но просто тези неща отнемат малко повече време.

Не мога да коментирам цени в този форум, но ако проявявате интерес към големите 20 литрови туби (стандартен и лайт соев сос), можете да ми пишете на лични.


Виж целия пост
# 235
По отношение на големите разфасовки пропуснах да кажа, че скоро ще има и 5 литрови туби - за по-малки заведения
Виж целия пост
# 236
продават ли някъде суши за вкъщи

Можете да проверите ето тези адреси:

http://www.bgmenu.com/MenuByRestaurant.aspx?siteContractorID=440 … p;contractorID=28

http://www.sushi.delicatering.bg/s3.php

http://www.amam.bg/?pg=info&LO=01-20&session=12366976287087400

http://gladen.bg/interesting.php?ID=50
Виж целия пост
# 237

Umami-san, благодаря за информацията   bouquet Наясно съм, че цената ще бъде повече от тази на
обикновения соев сос, просто исках да знам приблизително с колко. Все се надявах, че има 2 литрови
разфасовки. За съжаление дори 5 литрова е прекалено много за мен. Ще трябва да почакам за по-малка.
В Милано също нямаха на Кикоман лайт соев сос (нито на друга марка), специално погледнах във Веригата Пунто,
която явно е известна там.
Виж целия пост
# 238
Цитат
Все се надявах, че има 2 литрови
разфасовки.

Истината е, че лайт вариантът всъщност е по-разпространен в Европа (и то не чак толкова).
Японците си предпочитат класическия соев сос и може би това е една от причините именно той да се предлага в по-разнообразни разфасовки - 150мл, 250мл, 1л, 1,9л, 5л, 20л ... Peace Класическият соев сос е този, който и основно се рекламира, промотира, предлага и т.н.  Wink
Виж целия пост
# 239
Страшно обичам сушито в Хепи и вдъхновена от тази тема днес направих първото си урамаки с пушена сьомга...Мога да кажа, че просто се удивих от резултата...Не вярвах, че ще докарам вкуса почти на 100%,защото много се притеснявах за ориза. Всичко се получи като по книга и си облизахме пръстите Hug Благодаря за информацията...ще кача снимки при първа възможност Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия