колко често давате на децата си данонино

  • 16 278
  • 310
# 270
Ами да - няма плодове в плодовите млека - само аромати. Споделям просто, че за мен плодовите млека, въпреки консервантите и захарта, са по-добър избор от традиционните филии. И ако в градините на децата даваха такива млякца вместо филия с маргарин и халва или маргарин и лютеница, щеше да е далеч по-полезно за децата.
Освен това детето ми е на 6, а не на 2 и има навик следобед да закусва леко - с плодове или мляко(тук включвам всички видове кисели млека - и с, и без аромати), а не с филии или други тестени закуски, надявам се този навик да му остане и занапред.
Виж целия пост
# 271
Янечек, тук ключовата според мен разлика е въпроснията "маргарин". Разликата между него и кравето масло е доста голяма!
И за мен не е приемливо да им дават плодови млека - могат просто да им дават повече плодове и кисело мляко. И то не за десерт!  Peace
Виж целия пост
# 272
И за мен не е приемливо да им дават плодови млека - могат просто да им дават повече плодове и кисело мляко. И то не за десерт!  Peace

За следобедна закуска става дума, не за десерт. Дори филията да е намзана с масло, тя си остава филия от хляб, който изобщо нищо ценно не дава на организма. Ако ще е зърнена закуска, нека да са ядки.
Виж целия пост
# 273
Че кой тук говори за маргарин?  Става въпрос за краве масло! Да, зная, че и в него има консерванти, но са по-малко! Но както казах по-напред, едно дете на 2 години може да изяде най-много една филия с масло.
Киселото мляко е много хубаво нещо, самата аз много обичам, а децата ми от малки, че и сега обичат да ядат за следобедна закуска кисело мляко, но обикновено. Не смесват плодове с мляко. Плодовете са съвсем отделно ядене и се консумират сурови, без никакви добавки - като ще яде ябълка, да знае, че яде ябълка, а не плодът да е някаква добавка. Филията с масло е едно, млякото е друго, а плодовете са съвсем трето ядене! Но съм твърдо против фабричните плодови млека и съответно дадох аргументи.

И с какво заместваш хляба? Колкото и ориз, картофи и прочее въглехидратни храни да даваш, хлябът и хлебните изделия си имат своето място в менюто! Макарони не ядете ли? Нищо тестено ли не слагаш на масата? И не бъркай зърнената закуска с ядките!
Виж целия пост
# 274
Да, зная, че и в него има консерванти, но са по-малко!

И откъде знаеш, премерила ли си ги  Laughing Плюс това и в хляба има консерванти (и не само), а в това, което ще сложиш отгоре има още доста - шунка, масло, кашкавал или каквото друго се постила на филията, така че доводът с консервантите изобщо не е довод против плодовите млекца  Wink
пп: за мен зърнена закуска = ядки (пшеничени, ръжени, овесени и т.н.)
Виж целия пост
# 275
Подкрепям Андариел. Не знам защо мислиш, че в брашното няма фибри? и е чак толкова неполезно и такава анатема на филията с масло!  Peace
Аз също съм за овесените ядки, но това не знам вече дали ще го доживея, да го видя за храна в ДГ!
Та в ДГ им дават вафли Споко, меденки и прочие боклуци, че имаха и наглостта да ми се скарат, че детето не е яло. Ами не яде такива неща - защо трябва да го прави!  Peace

П.С. Сама си го написала ядки - пшеничени, ами от това се прави брашното!  Peace
Виж целия пост
# 276
И като в шунката има консерванти, това означава ли, че детето ти яде фабрични плодови млека, обаче шунка не му даваш? Не съм мерила количествата консерванти в обичайните хранителни продукти, но сметката е проста - колкото по-обработена е храната, толкова повече химия има в нея и толкова по-малка хранителна стойност. Какво е съотношението при хранителната стойност на една филия с масло и кашкавал (или шунка, примерно) отгоре, включително всичките добавки в сравнение с тази на едно фабрично плодово кисело мляко? Детето ти може да се нахрани доста добре с филия хляб, масло и кашкавал, но само час след като е изяло една кофичка фабрично плодово мляко отново ще е гладно.

И при зърънените закуски има много варианти на обработка. Какъв е смисълът от една зърнена закуска, ако е пълна със захар и консерванти? За да яде детето нормална зърнена закуска тя трябва да е обикновено мюсли, без нищо (което пък е безвкусно). Ядките (лешници, бадеми и др), както и сушените плодове са добавка.
Виж целия пост
# 277
колкото по-обработена е храната, толкова повече химия има в нея и толкова по-малка хранителна стойност.

Точно затова смятам, че хлябът не е полезен, особено този от бяло брашно. Полезните вещества са в суровината, а в брашното не е останало абсолютно нищо полезно, да не говорим за опечения вече хляб, тутманик или кифла - само ти дават предпоствка за по-добра обиколка на ханша и бедрата в бъдеще.

Аз също съм за овесените ядки, но това не знам вече дали ще го доживея, да го видя за храна в ДГ!

Защо пък да не стане? В една от кварталните градини започнали да дават веднъж седмично на децата мюсли с прясно мляко за следобедна закуска. Една баба ми се оплака още миналото лято  Mr. Green Но повечето са недоволни, предпочитат детето да се наяде с "истинска храна"  Tired
Виж целия пост
# 278
Защо толкова много те притесняват хлябът и хлебните изделия? Ако детето яде предимно такива изделия има опасност да надебелее. Обаче ако се храни с достатъчно сурови или сготвени плодове и зеленчуци, яде си и месо, и млечни продукти, какво ще му стане? Важното е да НЕ яде захарни изделия, чипсове и други храни с празни калории, газирани напитки или много солена храна. Ако вкъщи се готви с нормални сурови плодове и зеленчуци от зеленчуковия магазин, а не от хладилната витрина в супермаркета, а не се кара само на панирани пилешки хапки и други полуфабрикати или не се ядат само дюнери, хамбургери и пържени картофи, не виждам как детето ще надебелее, ако изяде по една филия хляб с яденето или един тутманик в неделя на закуска.
За фабричните плодови млека и това колко са плодови и колко са млека се е изписало достатъчно през годините. Все още се чудя при толкова много информация по въпроса защо майките продължават да се връзват. Особено това Данонино с рекламите за витамин Д и прочее направо ме убиват! Това е просто един маркетинг.
Виж целия пост
# 279
И за мен не е приемливо да им дават плодови млека - могат просто да им дават повече плодове и кисело мляко. И то не за десерт!  Peace

За следобедна закуска става дума, не за десерт. Дори филията да е намзана с масло, тя си остава филия от хляб, който изобщо нищо ценно не дава на организма. Ако ще е зърнена закуска, нека да са ядки.

Пълна глупост!  Laughing
Виж целия пост
# 280


За следобедна закуска става дума, не за десерт. Дори филията да е намзана с масло, тя си остава филия от хляб, който изобщо нищо ценно не дава на организма. Ако ще е зърнена закуска, нека да са ядки.

Пълна глупост!  Laughing

И аз така мисля.  ooooh!
Виж целия пост
# 281
Чета аз, за какво спорите, но няма да се включа.
Отговарям по темата - никога не съм давала, не ми е идвало на ум дори да дам на детето си данонино.
Виж целия пост
# 282
F_Diamond, като работещата в тази индустирия, защо всички тези консерванти, овкусители и оцветители не са обявени на кофичката на производителя, за да знаем какво даваме на децата си. Не трябва ли да се санкционират и коя агениця отговаря за това да следи дали това, което пише на етикета да съответства! Нали сме EU вече, може ли такова нещо ?
Виж целия пост
# 283
  Не съм F_Diamond, но ще ти отговоря - обикновено на етикетите си пише, че има консерванти и оцветители разрешени от закона, но не се конкретизира. До колкото ми е известно няма лаборатория или институция, която да следи спазването на изискванията и приложението на тези добавки. Правят се може би изследвания по сигнали, но не съм съвсем сигурна в твърденията си.
 По темата - не давам. Пълна отврат. Предпочитам да си купя натурално кисело мляко, да сложа мед, овесени ядки и плодове и така да предложа на детето. Не виждам нищо полезно в Данонито за когото и да било, още по-малко за крехкия детски организъм.
 Колкото до спора завихрил се около хляба -  ако се сложат на кантар Данониното и една филия с масло и сирене, везните ще се наклонят в полза на хляба. Peace
Виж целия пост
# 284
ИраМира е отговорила доста правилно. В тези продукти за съжаление се използват адски много консерванти и оцветители. Те се обявяват на етикета просто като "оцветители", "овкусители" и т.н. За съжаление, аз не мога да отговоря, защо не се контролират тези неща. Давам само един пример. Преди време бяха ни докарали едни аромати на ягода... и аз от любопитство отворих едно пакетче (500гр.) Имай предвид, че от това пакетче се правят средно около 5000 кофички плодово мляко. Като не говоря конкретно за Данонино-то. Та отворих аз това пакетче и офиса миришеше на ягоди в продължение на два месеца...
Доста отдавна не работя в тази сфера, но се научих поне какво да не купувам. А плодовите млека са първото, което спрях да консумирам.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия