Селска яхния

  • 16 772
  • 9
Някой знае ли как се прави? Прабаба, лека й пръст, я правеше с домашно пиле, но предполагам ще стане и с купено Wink
Като жокер - мога да ви я опиша - с червен сос, много лук и неизвестни подправки  newsm78 Опитвах да я направя и нещо не става както трябва.
Идеи?
Виж целия пост
# 1
Пиле,гъби,чушки,картофи,настърган домат,магданоз,малко целина листа,сол,черен пипер,джоджен(по желание).
Месото се запържва леко нарязано на порции.

Така го готвеше моята баба....Бог да я прости!
Виж целия пост
# 2
Баба пък го правеше като първо запържи лук, печена чушка, домати. Прибавяше брашно и разреждаше с бульона, в който се е варило пилето. Оставяше да се сгъсти на бавен огън. Пропорции обаче не знам.

Хич не смея да опитвам, защото нищо, което е правила баба няма да има същия вкус  Sad.
Едно, че ги няма домашните пилета и печката на дърва и въглища и безкрайно дългото време, за което готвеше всичко, но и...за мен това е вкусът на детството  Heart Eyes.

Никой, който не е играл по поляните и не се е връщал с ожулени колена и миришещ на прах и слънце няма да усети този божествен вкус на бабината манджа  Hug
Виж целия пост
# 3
Баба първо леко сваряваше кокошката, щото е домашна все пак, но с купешко пиле няма нужда. Може да го задушиш в много малко мазнина, да добавиш после 3-4 глави лук да се задушат, объркваш с червен пипер и заливаш с вода. Оставяш го да се вари на тих огън, до готовност на месото. Сгъстяваш соса с малко брашно, посоляваш и подправяш с чубрица. Баба не елагаше домати, аз също яхнии не готвя с домати, това ми е останало от нея.
Това беше кокошата яхния на баба.
Виж целия пост
# 4
Правя селска яхния и с пилешко и със свинско месо.И двете ми баби / лека им пръст ! / готвеха много хубаво , но едната въобще не си казваше рецептите и начина на готвене  Laughing
Ето и моя начин :
В дълбок съд с повечко олио запържвам месото - съвсем леко , колкото да побелее.
Прибавям моркови / нарязани на шайби / , след като се позапържат прибавям нарязан пипер / суров / изчаквам и той да се позапържи и прибавям лук.След като всички тези продукти се позапържат слагам 1-2 супени лъжици брашно и доливам топла вода.Оставям да слаб котлон да ври.След като заври прибавям настърган пресен домат или 2-3 супени лъжици доматено пюре , в което задължително слагам 1 чаена лъжица захар / за да убие киселия вкус /.
Подправките , които ползвам са - черен пипер, червен пипер , чубрица , 2-3 скилидки чесън и накрая дафинов лист.
Понякога слагам - гъби , картофи или маслини.
Зависи какво имам в хладилника или какво ми е скимнало в момента.
Това е.Дано съм била полезна.
Виж целия пост
# 5
Благодаря на всички ви  Hug

Сега аз да споделя и моя опит все пак. Значи опитвала съм с чушки - не се получава същото. С гъби не ми е идвало наум да опитам, но и в бабината селска яхния нямаше гъби. Опитвала съм с червен пипер и настъргани домати. Сега, като четях рецептата на марулка_с, се замислям дали да не опитам само с червен пипер, без домати  newsm78

На мен най-голямата тайна са ми подправките. До сега съм комбинирала магданоз, черен пипер, чубрица и джоджен. Правила съм я и без джоджен. Идеята за целина и дафинов лист (не накуп естествено), и малко захар ще ги пробвам.  Може би ще продължа да опитвам, докато се доближа максимално, а може пък и да достигна до резултат, за който живот и здраве моите внуци ще се питат как съм постигнала  Joy Кой знае Simple Smile

  bouquet
Виж целия пост
# 6
пробвай с девисил, много върви на пиле и/или картофи яхния
Виж целия пост
# 7
В бабината и майкината яхния има : ч.пипер на зърна, дафинов лист и чубрица. (С чесън става Капама - прекрасно ухание) И накрая - свеж магданоз преди поднасянето за завършек на творбата.
Виж целия пост
# 8
Аз ги знам, като "бабини гозби".
Пилешкото се посварява. Ако е домашно е жилаво.
Правиш го на порции и го слагаш тенджера с мазнина да се задуши и на дойде аромата на готвено.
Добавяш наситнен лук, нарязана суха чушка морковчета.
Като се оцъкли лука добавяш и червен пипер и разреждаш с топла водичка.
От подправките, задължителна е чубрицата, червения пипер и дафинов лист.
Останалите са в зависимост с какви продукти още ти е гозбата. Може да е гозба с картофи, може да има дори и зелени джанки (при пролетните гозбички), домат, бамя, бакла, лобода (каквото има сезонно в градината).
Сгъстяването на яхнията става по два начина. Или чрез запържване на брашното, преди да се разреди с вода или по късно, когато се добавя размитото във вода брашънце и се оставя гозбата да клокне, за да няма аромат на сурово брашно. Аз харесвам гозбата да е червена и сосчето да става за топене с хлебче... Боже удавих се в слюнки Laughing  - не съм яла гозба от 100 години  Mr. Green.
Виж целия пост
# 9
мойта баба я прави така-запържва се месото+повечко лук+една зелена пиперка нарязана на ситно+един домат+морков.Като се позапържат се слага червен пипер и брашно ,разбърква се и се залива с топла вода,прибавя се сол,малко черен пипер и смлян кимион.Според мен кимионът е този който придава неповторимото ухание на селска пилешка яхния
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия