Как се прави Шкембе чорба?

  • 42 014
  • 45
# 30
На мен пък с джолан ми стана интересно, имам сварен с бульон, като за телешко варено, ще пробвам.
По темата, купувам сварено шкембе, в магазина от който си купувам месото имат на калъпи, с лют пипер и с чесън.
Виж целия пост
# 31
Влизам специално да благодаря на прекрасните кулинарки,които ме светнаха за рецептата на пилешката "шкембе"чорба.Днес ви четох и видях тази рецепта.Сготвих я за вечеря.Стана невероятно вкусна.Сварих повече от половин килограм пилешки гърди.Застроих я с 4 яйца,2 лъжици брашно и кофичка кисело мляко.Изложих се малко със запръжката,лекичко прегорих червеното пиперче,ама лекичко,само аз си го знаех EmbarassedСега съм решила да пробвам и с джолан.Благодаря ви момичета,прекрасни кулинарки сте  bouquet
Виж целия пост
# 32
Мъж ми си готви жилирано.1:1 вода и прясно мляко,да заври слага шкембето и накрая препърженото олио с пипера.Много е лесно и най-важното е че не миреше докъто го готви.
Виж целия пост
# 33
Много рядко ям шкембе чорба. Не ми е любима, но я хапвам с охота..
честно казано не се наемам да я готвя вкъщи, ама някой път може и да пробвам.

Какви други подправки се слагат освен червен пипер и сол?
Виж целия пост
# 34
  Отделно оцет с чесън и едро смлян лют пипер.
Виж целия пост
# 35
  bouquet Благодаря за хубавата идея за шкембе с пиле или джолан! Страхотни сте! Аз я обичам и със шкембе, но скъпия не я помирисва, затова и не я готвя в къщи, НО ... с пиле ... Party надявам се да не ми откаже  Peace
Виж целия пост
# 36
и едро смлян лют пипер.

На мен един голям майстор на шембето ми каза, че препича на котлона люти червени чушки и тогава ги стрива.

Моята рецепта за шкембе или свински крачета - сваряват се много добре, шкембето го нарязвам на малки парченца, а крачетата почиствам. Добавям в бульона прясно мляко. Запържвам лекичко в олио червен пипер. Не го прибавям към цялата чорба, а при сервирането си слагам в чинията.

Много се радвам, че сте дали рецепти за пилешка чорба. Моят мъж да не види шкембе или крачета.
Виж целия пост
# 37
Аз имам малка тънкост Wink, свареното и нарязано шкембе  запържвам с масълце в което слагам 2-3 скилидки начукан чесън завъртам го с шкембенцето и тогава прибавям червения пипер .Към тях вече прибавям бульона и застройката по късно.
Виж целия пост
# 38
Шкембето чорбата в къщи се прави само с топла застройка - жълтък, кисело мляко, брашно, бульон от свареното шкембе.
Хрянът е много подходящ за подправяне на чорбата - настъргва се хрян, посолява се и се добавя малко оцет /с ябълков е най-добре/.
Виж целия пост
# 39
Ето моята импровизация на тема шкембе чорба- http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=365379.15
Виж целия пост
# 40
Аз го правя като Котьо Тръмп.
Купувам прясно свинско шкембе сваравям го в тенджерата под налягане, нарязвам го на малки парченца връщам го в бульона, добавям прясно мляко, сол. Запържвам в малко олио червено пиперче, но буквално момента в който се добави червеното пиперче се дръпва от огъня и това нещо се прибавя към шкембето. Отделно оцет с чесън и кой каквото още обича напр.лют червен пипер. Има вкус точно като в заведенията  Peace
Виж целия пост
# 41
Като кака да си споделя опита и аз-по-често го правя от свинско шкембе, скоро правих от полуготово телешко-мъжа ми вика-какво е това промито нещо, бре....
Та винаги варя по две шкембета в тенджерата под налагяне-за около 1 час от завирането-да няма грешки Joy. После нарязвам шкембетата и едното, заедно с половината (и той около 1 л.)или колкото се събере бульон пъхам в пласмасов съд във фризера (така за следващия път като решите да ядете тая божествена течност само вадите от фризера, размразявате за 15 минути в микровълновата и сте готови за 5 минути, а и спестявате 1 час ток за сваряване Hug). Другото шкембе и останалия бульон смесвам с 1 л. прясно мляко, седя до котлона и чакам да кипне и веднага отстранявам от котлона (няма по-гадно нещо от това да изпуснеш млякото да изкипи). След това загрявам на котлона в метално съдче около 1 к. чаша и мало више олио-ама хубаво да се загрее -почти да пуши, напълвам една с.л. с червен пипер-половината сладък, другата лют (който обича люто) и изспипвам горещото олио върху леко наклонената лъжица с пипера над тенджерата, бавно и така докато падне целия пипер-така избягвам запръжки и опасността пипера да стане гадно кафяв, ако се запържва в олиото. Така хем стои червен, хем е минало по него олио и не стои суров! Така са ме научили мене навремето, харесва ми, затова ви споделям моя начин.
Едно свинско шкембе става за точно 1 вечер, ако сте повече народ обаче може и да не ви стигне. Естнествено отделно си правя чесън и оцет, а при сервирането си слагаме допълнително черен пипер.
Виж целия пост
# 42
на 3 кила шкембе, телешко, 2 свински джолана и 1 добре измит лимон цял. всичко се вари дълго и тъжно в тенджера под налягане. аз варя поне час и половина. месото се вади, шкембето се реже, джолана се отделя и се ползва леко запечен с масълце и червен пипер и чесън по предназначение Wink лимонът се изхвърля.
колкото е бульонът, който предварително се прецежда, толкова прясно мляко, кипва, запържва се червен пипер с масло и се ливва отгоре. ако обичате по гъсто шкембе, може няколко лъжици брашно, размити в студена вода........пак трябва след като се добави в шкембето, трябва да кипне и да се бърка.

славя се като производител на най-върховната шкембе чорба Mr. Green
Виж целия пост
# 43
Преди да открия телешкото джоланче често готвех шкембе.Ето и моят начин.Суровото шкембе се стърже яко с нож,да паднат гадните лиги,после се почиства със сол и така се вари в съд под налягане.После добавям прясното мляко и застройка от запържено брашно с едър червен пипер за гъстота.Имам и "врътка" за чесновата добавка.2 глави чесън се пасират с малко сол,като постепенно се добавя при разбиването олио.Накрая се добавя лимонов сок.Става на гъстота,като майонеза.Чудесна паста,която съхранявана в хладилник можа да се ползва за дълго време.
Виж целия пост
# 44
Шкембето, сварено в тенджерата под налягане пълня в компотени буркани и - във фризера. При нужда-вадя буркан и размразявам. Понеже бульонът е млако, доливам още вода и прясно мляко и варя още малко. В застройката -задължително и кисело мляко. Запръжката - чесън, брашно, лют пипер. Много яко!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия