С какво и как да сготвя нахут

  • 67 284
  • 37
Здравейте кулинарки   bouquet
Нямам никаква идея как да сготвя нахут, а и никога не съм хапвала такова нещо...Simple Smile Ако имате добри предложения, моля дайте съвет
Виж целия пост
# 1
И аз ще следя темата.Имам един буркан консервиран нахут и нямам идея какво да го правя.
Виж целия пост
# 2
От нахут аз си правя фалафели и хумус. Също така съм слагала или правила супа с нахут, или в яхнии.
Ще напиша рецепти ако някой иска..
Виж целия пост
# 3
Зрял боб с нахут

250гр зрял боб
250гр нахут
1 гл. лук
1 гл. чесън
1 с.л. чубрица
4 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
сол и черен пипер

Накисват се боба и нахута в студена вода за една нощ. След това се варят заедно с мазнината, нарязаните на ситно лук и чесън и черния пипер. При сваляне от огъня поръсваме с червения пипер и чубрицата.

Става лесно и е много вкусно  Blush
Виж целия пост
# 4
супер, мерси Блонди, а за яхния рецепта някой ще пусне ли?
Виж целия пост
# 5
В Испания нахута се приготвя по този начин пускам ти рецептата на Габи Косидо по мадридски
Виж целия пост
# 6
Две рецепти ще дам - за салата и готвен с месо. И двете са за суров нахут. Може да се ползва и от консерва, но се пропуска кисненето във вода и варенето и се продължава от там нататък.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=231840.msg5540039#msg5540039




http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=231840.msg9041935#msg9041935

Виж целия пост
# 7
Ето и от мен две рецепти с нахут.

Фалафел   
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2136.msg80038.html#msg80038



Пиле с нахут
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2136.msg61198.html#msg61198

Виж целия пост
# 8
Много лесна крем супа:
Ако нахута не е от консерва се накисва през нощта, на другия ден правиш запръжка лук, морковче, целина... (каквото имаш) слагаш накиснатия нахут, вода, ким. Вариш докато омекне, после солиш, черен пипер. Пасираш и я поднасяш. Отиват и запържени кубчета шунка или нещо пушено, но и без това е много вкусна.
Рецептата е на Изабел Алиенде от "Афродита" (Еротична кухня)
Виж целия пост
# 9
Леден облак интересна и лесна рецепта ,ще я пробвам. Simple Smile
Виж целия пост
# 10
Благодаря на всички   bouquet Hug ще ги пробваме всичките Simple Smile
Виж целия пост
# 11
Аз правя хумус- най-често, но и даста други манджиджички.
Много обичаме картофи с хумус и домати.

нужни продукти:
1 (голяма) глава кромид лук
2скилидки чесън
около 1кг картофи (4-5 едри картофа)
1 консерва белени домати (или направо нарязани на кубчета)
1с.л. доматено пюре
1ч.л. захар
1ч.л сол
1 1/2 ч.ч вода
1 (300гр.) консерва нахут
кориандър
кимион
накрая поръсвам обилно с магданоз или пресен кориандър, ако имам Simple Smile

Приготвянето отнема около 30-40мин.  В голям тиган се загряват няколко лъжици зехтин (олио). Прибавя се лукът, който е нарязан на филийки и пресованият чесън. Запържват се, докато лукът омекне, след което се подправят с кимион и кориандър. Запържват се за 1-2 минути или докато подправките пуснат аромата си.
Добавят се нарязаните на едро картофи и се готвят, разбърквайки често, докато леко покафенеят.
след това се прибавят нарязани на кубчета домати (консерва), доматеното пюре, захарта, водата и солта.
Задушава на умерен огън за 25 мин. или докато картофите станат готови. Накрая се прибавят отцеденият нахут и ситно нарязаният кориандър (магданоз)
След 2-3 минути ястието е готова и се дърпа от "огъня"


Виж целия пост
# 12
Нахута можеш да го сготвиш както готвиш боб. Ето и някои други варинати, които съм сибирала от нета от форума или съм си измисляла:

ОРИЗ С НАХУТ

60гр. ориз
30г. нахут
1 домат
копър
Ориза се сварява. В тиган се запържва за кратко предварително накиснатият и сварения нахут и към него се прибавя доматът. След като омекне се прибавя към сместа оризът.Преди да се поднесе към ястието се поръсва пресният копър.
      
КАРТОФИ С НАХУТ
 
2 с л зехтин
1 (200г) голяма глава кромид лук
2 скилидки пресован чесън
2 ч л смлян кимион
2 ч л смлян кориандър
4 (800 г) средни картофа
400 г консервирани домати
1 с л доматено пюре
1 ч л захар
310 мл вода
300 г консервиран нахут
ситно нарязани лист кориандър (магданоз)

. Зехтинът се загрява в голям тиган.
. Прибавя се лукът, който е нарязан на филийки и пресованият чесън.
. Запържват се, докато лукът не омекне, след което се подправят с кимион и кориандър.
. Запържват се за 1-2 минути или докато подправките не пуснат аромат.
. Прибавят се нарязани на едро картофи и се готвят, разбърквайки често, докато леко не покафенеят.
. Добавят се нарязани на кубчета домати, доматеното пюре, захарта и водата.
. Ястието се задушава на умерен огън за 25 минути или докато картофите станат готови.
. Прибавя се отцеденият нахут и ситно нарязаният кориандър.
. След 2-3 минути ястието се сваля от печката.

СУПА С НАХУТ И ЛЕЩА
 
•   нахут
•   леща
•   сол и подправки на вкус
Нахута се накисва от вечерта в 1ч.л. хлебна сода. След което зърната се изчистват от люспите и се слага да ври. След като поври се добавя и лещата. След като стане се застройва. (Цецето форум bg-mamma)

КАРТОФИ С НАХУТ
 
•   1ч.ч. нахут (Накиснат от вечерта)
•   1-2 средно големи картофа
Нахута се кисне цяла нощ във вода с 1.ч. хлебна сода в нея. На следващия ден се сварява. Картофите се сваряват на кубчета, след което се изцеждат и овалят в галета. След което се запържват в 2-3с.л. зехтин. След което се добавя нахува и се допърва още малко. След което се вади и се сервира като гарнитура.

КУС-КУС СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ И НАХУТ

1 чаша кус-кус (арабски)
1 чаша вода
1 глава лук
1 домат
4 моркова
1 тиквичка
2 с.л. олио
1 чаша нахут
сол
Приготвяне:
Залейте кус-куса с кипналата вода и оставете да поеме 10 минути. Разбъркайте. В отделен съд сложете да се сварят всички зеленчуци и подправки, с изключение на тиквичката, тъй като омеква много бързо. Нея прибавете накрая. Нарежете лука и доматите на дребно, а морковите, тиквичката, тиквата и зелето на едри парчета. След като зеленчуците са готови, сложете порция кус-кус в чиния и залейте със соса. Сложете отгоре зеленчуците и нахута.

КЮФТЕТА ОТ НАХУТ

Продукти: 500 гр нахут, 1/4 ч. лъжичка сода, 250 гр брашно, сол на вкус, ситно нарязан копър.
Нахутът се накисва в глинен съд за една нощ. Измива се добре и се смила с мелничка. Полученото се поставя в дълбок съд и се прибавят брашното, содата, солта, копъра. Оформят се малки кюфтенца, които пържите или печете на фурна до зачервяване. Поднасят се топли.

ПЪРЖЕНИ КЮФТЕНЦА ОТ НАХУТ СЪС СОС

•   нахут - 2 ч.ч.
•   магданоз - 1 китка
•   сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
•   сол - 1/2 ч.л.
•   олио - 2 к.ч.
•   За соса:
•   кисело мляко - 1 ч.ч.
•   заквасена сметана – 1ч. ч.
•   тахан - 2 ч.л.
•   лимонов сок - 2 ч.л.
•   копът
Приготвяне на кюфтенцата: Нахутът се накисва във вода за 12 часа. Ако има люспи се премахват. Омесете нахутът и останалите подправки и изсипете в блендер. Блендирайте докато се получи добре раздробена гладка смес. Оставете да почива 30 мин. Оформете плоски обли кюфтенца взимайки смес колкото орех. Готовите кюфтенца оставете около 15 мин. за да запазят формата си. В дълбок тиган загрейте олио достатъчно да покрие кюфтенцата. Изпържете кюфтенцата до златисто-кафяво. Готовите кюфтенца се поставят върху салфетка за да се отцеди олиото. Сервира се с ливански питки и сос от кисело мляко. Приготвяне на соса: Смесете всички съставки за соса, пасирайте в блендер. Получената рядка маса замразете.

ЯДЕНЕ ОТ НАХУТ

Продукти:
2-3ч.ч нахут
1-2 моркова
1-2 средно големи картофа или 1/2ч.ч. ориз
чубрица
сол
за сгъстяване овесени ядки, кус-кус или просо
Нахута се кисне за през нощта. След което се слага да ври в подсолена вода. След като се свари се добавят настърганите моркови и ориза или картофите нарязани на кубчета. Слага се солта и чубрицата, доматен сос и се добавя просото (овесени ядки или кус-куса) на око.

Ако държиш мога да ти кача и снимки да видиш как изглеждат.
Виж целия пост
# 13
Да, като се готви кускус (за магребския говоря, не макаронения), винаги се слага и нахут. Марси беше давала разкошна рецепта, много вкусна, която готвих неколкократно и за съжаление после изгубих  Tired
Виж целия пост
# 14
Да, като се готви кускус (за магребския говоря, не макаронения), винаги се слага и нахут.

Тук май не слагат?  Thinking Слагат отгоре сос и зеленчуци, най-вече патладжан и тиквички, необелени и на едри парчета. С нахут не съм засичала досега.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия