Това е рецепта от една моя колежка - Петра. Тя беше правила такива колачета с орехова плънка и марамалад. Много ми харесаха когато ги опитах и не можех да повярвам, че се използват толкова малко продукти за направата им. После се сетих, че могат да станат чудесни и в солен вариант.
Необходими продукти:
Тесто:
250г твърд маргарин( в пакетче) или масло. С масло стават по-твърди.
150г топено сирене
300г брашно
Пълнеж по желание:
Сладък: орехов, маков, с извара, мармалад
Солен: с яйца и сирене, със спанак, с колбаси
Орехов пълнеж
100 гр. масло
75 гр. пудра захар
1 жълтък
75 гр. ситно смлени орехи
Разтопяваме маслото и оставяме да се получи пяна. Махаме пяната и в леко врящото масло слагаме ситно смлените орехи и захарта и за кратко запържваме. Махаме от огъня и оставяме да изстине. След това прибавяме жълтъка. По желание може да прибавим малко ром или ромова есенция или карамфил и канела за ароматизиране. Така направеният пълнеж се използва за пълнене на кифли, козунаци, пайове и др.
Маков пълнеж:
150г мак прясно смелен
3 с.л захар
и ванилия
250мл прясно мляко
1-2 с.л натрошени бисквити или бишкоти
1-2 с.л начукани орехи или бадеми (по-желание)
Мака се сварява заедно със захата и ванилията в млякото, докато се сгъсти(към 25минути). След като изстине към него се прибавят начуканите бисквити и ядки. Така приготвения пълнеж се използва за кифлички, козунаци, печени бухти, пайове и тн.
1.продукти и тесто
От изброените продукти омесвате тесто и оставяте за около час в хладилника да отпочине. ПС. Аз нямах време и направих топчетата веднага - станаха идеални.
2. топчетата
От тестото правите топчета колкото орех и с капачка от Кока-кола или нещо подобно потопена в брашно, правите кладенчета във всяко топче като леко притискате.
3.Колачета с извара
Пълните с предпочитаната от вас плънка. В случая извара с яйце и пудра захар.
4. със сливов мармалад
или както тук със сливов мармалад, поръсени с бадеми.
5.готовите колачета
Печете на 160-170 градуса около 20мин, докато леко порозовеят.
6. Bon Apeti
Още топли ги овалвате в пудра захар с ванилия. Добър апетит!