Консервиране

  • 58 123
  • 83
# 45
Валенце, да споделя и моя опит със сладко от сливи, което в къщи е на почит. На 3кг сливи слагам 1кг захар, само че аз го правя печено в фурната. Та 3кг сливи изчистени от костилките и разрязани на половинки поръсвам с килограм захар добавям 1чч /240мл/ вода и 1/2чч оцет. Всичко това оставям около 2-3 часа да се разтопи захарта, слагам го в гореща фурна и пека /периодично го разбърквам/. Още горещо изсипвам в затоплени буркани.
Много,много благодаря!
Току що залях с водата и оцета.Същата рецепта ми каза и свеки,ама нали е свеки,не и се вързах много Mr. Green.После не слагаш лимонтузу и не заваряваш бурканите,нали?

Токачка,полезна информация,благодаря за положения труд!
Аз конфитюри също не ям,обаче обожавам да правя.Вкъщи се котират много иначе.


ПП С нетърпение чакам да се видим! Hug

Свекърва ми слагаше и орехови ядки. Peace
Виж целия пост
# 46
В селата до Чирпан слагат и фъстъци, черпили са ме и с бадеми....абе...много вкусно спор няма...аз не съм слагала.
Виж целия пост
# 47
Давам изпробвана от мен лично рецепта за домашен кетчуп-от нета е, но нямам следи от кой форум или място е....за което се извинявам на авторката му, но ако се познае-да е жива и здрава. Синът ми -един доста придричив тийн, който ако може и на вафлите да сложи кетчуп, ще го направи, каза-мамо, този е по-добър от купувания, което си е признание.... Направих миналата година 4 дози от това и стигна само до март месец и то само защото крих Joy бурканчета за пиците...(много е добро за основа на пица) Поствам я така рецептата, както съм я свалила от нета-само че аз си слагам и червените чушки и джинжифила)...

Домашен кетчуп

2 кг домати
250г лук
250г ябълки
2 червени чушки( не слагам) иначе става по-гъсто
2 лютиви чушки или лъжичка лютив пипер(по желание)
1 глава чесън
2 карамфилчета
5 зрънца черен пипер
5 зрънца бахар
2 дафинови листа
2 ч. л сол
1 ч. л джинджифил(по желание, аз не слагам)
1/8 л оцет(тук ползват за консервиране 8%, но става и с обикновен)
180г захар

Всичко без захарта се смесва( аз слагам подправките в торбичка от тензух) и вари 2 часа, като от време на време бъркаме. След това махаме пoдправките и пасираме сместа до гладкост.
Накрая прибавяме захарта и още малко варим - около15 мин.
Aз пълня средни бурканчета(стига за едно готвене за 3-4 души) и стерилизираме 20 мин. на около 80°C.  От това количество продукти стават около 4-5 бурканчета.

После ползвам като готов сос за спагети, само прибавям кайма, шунка или късчета месо и зеленчуци. Става и за сос за по-тлъсти меса. Голяма вкусотия! Дотук си е на авторката Joy Joy

Аз не ги стерилизирах чак 20 минути, а около 6-7 минути-колкото да се затворят капачките, както и не съм варила чак по 2 часа продуктите, а доста по-малко-на око като се намали наполовина сместа.
Виж целия пост
# 48
Миналата седмица правих на мама "краставичките по руски" за бърза консумация. Не се сетих да ги снимам, но вчера строих нови буркани и искам да споделя с вас това вълшебство. Донякъде се припокрива с рецептата на Г-жа стихийно бедствие, но аз ще я напиша цялата.
на всеки буркан с винт от 800гр се слагат:
 2-3 листа от вишна
част от листо от хрян
1 листо от смокиня - това е от друга рецепта, но прави ароматни и хрупкави краставичките
1 скилидка чесън
нареждат се корнишоните
отгоре се завиват по 1-2 стръка магданоз и копър
заливат  с топличъка саламура от вода и сол -на 1л вода - 3 равни с.л сол
на терасата станаха за 3 дни и прибрах в хладилника.
Ако се правят за зимата се нареждат в голям съд със същите подправки и се заливат с охладена саламура. След 7 дни се нареждат в буркани, саламурата се прецежда, възварява и гореща се налива върху краставичките, запечатват се бурканите и се завиват с одеало.
 След няколко дена ще покажа снимки.
Виж целия пост
# 49
Здравейте!
Някой може ли да ми помогне с рецепта за зелен боб в буркани?
Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 50
Днес правих сладко от боровинки-1кг.плод +1 кг.захар. Пълен провал..  Като го наливах в бурканчетата беше с нормална гъстота ,но като изстина е толкова гъсто ,като лепило ,с лъжичка не може да се гребне . newsm78  Варих го на умерен огън ,пробвах с капчица ,както си му е реда ..и сега не знам какво да го правя . Какво ще ме посъветвате  Praynig  На вас случвало ли ви се е  Mr. Green
Виж целия пост
# 51
Да, случвало ми се  е....то като се учи човек всичко му се случва. Боровинките не са сочен плод, трябвало е да прибавиш вода.
Сега, мож да натопиш до половината бурканчетата във вода и да ги възвъриш на бавен огън, за да се повтечнят, да ги изсипеш в тенджера, да прибавиш водичка, да кипнеш за кратко  и да върнеш в бурканчетата. Друго не се сещам. Може и по 1 да ги загрееш в микровълновата , аз там си разтапям захаросания мед, за да се втечни - пробвай, ама без капачка...
Виж целия пост
# 52
Здравейте!
Някой може ли да ми помогне с рецепта за зелен боб в буркани?
Благодаря предварително!

Попарваш почистените и нарязани шушулки, като ги заливаш с вряла вода, затваряш съда с капак, за да омекнат , охлаждаш, редиш плътно в буркани, слагаш по 1с.л. сол, заливаш с вода, запечатваш и вариш 2ч. Боба се вари като месо, много време. Майка ми поставя и зелени подправки + половин домат отгоре. Направи си както ти харесва!
Виж целия пост
# 53
Токачка, много благодаря за рецептичката.
Още в понеделник се захващам! cook
Виж целия пост
# 54
Токачка ,много ти благодаря . Hug
И аз  мислех да прибавя вода ,за да разредя сладкото ,но не бях се сетила предварително да възваря бурканчетата на бавен огън...човек винаги се учи ...
Виж целия пост
# 55
Момичета, моля дайте ми стандартна рецепта за кисели краставички. Приготвила съм тук 3 кг. и няколко буркана и се чудя какда ги направя. Ползвам ги основно за руска салата.
Още един въпрос - знаете ли как мога да замразя малко боровинки за декорация на торти и сладкиши? Измих ги добре, сега ги отцеждам, смятам да ги сложа в пластмасови чашки за еднократна употреба, които да затвория с фолио за студено съхранение отгоре. Много се надявам да не се кашнат.
Виж целия пост
# 56
Здравейте момичета,от време на време ви следя ,давате много интересни рецепти ,но за пръв път се включвам ,по повод въпрос от предишните страници - Има ли сладко без захар
Тъй като имам син диабетик ,който беше на 5годинки  като се разболя и като всяко дете му се похапваше сладко, та от години правя мармалад от сливи без захар ,който е перфектен
Рецептата няма точни мерки но винаги става - в по дълбока тава поставям нарязаните на две сливи,добавям 1 кафяна чашка вода  и слагам във фурната да се пече на температура 180градуса.От време на време разбърквам и като преценя че е готово - мармалада се е сгъстил -подслаждам с течен подсладител на вкус .Докато е топло пълня в бурканчета,затварям и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО стерилизирам бурканчетата - 15 минути,защото няма никакъв друг консервант
Да ви е сладко!
Виж целия пост
# 57
Момичета, моля дайте ми стандартна рецепта за кисели краставички. Приготвила съм тук 3 кг. и няколко буркана и се чудя какда ги направя. Ползвам ги основно за руска салата.
В стандартен компотен буркан наливаш винен оцет /6%/ до резката на буркана, слагаш равна супена лъжица сол, също равна с.л. захар, цвят от копър, нареждаш вътре корнишоните и наливаш студена вода до горе. За хрупкавост на краставичките допълнително можеш да добавиш 5-6 зрънца бял синап /от пазара, при подправките го има. Черния синап не върши работа, затова вземи бял/. Затваряш и стерилизираш максимум 5 мин, т.е. щом започнат да излизат мехурчета от водата, изключваш. Идеята е само да излезе въздуха и да хлътнат капачките, да се запечата, защото консервант няма. Аз слагам бурканите в един дълбок пластмасов леген в банята  Mr. Green и ги стерилизирам с бързовар.
Виж целия пост
# 58
Не мога да си намеря рецептата за сладко от тиквички.Някой ,ако има изпитана рецепта да сподели. Simple Smile,

И аз се подреждам. Не съм чувала за такова Shocked
Виж целия пост
# 59
Не мога да си намеря рецептата за сладко от тиквички.Някой ,ако има изпитана рецепта да сподели. Simple Smile,

И аз се подреждам. Не съм чувала за такова Shocked

Пействам рецептата на Вела   bouquet, по нея става хубаво. Иначе са ме черпили със сладко с лимонов аромат и друго, с индрише, но не съм питала за рецепти.

Сладко от тиквички

5 кг. тиквички - големи и бели
3 кг. захар
3 ч.л. лимонена киселина
3 пакетчета ванилия

Тиквичките се обелват, издълбават се с лъжица и се изхвърля вътрешната част със семките. Нарязват се на кубчета. Аз ги режа с къдравото ножче за кашкавал, но става по бавно. Разбъркват се със захарта и се оставят да пуснат сок, за да не загорят после. Пека ги във фурната. Става бавно докато изври течността и започне да се сгъстява. Сладкото има карамелов цвят и е чудесно на вкус - прилича на ръчел от тиква.

Добаваям руска рецепта - тиквички с лимони
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия