Искам да публикувам изключително удачна рецепта за приготвяне на оцет от домашно вино. Става и от всякакви плодови сокове, стига да не са химизирани.
Историята е, че купихме 100 л превъзходно силно червено домашно вино 15°. Останаха ни 5-6 литра леко вкиселено, т.е. "цветясало" или покрито с малки бели точици. Решихме да направим оцет, и стана на най-хубавия оцет, който сме опитвали. Рецептата:
Продукти: хубаво вино 5 л, пчелен мед 250 г.
1. Наливате виното в съд без капак, покрит с марля. Баба ми ползваше делва, ние - тубичка.
2. Поставяте го на топло и тъмно - при нас захлупено с черен плик в ъгъла на балкона, на 10-ти април.
3. Чакате 50-60 дни, ще получите оцет, вкусете го, ако трябва изчакайте още 20 дни.
4. Прецеждате го и му добавяте разтворения в малко топла водичка мед.
5. Пак като в т. 1 около месец.
6. Отливате го внимателно, за да не вземете утайката, тя е гъста кал и задръства филтри, цедки и т.н.
6. Филтрирате, бутилирате и етикирате.
Ако от този оцет капнете 1 с. л. в ябълков (или друг плодов) сок, по същата процедура ще си направите ябълков или плодов оцет. Ако е само сок пак ще стане, но по-бавно. Медът се слага, за да вдигне градуса. Ако следващата година решите да правите оцет, още в началото капнете в суровия материал малко от стария оцет. Не слагайте обаче купени оцети, балсамико и т.н. Те обикновенно имат консерванти, даже най-скъпите. Нашият оцет може да се направи тип "балсамико", като му се добавят разни билки и миризми. Не препоръчваме. Оцетът сам за себе си е подправка.
Така направеният оцет има аромата на гроздето, сила около 7-9° и страхотен вкус. Може да се съхранява много дълго и става по-хубав. Най-скъпите оцети отлежават по 15 г. Подарък за кралете - гурмани е било буренце с оцет.
Дядо Серги (с внук и внучка на по 8 г.).