Храни и напитки, които подпомагат лактацията при кърмачки

  • 11 466
  • 12
Моля за съвет кои са всъщност тези храни и напитки?
Знам, че на орехите им се носи славата. Има ли и други?
Виж целия пост
# 1
Здравейте!
Орехи, кашу, овесени, ядки, жито, пълнозърнест хляб, сусам... почти всички ядки (стига да нямате алергия към тях и за предпочитане да не са пържени и обилно осолени) имат стимулиращо кърмата действие.
Поемането на повече течности (вода, айрян, сок) oт 2,5 докъм 3 литра на ден е основният метод за увеличаване на количеството на кърмата. В това количество влизат и поетите от Вас плодове и зеленчуци (домати, краставици).
При кърмене организмът има и повишена нужда от калций, който се набавя основно от млечни продукти и важат всички правила на балансираната диета - плодове, зеленчуци, месо...
В аптечната мрежа има няколко вида лактогонен чай, но Ви съветвам първоначално да опитате без тях, особено ако кърмите от съвсем скоро.
Виж целия пост
# 2
фенхел (див копър) - продава се в пикадили, била и т.н.
но има аромат на анасон и не всеки го харесва Simple Smile
Виж целия пост
# 3
Пия лактогонни чайове, правя си супи, слагам на гърдата често и пак нищо ... Чела съм, че под 10% от жените наистина не могат да кърмят, т.е. нямат кърма и явно попадам в тази категория.

Много ми е мъчно, че трябва да дохранвам с АМ.

Да не говорим, че почва да се запича вече от тия млека ...
Виж целия пост
# 4
на колко дни е бебето? как реши, че няма достатъчно кърма?
първите 2-3 седмици може да има проблеми с кърмата, но ще се оправи
също така може от неправилно поставяне на бебето да са проблемите
даването на АМ обаче гарантирано ти обрича опитите с кърменето на неуспех - бебето трябва да суче активно гърдата за да се стимулира производството на кърма. като даваш АМ то бързо бързо ще се научи на "лесното" и няма да се мъчи да суче активно. ще си чака бутилката

обади се на консултант от ла лече лига , да дойде при теб да ти даде съвети и пак - помни, че в началото е трудно

жена ми първите 2 седмици се изторзмози, все си мислеше, че бебето не яде достатъчно (което не можеш да прецениш на око - донякъде по памперсите, но не задължително), след това изведнъж толкова кърма, че се чудеше какво да  я прави Simple Smile
Виж целия пост
# 5
На мен много ми помага киселото мляко и айрана. Ако усетя че имам спешна нужа да"лактирам"-едно айрянче и ГОТОВО. Също така съм забелязала, че  и почивката е от голямо значение за количеството кърма.  Peace
Виж целия пост
# 6
аз знам за тиква, тиквени и слънчогледови семки, варени моркови, ядки, биричка Laughing; много вода и почивка
Виж целия пост
# 7
трябва да внимаваш и с някои билки, които намаляват лактацията - салвия например
Виж целия пост
# 8
Благодаря на всички, които се включихте по моя проблем   bouquet
Момата е вече на месец и проблемите ни все така си продължават. Тя всъщност добре си суче, но просто аз нямам мляко ... Слагам я често, за да стимулира лактацията, но след известно време когато явно вче няма какво да суче, бебето почва да се нервира. Тогава я премествам на другата гърда и всичко е ОК, докато и там не пресъхне ...
По време на самата бременност доста често от гърдите ми течеше коластра и всички казваха "оо, ти ще имаш много мляко като се появи бебокът". Да, ама не!
Виж целия пост
# 9
пак ще кажа, това поведение не е задължително от "липса" на кърма
може например като хапне да има проблеми със стомаха - рефлукс - от което му става некомфортно ...
или пък просто бебето е нетърпеливо - иска веднага да потече, докато то отнема време Simple Smile
какви са килограмите при раждане и на 1 мес? качило ли е?
Виж целия пост
# 10
Още малко инфо по темата   bouquet

Фурмите са едни от най-добрите и признати лактогонни храни. Те са типичен плод за Средиземноморието и Западна Азия. С високо съдържание на въглехидрати (50-70% захар), желязо, калий и фосфор.

В Корана фурмата е представена като едно от благата на Рая. Има значителна мъдрост в това, че Аллах е препоръчал на Мариам (Мария) да яде от този плод. Фурмата, която е едно от благата, които Аллах е дарил на  Мариам (Мария), за да облекчи раждането, е от значение за бременните или току-що родили жени и ползите й са общоприет научен факт. Със своето захарно съдържание от 60-65% фурмата е един от плодовете, които съдържат най-много захар. Докторите препоръчват на бременните жени да приемат храни, съдържащи плодова захар, в деня на раждането. Целта, която стои зад това, е възстановяването на силата и енергията на отслабналото майчино тяло, а същевременно и стимулирането на млечните хормони и повишаване нивото на майчиното мляко, което е от значение за новороденото бебе.

Освен това, загубата на кръв по време на раждането води до намаляване на нивото на захарта в тялото. Фурмите са важни от гледна точка на позволяването на захарта да навлезне в тялото и предотвратяват спадането на кръвното налягане. Тяхната високо калорична ценност укрепва хората, които са отслабнали в резултат на болест или силна умора.

Тези факти разкриват мъдростта, която стои зад това, че Аллах е повелил на Мариам (Мария) да яде от фурмите, които хем ще й осигурят енергия и ще я подсилят, хем ще осигурят появата на млякото, което е единствената храна за нейното бебе. Например фурмата съдържа повече от десет елемента, които са от жизнена важност, за да може тялото да се запази здраво и енергично. Съвременните учени твърдят, че човешките същества в действителност могат да живеят в продължение на години само на фурми и вода.

Веществото окситосин, което се съдържа във фурмата, се използва в съвременната медицина за улесняване на раждането. Всъщност окситосинът означава “бързо раждане”. Също така е известно, че това вещество увеличава и нивото на майчиното мляко след раждането.

В действителност окситосинът е хормон, който се отделя от хипофизната жлеза, която стимулира контракциите на матката по време на раждането. Всички предродилни подготовки в тялото се извършват благодарение на този хормон. Въздействието на хормона може да бъде забелязано в мускулите, формиращи майчината утроба, и в клетките в мускулната структура, която позволява отделянето на майчино мляко. Ефективната контракция на матката е крайно необходима ако раждането започва. Окситосинът позволява на мускулите, обхващащи матката, да се свиват много силно. Нещо повече, окситосинът също така поставя началото и на отделянето на майчиното мляко.

Фурмите също така съдържат вид захар, която дава на тялото високо ниво на подвижност и  топлинна енергия и която лесно може да се разгради в тялото. Нещо повече, тази захар не е глюкоза, която бързо повишава нивото на кръвната захар, а плодова захар – фруктоза. Едно бързо повишаване на кръвната захар, особено при диабетиците, има вреден ефект върху множество органи и системи, най-вече очите, бъбреците, сърцето, кръвоносната и нервна система. Високата кръвна захар е една от основните причини за възникването на увреждания толкова сериозни, колкото загуба на зрението, сърдечна или бъбречна недостатъчност.

Фурмите съдържат множество витамини и минерали. Те са много богати на фибри, мазнини и протеини. Те също така съдържат натрий, калий, калций, магнезий, желязо, сяра, фосфор и хлор, както и витамините A, бета-каротен, B1, B2, B3 и B6. Някои от ползите на витамините и минералите във фурмите за човешкото тяло и особено по време на бременност могат да бъдат обобщени така:

Хранителната ценност на фурмите произлиза от целесъобразният минерален баланс в тях. Фурмата също така съдържа фолиева киселина - витамин Б, която е от жизнено значение за бременните жени. Фолиевата киселина (B9) е витамин, който изпълнява важна функция в изграждането на нови кръвни клетки и телесните градивни блокове – амино киселини и в обновлението на клетките. Ето така нуждата от  фолиева киселина значително нараства по време на бременността и дневната потребност се удвоява. Когато нивото на фолиева киселина е недостатъчно червените кръвни телца стават по-големи от нормалното, но с намалена функционалност, като това води до поява на симптоми на анемия. Фолиевата киселина играе особено важна роля при клетъчното деление и при формирането на генетичната структура на клетката, и също така е единственото вещество, чиято всекидневна потребност се удвоява по време на бременността. Фурмата е изключително богата на фолиева киселина.

От друга страна, дълготрайното гадене и психични реакции, които се появяват по време на бременността, стават поради липсата на калий. Следователно равнищата трябва да бъдат подсилени. Ето така големите количества калий във фурмите са жизненоважни в това отношение, те също така са и от значение за водния баланс в тялото. Нещо повече, помагайки на кислородът да достигне до мозъка, калият помага на човек да мисли трезво. Наред с това той осигурява подходящото алкалоидно свойство на телесните течности и стимулира бъбреците да изхвърлят токсичните телесни отпадъци. Той помага за намаляване на високото кръвно налягане и формирането на здрава кожа.

Желязото, което се съдържа във фурмите контролира синтеза на хемоглобин в червените кръвни телца и осигурява подходящото ниво от червени кръвни телца в кръвта. Това е от жизненоважно значение за предотвратяване на настъпването на анемия по време на бременността и развитието на бебето. Червените кръвни телца участват в запазването на клетките живи като носи кислород и въглероден двуокис в кръвта. Поради високото съдържание на желязо във фурмите човешкото същество може да посрещне своята потребност от желязо с изяждането само на 15 фурми на ден, като по този начин ще може да се предпази от увреждания възникващи от недостигът на желязо.
Калцият и фосфатът във фурмите са важни елементи за скелетният растеж и балансирането на костната структура на тялото. Високите нива на фосфор и калций във фурмите предпазват тялото от костна слабост и спомагат за намаляване на увреждания от този вид.

Учените също подчертават начинът, по който фурмите намаляват стресът и напрежението. Проучване проведено от експерти от университета Бъркли разкрива, че фурмите съдържат голямо количество витамин B6, който укрепва нервите, и магнезий, който е от изключително значение за бъбреците. Човек може да посрещне своята потребност от магнезий като изяжда само по 2-3 фурми на ден.
 
Витамин B1, който се съдържа във фурмите, благоприятствува за здравословността на нервната система, спомага за превръщането на въглехидратите в тялото в енергия и за използването на протеините и мазнините така, че да посрещнат другите телесни нужди. Витаминът B2 спомага за изгарянето на протеините, въглехидратите и мазнините, за осигуряване на телесна енергия и клетъчно обновление.

Нуждата на тялото от витамин A се повишава по време на бременността. Благодарение на витаминът A, който съдържа, фурмата подобрява зрението и физическата устойчивост, и заздравява зъбите и костите.  Фурмите също така са изключително богати на бета-каротен. Бета-каротенът спомага за предпазването от рак като контролира молекулите, които увреждат клетките.

В допълнение, противно на фурмите, другите плодове обикновено са лишени от протеини. Благодарение на това свое качество фурмите позволяват на тялото да се защитава от болести и инфекции, да подновява клетките и осигурява течен баланс. Месото също е полезен хранителен продукт, но може би не толкова, особено през време като това, колкото фурмата, която е пресен плод. Всъщност прекомерната консумация на месо по време на бременността може да доведе до отравяния в тялото. Много по-добре за една бременна жена е да предпочита плодове и зеленчуци, които са леки и лесно смилаеми.

*По материали от Харун Яхя

Виж целия пост
# 11
Здравей Грозна като смърта,
За стимулиране на лактацията, храната, която поема майката играе много малка роля. Основното е честото и ефективно изпразване на гърдите, в най-добрия случай от добре сучещо бебе или ако се налага чрез изцеждане на ръка или с помпа.

Ако искаш да поговорим за това, което те притеснява свързано с кърменето, можеш да попиташ в този подфорум С Ла Лече Лига (кърмене и захранване) или ако предпочиташ да получиш разнообразни мнения и съвети от други майки, може и тук: Форум за кърмене и захранване на бебета. Ако предпочиташ може също да се обадиш и на националния телефон за консултации на Ла Лече Лига 0888 555 385.

Успех  Peace
Виж целия пост
# 12
Кърмата ми спря окончателно  Cry
Тъпо, но факт...
Може би една от причините е, че още от самото начало нямах никакъв апетит и почти не хапвах нещо повече от парче сирене. Без да преувеличавам, но просто не знам как изобщо издържах без храна близо 2 седмици след раждането. Гадеше ми се само като видех нещо за ядене. И май това ми беше най-голямата грешка... Бих посъветвала всеки, който иска да кърми, да се храни дори и да му се гади както беше при мен - тая кърма все от някъде трябва да дойде все пак
 
Сега се чудя дали е нормално да усещам от време на време нещо като леко бодване в гърдите?

 Знам, че след като спре кърмата е препоръчително да се отиде на мамолог и смятам да го направя, но най-вероятно ще е след Нова година.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия