Сосове за спагети(дайте рецепти)

  • 18 272
  • 12
Дайте малко рецепти за сос за спагети. Много ги обичам, ама все не мога да си направя вкусен сос Confused
Виж целия пост
# 1
1.Сос за спагети"Деси":
 Режете една глава лук (а може и две) на много ситно, после нарязвате също на много ситно 5-6 печени пиперки и слагате 1/2 буркан с белени домати, които ги намачквате леко.

Слагате сух магданоз, черен пипер, чубрица, много малко червен пипер и един бульон пилешки или зеленчуков:)
Когато почне да ври слагате и 1/2 чаша червено вино и оставяте пак да заври най накрая преди да го свалите от огъня нарязвате 5-6 скилидки чесън.
Когато се свари чесъна соса е готов.

2.
Продукти:
250 гр. кайма
1 буркан домати
кашкавал
сирене
майонеза
чубричка
захар
малко прясно мляко

За половин пакет спагети.
запържва се каймата и към нея се добавят пасираниоте домати, и се оставя на тих огън да поври, докато водата хубаво изври. Прибавя се 1 с.л. захар/за да не е кисело от доматите/ и малко прясно мляко, разбърквам и готово.
Отделно в една купичка се намачкват сиренцето с майонезата и малко чубричка до получаването на гладка смес.
Слагат се в чинийка готовите спагети, върху тях се излива соса, настъргва се кашкавал по края и се изсипва от майонезената смес в средата.

3.Италиански сос
За 4 порции

250 г пилешко месо, ситно нарязано
5 ч.л. олио
2 краставица, средни по размер
4 склидки чесън
4 домата, обелени и ситно нарязани
1 с.л. босилек, ситнонарязан
сол на вкус
черен пипер на вкус

Изпържете ситно нарязаното пилешко месо в олиото. Пюрирайте краставиците, добавете чесъна и доматите. Подправете на вкус със сол и черен пипер. Варете до получаването на кремообразна смес. Накрая добавете запърженото месо и босилека.

4.Доматен сос за спагети
За 4 порции
2 глава лук, ситно нарязан
2 морков, ситно нарязан
200 г телешко (пилешко) месо, ситно накълцано
2 с.л. зехтин (олио)
4 склидки чесън, счукани
300 г доматено пюре
1 дафинов лист
щипка мащерка
щипка риган
щипка салвия
щипка босилек
1 с.л. магданоз, ситно нарязан
сол на вкус

Задушете лука и морковите в зехтина. Прибавете месото и чесъна и добре запържете. Добавете доматеното пюре, дафиновия лист, мащерката, ригана, салвията и босилека. Варете до кремообраезен сос. оръсете със ситно нарязания магданоз


5.Сос за спагети с гъби
За 4 порции

150 г смляно телешко месо
2 ч.л. олио
200 г пресни гъби, нарязани на филийки
2 с.л. нишесте
2 жълтък
0.600 л. прясно мляко
сол на вкус
черен пипер на вкус
2 с.л. ситно нарязан магданоз

Изпържете смяното телешко месо в тефлонов тиган с 2 ч.л. олио. Извадете. Нарежете гъбите на филийки и ги задушете без вода, докато омекнат. Разтворете нишестето в млякото и сгъстете на слаб огън. Подправете със жълтците, сол и черен пипер. Прибавете гъбите и местото. Поръсете със ситно нарязан магданоз.


6.Сос с къри
За 4 порции
200 г смляно пилешко месо
2 с.л. олио
500 г пресен зелен лук (или праз), нарязан на пръстенчета
2 ч.ч. пилешки бульон
къри на вкус
сол на вкус
черен пипер на вкус

Изпържете месото в олиото. Прибавете нарязания лук и задушавайте. Подправете с къри, сол и черен пипер на вкус и добавете пилешкия бульон.Варето до омекване на лука.

7.Унгарски сос

200 г накълцано месо (телешко или пилешко)
2 зелени пиперки
2 червени пиперки
4 домата
2 с.л. олио
2 ч.ч. бульон (пилешки или телешки)
8 с.л. кисело мляко
4 с.л. ситно нарязан магданоз
сол на вкус
черен пипер на вкус

Бланширайте пиперките и доматите за около 3 минути във вряща вода. Залейте с студена

8.Ориенталски сос
За 4 порции

200 г смляно пилешко месо
2 с.л. олио
2 големи глави лук, нарязан на филийки
2 ч.ч. пилешки бульон
500 г кисело мляко
шипка кимион
шипка кориандър
2 с.л. магданоз, ситно нарязан
сол на вкус
черен пипер на вкус
Изпържете каймата в олиото. Нарежете лука на филийки и го сварете в 2 ч.ч бульон. Махнете от огъня и смесете със киселото мляко(да бъде със стайна температура). Прибавете изпържената кайма. Подправете със сол, черен пипер, кимион и кориандър на вкус. Поръсете със ситно нарязания магданоз.

9.Сос с чесън

4 склидки чесън, нарязани на ситно
2-3 сушени люти чушлета
150 г. зехтин
3 с.л. ситно нарязан магданоз
Нарежете на ситно чесъна и смесете със 2-3 стрити сушени люти чушки и ситно нарязания магданоз. Разбъркайте със 150 г зехтин. Подправете със сос. Добавете към спагетите, докато са още горещи.

10.
Сос за спагети с тофу
За 8 порции

600 г тофу, намачкано с вилица
2 с.л. зехтин (олио)
2 склидки чесън, ситно нарязани
2 глави лук, ситно нарязани
2 големи домата, обелени, изчистени от семките и нарязани на куббчета
2 зелени пиперки, нарязани на ситно
4 гъби, нарязани на резенчета
1 морков, настърган на едро
6 шупулки зелен боб, нарязани на ивички
2 ч.ч. вода
1 дафинов лист
сол, черен пипер на вкус
3 с.л.краве масло
1/2 ч.ч кетчуп


Задушете лука и чесъна в тенджера с олио за 3-4 мин. Добавете доматите, пиперките, гъбите, моркова и зеления боб и задушавайте 3-4 мин. Добавете водата и сложете дафиновия лист, похлупете с капак и варете 15 мин. Добавете останалите продукти и варете на тих огън около 15 мин час, внимателно рабърквате от време на време. Свалете от огъня, извадете дафиновия лист. Може да сервирате студено или топло към спагетите.

Виж целия пост
# 2
Като бързам правя следния:
1 ч.ч. кисело мляко;
1 ч.ч. майонеза;
1/2 ч.ч. смляни орехи;
сол;
къри;
черен пипер;
кимион;
босилек на вкус;
Всичко се обърква с пасатора и се сервира студен с топлите спагетки.
Да ти е вкусно!
Виж целия пост
# 3
 250гр. консервирани домати
една малка консерва гъби или 150гр пресни гъби
2бр печени белени червени чушки
1бр морков
100гр шунка
зехтин, риган, сол

В тенджера слагам малко зехтин, в него запържвам гъбите ( нарязани на филийки). След това слагам доматите, наситнените чушки и морков (в блендер) и малко вода. Варя ги около 30мин на слаб огън, след това слагам шунката и подправките и оставям за още 10мин на котлона.
Виж целия пост
# 4
понеже и ни е в къщи много ги обичаме и се налага на бързо да ги готвя ето рецепта за много лесен бърз и вкусен сос...запържвам кайма може и кренвирши или колбас по избор с лук  до омекване на колбаса и лука после добавям домат. сос може и лютеница разредена с малко вода и оставям да къкри на бавен огън после слагам подправкипо избор аз слагам чубрица чер пипер сол може и босилек и маслини  и готово....после го изсипвам върху спагетите и слагам настърган кашкавал става супер
Виж целия пост
# 5
Сос Карбонара

300 гр. шунка, 400 гр. гъби, 400гр. сметана заквасена, 100 гр. настърган кашкавал, 1 яйце, малка главичка лук и 2-3 скилидки чесън, зехтин, риган, сол, черен пипер, гъбен бульон. В зехтина се задушава, лука, чесъна, шунката и гъбите нарязани на лентички. Малко преди да се свали от котлона се излива сметаната, кашкавала и яйцето. Да ви е сладко!
Виж целия пост
# 6
В доматения сос може да се сложи каквото имаш или искаш, аз обичам да слагам ситно нарязани маслини, други слагат царевица или мини царевички.
Сос със синьо сирене:
Задушавам лук, но може и без лук, слагам сметана, бяло вино, като заври добавям синьото сирене, което след 2-3 мин. се стопява. Може да се сложи черен пипер, босилек. Много бързо се приготвя.
А най-хубаво става ако има и пармиджано.
В една пицария ядох такива спагети, само че имаха и броколи.
Виж целия пост
# 7
Свекърва ми слага в доматения сос пържена тиквичка, нарязана на кубченца (разбира се и разните : лук, морков, чесън и т.н.). Опитайте, много е вкусно.
Виж целия пост
# 8
1 стрък праз
2 консерви риба тон
1 кофичка сметана
 лим сок,сол,чер пипер
и кашкавал
леко се задушава се праза и се прибавя всичко останало къкри на бавен огън и с гот. сос се заливат спагетите.  chef да ти е сладко
Виж целия пост
# 9
Ето един лесен и вкусен, който съм измислила поради вкусовите особености на мъжа ми (който не яде никакви зеленчуци и плодове Sad):

Настъргваш 1 глава лук в тиган (аз ползвам Тефал и не слагам мазнина, но ако е нужно слагаш малко) и я задушаваш с малко вода. Довабяш 500 гр кайма, като я запържваш и накълцваш с шпатулката на ситно. Добавям чубрица, сух босилек, черен пипер, ленено семе и сусам. После добавям кетчуп (може и доматен сос, но мъжът ми не го яде) и задушавам още малко и готово. Отделно настъргвам кашкавал или пармезан и добавям към порцията спагети още кетчуп.
Виж целия пост
# 10
   Запържавам глава лук нарязана на дребно. Преди да порозовее слагам 3-4 скилидки чесън /настърган или нарязан на ситно/, разбъркам мъничко и добавям нарязан пресен колбас /шунка, кремвирши, филе/....по желание е. Аз предпочитам пушените кремвирши на Тандем, други не купувам. След като и колбаса се позапържи лекичко изсипвам смляни домати - буркан, буркан и малко и де да знам и аз защо слагам и доматено пюре! Оставям да къкри, а през това време поръсвам соса с босилек, ронена чубрица, сол, черно пиперче, риган ако желаеш можеш да сложиш....Обичам да слагам и гъбки в соса! След като поври соса /например 20-30- минути/ го пасирам с пасатора. Но лекичко, да има парченца, а не да стане като крем. Сгъстявам с кашичка от размито брашно. Често се бърка още 3-4 минути и е готово. Ако харесваш магданоз, можеш да поръсиш след като махнеш от котлона. 
Виж целия пост
# 11
Аз да ви кажа сега какви спагетки си направих.

Значи не са със сос, който се прави специално, но са изключително вкусни.

Нарязах на ситно кашкавалено руле със шунка и гъби. Омешах.
Залях със соев сос. И поръсих с босилек - страхотна подправка, оправя и най-скапаната манджа.  Peace
И не го слагам преди края на термичната обработка, а обратното. Така си остава ароматен.

Бързи и много вкусни, и лесни.   chef
Виж целия пост
# 12
Запържваш до златисто, нарязан на ситно кромид лук. Добавяш  1 пак. кайма и също я запържваш малко. Слагаш 1 буркан белени домати, заедно с водата + 2 бурканчета (от бебешки пюрета) доматено пюре. Това трябва да ври, докато получиш гладък сос или до желаната гъстота. Подправя се с риган, мащерка, черен пипер, чесън на прах, сол и 1 ч.л. захар.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия