Спешен въпрос за печене на сладкиши във фурна!

  • 10 553
  • 28
# 15
А и градусите са точно - виж, че в рецептата пише 200-250...

На 250° да се пече сладкиш е повече от абсурдно  Grinning

Сийке, който няма сладко от дюли?  Hug

Виж целия пост
# 16
Аз ще дам съвет да провериш как ти е нивелирана печката/фурната. Мисълта ми е, че при по-гъсти теста / питката/, си нямала проблем, а кексовото ти създава грижи.
Виж целия пост
# 17

Сийке, който няма сладко от дюли?  Hug


Не съм пробвала с друг конфитюр, но може би ще стане с настъргани ябълки. Ще трябва да се сложи повече захар тогава.  Thinking
Виж целия пост
# 18
Как` Сийка, то и течните съставки са малко, не само брашното. Получава се доста тъничък пласт тесто в тавата, около един пръст някъде, а самото тесто е малко по-гъсто от течен мед - до степен да не се заглажда само, когато го изсипя в тавичката (заглади се в процеса на печенето). Мисля, че проблемът е във фурната, защото тествах две различни рецепти (с и без яйца), втората от които (тази с канелата) според майка ми нямаше начин да не стане...
Сладко от дюли мисля, че имам, така че ще взема да я пробвам тази твоя рецепта. Благодаря ти за идеята!  Hug

На 250° да се пече сладкиш е повече от абсурдно  Grinning
Блонди, и на мен така ми се стори. Тези градуси ми се видяха твърде много.  Naughty

Anim, проблеми с нивелацията няма, но сега се сещам, че има самопочистващи се панели. Дали пък те не са причина за моите неволи?  Thinking
Виж целия пост
# 19
Честно казано.... нямам никаква представа, дали те са причината. Трябваше да се поровя в нета, за да видя що за чудо са. Нищо не пречи да експериментираш като изпечеш един кекс без тях. Изглеждат ми странно, въпреки безспорно практичната им функция. Сякаш затварят вентилатора Thinking

Успех  Hug
Виж целия пост
# 20
Момичета, мислите ли, че причината може да е в калпаво брашно или бакпулвер? newsm78

Вие какво брашно купувате? А бакпулвер?
Спомням си, че когато правих болярската питка на Биляна, си бях купила брашно за козунаци на София мел и питката стана вълшебна. Наду се перфектно, а вътре беше мекичка и на конци.
Виж целия пост
# 21
Момичета, мислите ли, че причината може да е в калпаво брашно или бакпулвер? newsm78

Не  Simple Smile

Купувам най-обикновени, нищо специално, никога не е имало издънки.

Доста теми като твоята се пускат периодично, това с печените тестени неща е чест проблем явно. Просто трябва да си познаваш особеностите на фурната, аз също съм хвърляла кексове и солени тестени неща. Само от печенето идват проблемите  Peace
Виж целия пост
# 22
Момичета, мислите ли, че причината може да е в калпаво брашно или бакпулвер? newsm78

Вие какво брашно купувате? А бакпулвер?
Спомням си, че когато правих болярската питка на Биляна, си бях купила брашно за козунаци на София мел и питката стана вълшебна. Наду се перфектно, а вътре беше мекичка и на конци.
Мила,аз използвам само това брашно във всичките му разновидности и до сега неуспехи съм нямала с това брашно.Преди време бях купила друго от хипермаркет от което стана малко не сполучлив кекса,но пробвай Peace.
Виж целия пост
# 23
Windy същата съм. Извинявам се че и аз се оплаквамв твойта тема ама ми писна да хвърлям сладкиши недоупечени. Иначе питки,козунаци за чудо и приказ обаче редките теста боклук. На скоро бях пробвала един тутманик със сода тук от нашия форум рецепта. Ей нищо не стана скъсах се от яд. Бе на слабо ли не пекох, бе на силно ли. Не става и не става. Моята печка ена газ и от всякъде едно и също пече. Не знам къде бъркаме. Следя с интерес дано някой ни открие грешката. 



Виж целия пост
# 24

Windy, често казано, мисля, че нещо фурната ти не пече както трябва.. което означава просто, че има някаква тънкост, която обаче сама трябва да откриеш! аз бих те посъветвала да избереш една рецепта, която е изпитана (примерно тази на майка ти наистина!) и да пробваш няколко пъти да печеш едно и също тесто на различни градуси, на различно нива в печката и така докато се получи! поне аз така бих постъпила..
Simple Smile
Виж целия пост
# 25
Windy, добави в заглавието на темата след думичката "фурна" марката ѝ. Може да се включи някой с опит с такава фурна.
Виж целия пост
# 26
Запис, че и моите сладкиши са клисави отвътре и прегоряли с дебели кори. Embarassed
Фурната ми е Електролукс. Пробвах да пека на горна и долна и на вентилатор. Все същата трагедия.
Виж целия пост
# 27
Запис, че и моите сладкиши са клисави отвътре и прегоряли с дебели кори. Embarassed
Фурната ми е Електролукс. Пробвах да пека на горна и долна и на вентилатор. Все същата трагедия.

Пробва ли да покриеш с фолио отгоре, за да не прегарят? А никак ли не се надуват - бакпулвер слагаш, предполагам?
Виж целия пост
# 28
Здравейте, момичета! Hug

Включвам се отново, за да внеса някои уточнения и да споделя малко информация. Фурната ми е марка Faber&Nardi.

Преди няколко дни пекох в нея принцеси с кайма и кашкавал. За целта винаги ползвам най-горния ред, така направих и този път. Бях пуснала и двата реотана и забелязах, че принцесите по края се зачервиха по-бързо, докато тези в средата останаха по-сурови. Погледнах горния реотан и забелязах, че фурната всъщност има два такива - единият върви по края, а другият е вътрешен. Реших, че вероятно вътрешният е изгорял, затова повиках техник. Човекът погледна и каза, че фурната си е съвсем наред и никога двата горни реотана не пекат едновременно. Външният пече, когато използвам програма с горно и долно печене, а вътрешният е за т.нар. "лъчево печене" и се ползва, когато искам да запека нещо само отгоре и то да хване коричка. Спомена също, че вътрешният реотан е много по-мощен и затова се използва самостоятелно.

И така, с оглед на тези подробности, възнамерявам при следващия опит да загрея фурната до по-висока температура - например 200-220 градуса, след което да поставя сладкиша вътре и да намаля на 170 градуса, като пусна и вентилатора. Мисля, че по-високата първоначална температура ще помогне на тестото "да се вдигне", а след това по-ниската температура и вентилаторът ще помогнат сладкишът да се изпече равномерно. Освен това мисля да сложа тавата на по-долно ниво, за да е по-близо до долния реотан и да не остане суров сладкишът отдолу.
Когато експериментът ми приключи, ще споделя какво се е получило. Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия