жито

  • 7 911
  • 2
Здравейте!Моля Ви да ми кажете как се прави жито за помен.Знайте че досега изобщо не към правила жито нямам идея как да стане.Мерси. newsm78
Виж целия пост
# 1
При нас попът го иска сухо, т. е. да стои на отделни зърна, защото като чете на гроба гребва по малко с лъжица и разпръсква и ако е кашесто цопа на топки много неприятно.

ВАРЕНО ЖИТО ЗА ПОМЕН
Отмерва се жито в съдинка- купичка или нещо по-голямо, въпрос на собствена преценка, като е желателно житото да е грухано и бяло. Измива се в цедка под течаща студена вода. Пресипва се в тенджера и със същата съдинка се отмерват 4 части студена вода или пропорцията е жито към вода 1 :4. Слага се да ври. Проверява се с лъжица кога ще се разпукат зърната. Щом се разпукат тенджерата се маха от огъня и се покрива с хавлиена кърпа на два ката. Оставя се житото да се задуши. Капак на тенджерата не се слага - оводнява! След няколко часа се изсипва свареното и попило вода жито в цедка и внимателно се измива със студена вода. Разстила се на кухненска кърпа да се изцеди от водата. След около час се прехвърля в купа и се подправя с много малко захар(мои комшийки дори не го сладят, защото захарта пуска вода) галета или смлени бисквити, кора от лимон, ванилия, какао(харесвам го да е кафяво на цвят), канела и бонбонки. Подправките и украсите са въпрос на вкус.

Това е !Ще се справиш, не е сложно!Успех!
Виж целия пост
# 2
Мерси.Ще опитам дано се справя.Лек ден.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия