(Био)зеленчукова градина - тема 19

  • 69 187
  • 746
# 315
Добри,
Аз сях айсберг. Прочетох че се сее по всяко време. Сей на редичка във вадичка  през 2 педи , за да поливаш по-лесно. , проскуби като никне . Много крехко , вкусно. Няма вече да севя къдрави салати .Не зная кога ще им скефне да загорчат.
А тва вино шъ мирише на джелезо.Никак не е полезно за мъжове че ще им притисне рано простатата. Немаше ли дръвено буре?
Виж целия пост
# 316
Скопах две лехи, за да ги подготвя пред очакваните дъждове да засея спанак, чесън и марули. Тъжна история, имах усещането, че копая плочник. Лопата се разскърца от зор, то и нейната дръжка се поразсъхна от жегите.

Приготвих буркани с гювеч, отделно паприкаш и бутилчици със смлени доматки. Определено тъмните бирени бутилки са най-добрият вариант за съхранение на доматите, но пък 500 мл са ми много за едно готвене. Затова ползвам за смлени домати всякакви бутилки и бурканчета по около 200-300 мл.
Искам да споделя и една неприятност - на родителите на булката се развалиха осем буркана обезкостено заешко...за съжаление мазето им е твърде топло, а може и стерилизацията да не се е получила, може и от капачките да е, кой знае. Инак заешкото се слага позапържено в съвсем малко мас, после се стерлизира 2+2 часа и е крехко, вкусно и сочно. Хайванчетата са гледани в хубави проветриви и широки клетки, повече на зърно, акациеви клонки, сушена люцерна и трева, отколкото на смески. Ама на, чок зян.

Виж целия пост
# 317
Куркума,
За консервиране на месо капачки"Роси".Бяхачервени. Подбираш бурканите предварително.С пръст опипваш буркана , да няма чеплъци от леенето.Слагаш капачката на буркана, като речеш да я махнеш  трябва да има усилие.Минаваш  с тъпото на ножа да легне капачката на буркана, затваряш и пак леко минаваш.Не препълваш бурканите! Дълго врат, температурата не е постоянна. Трябва да врат тихо с ключ. Още топли ги изваждашс ония щипци дето ги продаваха едно времеи веднага обръщашна равна повръхност.Престояват едно дено поне 12 часа и се вижда кое е затворено веднага.
Виж целия пост
# 318
Добри,
Аз сях айсберг. Прочетох че се сее по всяко време. Сей на редичка във вадичка  през 2 педи , за да поливаш по-лесно. , проскуби като никне . Много крехко , вкусно. Няма вече да севя къдрави салати .Не зная кога ще им скефне да загорчат.
А тва вино шъ мирише на джелезо.Никак не е полезно за мъжове че ще им притисне рано простатата. Немаше ли дръвено буре?

значи няма да сея сега Wink ще ги оставя за пролетта
мерси Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Виж целия пост
# 319
Уф , неразбрано съм написала. Сей сега.Поливай редовно. Ще стане. Времето е топло и ще никне а и предполагам че застудяването няма да им се отрази към лошо защото е от семейството на зелето.
Виж целия пост
# 320
Уф,и мен ме чака разбиване на сухо място  ooooh!
Имам готови салати за разсаждане.И едни комерсиални мераци  Laughing
Вчера при нас беше 3,5 градуса-много сме близо до слани.
Виж целия пост
# 321
Чакам ли чакам дъжд, а той все не идва. Да се скопае нещо в двора е мисията невъзможна. По-скоро ще се счупи мотиката. В четворката почивни дни ударно правихме буркани. За пръв път капията двора стана толкова хубава, че няма да купувам за печене.Сега по-прогноза го дават точно на 17 да вали - може пък да е за късмет на моят вече гимназист Thinking
Ябълките падат в неусвест.Май ще се купуват тази зима, но няма как. Confused
Виж целия пост
# 322
 cecunka_td,честит ти гимназист  Hug.
То си е почти традиция да вали на първия учебен ден.
Днес тук е облачно и прирося,но това не е дъжд-нито ще накваси буците в градината,нито ще премахне водния режим  Cry
Виж целия пост
# 323
Ооо!
Воден режим ли?! ooooh!
Имаме предупреждение от кметството за есенен разлив на езерата.
И вали ,и росИ,и мъглица.
Сутрин като изпращам щерката на училище по миглите ми влага.Напукаха се всички домати като зелки.Една тенджера лютеница варих 5 часа.
Стана да си я кусаш с лъжица.Хем вкусна,хем рядка.
Бледолика,че половината пиперки зелени.
Ех,где ми е онзи припек на Северозапада....
Да знаете,че догодина в темата ще отглеждам захарна тръстика.
Бодеш и забравяш-ни копане,ни ядове.
И нещо на глави или в черупки.
Целината на глави е с размер на боздуган.
Има диви лози ама като не им разбирам.Освен да обера и нагазя в една каца.
Време ли е да кося лилавия босилек?
Утре ще водя деца на Индиански есенен фестивал да питам аз вождовете как се гледат домати в Прерията?! hahaha
На учениците пожелавам късмен,успех и леки раници!
На родителите-търпение...
Покажете смокините,орехите и от мускатовото да се порадвам,бре! Heart Eyes
Виж целия пост
# 324
...Утре ще водя деца на Индиански есенен фестивал да питам аз вождовете ....

и аз искам весееее, и аз Praynig

преди 100 години по холмарк гледах филмче за индианци, дадоха и фестивал (пау-уау или нещо подобно). имах чувството че гледам нещо много забравено, сякаш ги познавах, знаех и стъпките на танците. сякаш и аз принадлежа там ...
а знам точно къде принадлежа де  Laughing

виното е заложено Simple Smile от утре ще си думат с газдата. малък Мишо си отделил 4 бутилки шира "за да му стигнат за цялата зима, че зимата ще е дълга", изпил е още толкова сигурно  Joy даже се похвали, чее пиян  Joy

аз опитах сока. много ми е сладък  Thinking а захаромера показва 22 и е в зелената зона ooooh!

Виж целия пост
# 325
Утре ще водя деца на Индиански есенен фестивал да питам аз вождовете как се гледат домати в Прерията?! hahaha

И аз съм чувала, че прерийните индианци все паприкаш са яли... със заешко...  hahaha

Кои племена живеят покрай вас? Кво правят на този есенен фестивал?  Thinking  Я метни малко пикчърс от вашия резерват към нашия резерват...  Laughing
Виж целия пост
# 326
st. Dobri как съхранявате ширата за по дълго.
Че аз си взимам от хората от които си купуваме ракията и виното..но замразяват в бутилки..и после трябва да се изпие като се размрази..а аз си пия по чашка Rolling Eyes
Виж целия пост
# 327
st. Dobri как съхранявате ширата за по дълго.
Че аз си взимам от хората от които си купуваме ракията и виното..но замразяват в бутилки..и после трябва да се изпие като се размрази..а аз си пия по чашка Rolling Eyes

казаха ни да я кипнем за 5-10 мин  Hug
нямаме шишета, в буркани ще е Hug
Виж целия пост
# 328
 Thinking Тук зимата си е топло...та не знам дали ще я съхраня така...Но не ми пречи да пробвам с малко количество Peace Hug
Виж целия пост
# 329
Ех, пишете повече и показвайте снимки, че аз вече съм далече от моята градина и ми е мъчно.
Цяла седмица вече никой не е стъпвал там, а аз само гледам прогнозата за времето и се успокоявам, че е валяло.

В университета има дружество за зеленчукарство, днес ще ходя на обиколка на градината. На мен ми е смешно, че са го кръстили обиколка, пък то на цялото дружество градината е три-четири пъти по-малка от моята...

Тази година няма никакви орехи, ама абсолютно никакви. Лешници също. Гроздето ми беше много вкусно, аз така се бях притеснила, че няма да мога да го опитам, но узря точно навреме.
Ех, милите ми домати. Тук доматите чак жалки ми изглеждат, бях и на фермерския пазар, ама те едни измъчени домати, дребни, жълти, недозрели... Друго си е български домат - да ти напълни шепата.
Зарекох се докато съм тук пресни домати да не си купувам. Чувствам се сякаш изневерявам на моите. Ба, аз миналата седмица берях черита с кофи и се чудех какво да ги правя, днеска 2 паунда за 15-тина мижави им подобия... друг път.

Днес ще разпитам тукашните градинари, но имам чувството, че тук изобщо не се полива. То май и няма нужда, всеки ден ме вали дъжд. Вече си мечтая за горещата земя и парещото слънце у дома .

http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/uni2/IMG_4546.jpg
Последните реколти нямах време да си ги снимам, но имаше бая неща - краставици 10-12, патисони, тиквички, патладжани, чушки, камби ...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия