Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ВМ-НВХ рецепти

  • 317 743
  • 392
# 45
Испанска тортиля с карфиол вместо с картофи


Към 400 грама карфиол
1 малък стар лук
5 яйца
зехтин
малко масло
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:
Нарежете карфиола и накълцайте лука. Загрейте зехтина и малко масло в тиган. Запържете карфиола и лука, докато поомекнат, но без да се зачервяват. Прецедете, но запазете отделно мазнината.
Разбийте яйцата и ги смесете с карфиола и лука. Посолете и овкусете с черен пипер.
Налейте мазнината в малък тиган, за предпочитане тефлонов.
Добавете сместа от яйца и карфиол в тигана. Разтърсвайте, за да не залепне- Тортилята трябва да бъде висока няколко сантиметра.
След няколко минути, когато долната страна започне да придобива цвят и се е стегнала, е време тортилята да се обърне. Това се прави най-лесно с чиния върху тигана.
Добавете още малко мазнина в тигана и върнете тортилята за още няколко минути, за да се изпържи и другата страна.
Поднася се топла или студена.

За пърженето със зехтин - не знам дали е оптимално newsm78 По рецепта е така, но може да се използва само масло или пък свинска мас, предполагам, или кокосово масло.
Виж целия пост
# 46
Да продължим с вариациите на тема тиква  Wink

Сладкиш с тиква, вино и бадеми
(Оригиналната рецепта е от тук, внесла съм само минимални промени)

Необходими продукти:
400 г тиква, сладък сорт
200 мл бяло вино, сладко (нямах вино и я сварих в прясно мляко)
1 с.л. настърган джинджифил (сложих по-малко)
кората на 1/2 бр. портокал, настъргана ( и портокал нямах, та пропуснах  Mr. Green)
щипка канела
3 бр. яйца
250 мл сметана

За блата (мерките най-добре на око, до получаване на подходяща консистенция):
80 -100 г кокосово брашно (предполагам може и бадемово)
50 г бадеми, фино смлени
100-130 г масло, разтопено
За поръсване:
бадеми, настъргани или филирани

Начин на приготвяне:
Тиквата се нарязва на кубчета и се вари в бялото вино заедно с джинджифила, портокаловата кора и канелата. След като омекне се отцежда, пюрира се и се оставя да изстине. Фурната се загрява на 220 С.
Блатът: Брашното се смесва се със смлените бадеми и разтопеното масло. Омесва се тесто, което се разстила във форма с подвижен кант (аз правих в йенска с диаметър 20 см, но преди това сложих алуминиево фолио) и се притиска плътно по дъното и стените. Пече се 10 минути. След изваждането фурната се намалява на 160 С. Блатът се оставя да изстине.
Пълнежът: Разбиват се на пяна яйцата и сметаната. Към тях се добавя пюрираната тиква и се разбива добре. Пълнежът се излива върху опеченият блат и се поръсва с бадеми. Пече се 50 минути, след което фурната се изключва и сладкишът се оставя за още 20 минути в нея. Сервира се  топъл или студен с бита сметана.  (Аз го хапвах и с каймак от прясното мляко, което варих).
Виж целия пост
# 47
Една рецепта за маслено-шоколадова вкусотия (от тук:http://primalnorth.blogspot.ca/2012/10/chocolate-blubber-road-food.html)

Разтопяват се и се смесват 450 грама краве масло, 150 грама кокосово масло и 240 грама тъмен шоколад. Сместа може да се налее във форми или в подходящ съд (тава). Задължително се охлажда в хладилник, а после се натрошава на подходящи парчета за консумация  Wink

Виж целия пост
# 48
Някой беше писал в другата тема (май  Embarassed) как приготвя черен дроб... Ако можете да публикувате рецептата и тук! Благодаря, предварително!  Hug
Щях да пускам още тогава, ама се отплеснах. Та:

Свински черен дроб на скара
оригиналът е от тук:

Необходими продукти:
1 кг свински черен дроб
100 мл прясно мляко
1/4 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. горчица (по желание)
2 с.л. лимонов сок
подправки за барбекю или скара по ваш вкус
черен пипер

Начин на приготвяне:
Измития дроб го нарязвате на филийки около 1 см дебели. Слагате ги в купа и прибавяте всички останали продукти, разбърквате, покривате съда с капак или фолио и оставяте да престои поне 4 часа в хладилника (аз го оставям 1 нощ). След това го сипвате в гевгир да се отцеди соса (соса се изхвърля), връщате в купата и му добавяте 2-3 с.л. олио (аз сложих масло), разбърквате и печете на скара или грил-тиган, като често го обръщате за да се запази сочен. Соли се след като се махне от скарата. (Аз го метнах в една тава, покрито с фолио и пекох на умерена фурна)
Виж целия пост
# 49
Крем „карамел” с вишни и шоколадов сос

За крема:
400мл животинска течна сметана 30%
600мл прясно мляко 3%
8-9 таблетки подсладител
5 яйца
2 флакончета ванилия на Йоткер
Вишни (замразени, обезкостени) за дъното на „карамела”
Малко кафява захар за леко оваляне на вишните

За соса:
Натурален шоколад
Останалите вишни
Кафява зхаар за оваляне на вишните
Масло (според общото количество сос) – на всеки 5 с.л. по 1 ч.л. масло


Приготовление:

Съставките за крема (без вишните) се смесват и разбъркват с бъркалка (не с миксер). После вишните, оваляни в малко захар, се поставят на дъното на купичките за печене. Сместа се излива в купичките (вишните може да изплуват на повърхността – това да не ви притеснява, защото така изглеждат още по-готино).

Пече се на водна баня при 200 градуса, докато повърхността на крема стане златисто-кафява. Сосът се прави в микровълнова – семсват се съставките в купичка и се разтопява внимателно, без да кипи. Може и на котлон – както ви е удобно.

Сервира се или в чашките или обърнато върху чинийки, гарнирано с шоколадово вишневия сос.

Хранителна стойност:

Общи калории: 2280,7     М 186,72г   Б68,54г    В88,69г
На порция: 190ккал          М 15,56г     Б 5,72г         В 7,4г
Проценти:                         М 74%         Б 12%          В 15,6%

П.П. Можете да пропуснете захарта и така въглените ще паднат значително.  Wink
Виж целия пост
# 50
Прошутопалачинка (т.е. "каквото има в хладилника")

1 яйце, 1 с.л. рикота (остана ми отнякъде, може и извара или сирене крема - каквото имате), няколко резенчета кашкавал, мъничко накълцан лук за палачинката, къри на вкус + прошуто крудо за "блата".

Прошутото се нарежда на тънки парченца на тигана колкото да го покрие. Изпича се за кратко в малко масло и после отгоре му се излива плънката и се оставя да се допече.
Виж целия пост
# 51
Кокосово-джинджифилово пиле

В масло се задушават 2 моркова и 5см (аз сложих двойно количество) джинджифил, нарязани на тънки лентички.
Добавя се кутия кокосово мляко (400мл), щом заври, се добавят 1кг пилешки филета, нарязани на хапки (аз моите ги сварих леко предварително, за да си пуснат пяната) заедно с бульона.
Когато месото е сварено, се подправя с рибен сос (това вместо сол, използвам онзи сос, направен само от ферментирали рибенца и сос, защото соевият съдържа винаги брашно и захар)и няколко капки сусамово олио.

На нережимници се сервира с оризови спагети.
за нас по желание - варени броколи, карфиол, пюре от карфиол или броколи, сварен зелен фасул, аз си сложих консерва бели аспержи.
При сервиране може да се поръси с печен сусам.

Виж целия пост
# 52
Есенни мъфини с индийско орехче и тиква


150-200гр Смлени орехи
150 гр Кокосови стърготини
3 яйца
1 бакпулвер
5 ванилийки
2-3 щипки канела
4-5 щипки индийско орехче (може и повече)
100 гр тиквено пюре
малко крема сирене за сгъстяване на пюрето
1 ч.л. какао
10 табл подсладител (натрошени на брашно) или 10 капки

Сухите съставки се смесват в купа, после се прибавят и мокрите (към тях може да добавите и малко мляко за "тестото" на мъфините). Всичко се разбърква и се излива във формички. Излизат 12-14 мъфина. Отгоре се декорират с малко тиквен крем (тиквата + сиренето за бял крем и допълнително +какао за какаов крем).  Пече се на 180гр за около половин час. Проверява се с клечка за зъби дали са се опекли.

Може да се ядат топли или охладени. Най-вкусни са като престоят ден-два в хладилника и станат стегнати. Това са най-сочните и ароматни мъфини, които съм яла! нямат нищо общо с купените тестени такива.  Mr. Green

Тиквен пай

За блата:
150 гр смлени орехи (може и други ядки по избор)
150гр кокосови стърготини
2 с.л. какао
разтопено краве масло

За крема:
400гр тиквено пюре (варена и смачкана тиква)
250гр крема сирене
2-3 яйца
2-3 щипки канела (може и повече)
4-5 щипки индийско орехче (може и повече)
карамфил
10 табл/ капки подладител
Накълцани ядки и малко сушени плодове за декорация

Сухите съставки + маслото за тестото се разбъркват в купа. Много са меки и месести лесно се редят в тава: "намазвате" тестото върху тавата с дървена лъжица, включително правите и ръбче по стените. После разбърканите съставки за крема (с миксер или пасатор) се изливат върху блата (няма да мръдне!). Посипва се с накълцаните ядки и сушени плодове. Пече се около 30 мин на 200гр (май, не помня вече).

Може да се сервира топло, но най-вкусно е изстудено и престояло 12ч в хладилник, за да се смесят вкусовете.

За допълнителна украса, може и да си разбиете сметана.

П.П. Имам снимки на тези чудесии, но не знам как да ги кача във форума.  newsm78
Виж целия пост
# 53
Аглика, много благодаря за рецептите!  bouquet

Моето кремче-чийзкейк, което направих тази събота, беше следното:

250 грама напълно обезмаслена извара (такава имало в магазина Embarassed, аз бих взела по-маслена)
2 х 200 грама заквасена сметана (ЕлБи с 30% масленост)
2 х 100 грама шоколад Делез със 74% какао
2 ванилии
50 - 100 мл прясно мляко (сипвах многократно, защото сместа стана много гъста, та не знам точно колко беше)

Смесих всичко (шоколада разтопих предварително в микровълновата) и на вкус стана страхотно, макар и доста гъстичко. Разпределих го в 8 купички и го сложих в хладилника. За друг път мисля тази смес да я сложа върху блат от ядки с масло, например като твоя за тиквения пай, и направо да го нарека чийзкейк Laughing
Виж целия пост
# 54
ВМ-НВХ вариант на един традиционен шведски сладкиш - kladdkaka, подобен на брауни:

100 грама масло
100 грама шоколад
2 с.л. силно кафе
100 мл течна сметана
2 яйца
ванилия

Маслото се разтопява на съвсем слаб огън. Добавя се шоколадът и се оставя да се разтопи. След това се разбиват жълтъците на яйцата с кафето, сметаната и ванилията. Отделно белтъците се разбиват на твърд сняг и всичко се смесва с разбъркване. Пече се точно 5 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса. Слага се да престои една нощ в хладилника и се сервира с разбита сметана.


Не съм го пробвала, но скоро мисля и това да стане Sunglasses
Виж целия пост
# 55
Крем супа от тиква
Оригиналната рецепта е от тук, аз поимпровизирах за да мога да си оползотворя продуктите. И тъй като хич ме няма дори по елементарни кулинарни техники, идея си нямам дори, дали така е правилно да се вари тиква в мляко примерно  Confused

Продукти:
600 гр тиква, обелена, изчистена и нарязана на парчета – ползвах тиква „Цигулка”
300 мл мляко (400 мл вода)
160 мл сметана
1 малка глава лук или 3 стръка пресен
2-3 скилидки чесън
½ ч.л. настърган пресен джинджифил, куркума, канела
1-2 с.л кокосово масло
сол на вкус

Приготовление:
Парчетата тиква се слагат да врят в млякото до омекване.
В тиган се загрява кокосовото олио и се задушава до омекване нарязани на ситно лук. Малко преди да се свали от котлона, се добавя смачкания чесъна и се задушава още 1-2 минути, докато се усети аромата му.
Лукът, чесънът, тиквата, настъргания джинджифил и подправките се пасират.
Пюрето се връща на котлона като се добавя сметаната и солта. Оставя се да заври и се сваля от котлона.

С тези количества и съотношения, стана доста гъсто, и не прилича много на супа  Mr. Green
Виж целия пост
# 56
            КОКОСОВ  СЛАДКИШ   без  печене

200  мл течна сметана
125 г кокосови стърготини
50 г масло

се загряват в тенжерка
75 г едро смлени орехи (аз сложих лешници) се прибавят
сместта се разтила в тавичка (аз сложих в силиконови форми за мъфини)
и се оставя в хладилника
150 г шоколад се разтапя с малко масло и се покрива сладкиша
орехи или кокосови стърготини за украса и отново в хладилника
аз сложих от шоколада на Шоки отгоре
Виж целия пост
# 57
Танче, благодарности! Ще го направя непременно този сладкиш!  bouquet

За да дам все пак някакъв принос - един съвсем елементарен десерт от днес: прясно мляко, разтопен натурален шоколад, желатин и ванилия (каквито пропорции ви се харесват Mr. Green) - става лесно и бързо кремче. Аз не съм по много сложните рецепти, та затова такова простичко Embarassed
Виж целия пост
# 58
Таня,Шоки-рецептите са супер-ще ги пробвам задължително!
Ето го и моя
ДОМАШЕН ПАСТЕТ
Вземат се черен дроб-съвсем леко се бланшира във вряла вода,сланина и суров бекон-по равни части-аз вземам по половин кило .Смила се всичко много добре-с машинка за месо,пасатор,блендер-да стане с възможно най -гладка консистенция.По желание се добавя 1глава лук-наситнен и задушен ,малко прясно мляко-примерно 1 чаша-за да стане пастета по "мек".Подправя се със сол-аз слагам една пълна чаена лъжица,черен пипер,кимион,кориандър-ако обичате!Насипва се във буркани и се вари около 1 час и малко като компоти.Разбира се,няма нищо общо с купешките пастети,но за разлика от тях има само няколко съставки и е много по-вкусен!
Виж целия пост
# 59
ще го направя,мерси  bouquet
обичам да знам какво ям и списъка на съставките да е кратък Wink
аз да допълня за кокосовия сладкиш без печене
съветвам ви най-напред да направите шоколадови "подложки" и отгоре да сложите бялата смес
става красиво,бялата смес не се втвърди,но в оригинала е смлени бисквити,а не ядки
шоколада на Шоки е много подходящ,но трябва да стои в хладилник

                  крем  карамел  с тиква

задушавате тиква,нарязана на средно големи парчета в масло (краве и кокосово)-да остане "на масло"
изсипвате в подходяща тавичка и оставате да изстине
крем:
200 мл сметана
3 яйца
се разбиват и се изсипват върху изстиналата тиква
поръсвате с кокосови стърготини
пече се на СЛАБА фурна (аз пекох на 130 °C близо 1 час)
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия