Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Здравеопазването в чужбина - какво покрива държавата?

  • 20 634
  • 281
# 270
Ивенце, да си призная, изненадана съм от 6.2.1 & 6.5.1 таблици за някои от държавите. Мерси, че даде линка.  Peace
Виж целия пост
# 271
Дания - безплатно здравеопазване за всички, които имат датски ЕГН, който по принцип се получава ако си гражданин, студент или работиш в Дания. Съответно всички плащат здравни осигуровки от заплатите си. Някои частни фирми осигуряват и допълнително служителите си, като можеш да получиш евентуално достъп до частни болници и лечение по-бързо отколкото в държавните болници.

Всеки си има личен лекар, който дава направления за специалисти, няма ограничения за посещения на лекар или направления, но личните лекари не раздават направления много лесно. Няма практика например бебетата да се преглеждат основно от педиатри, завеждаш го на ЛЛ и ако има някакъв проблем, тогава се дава направление за специалист педиатър.

Проследяване на бременност и раждане е безплатно, има два видеозона, мисля 5 прегледа при ЛЛ и 6-7 прегледа при акушерка. Ражданията са само в държавни болници, безплатни, престоя при нормално първо раждане може да е 2-3 дена, при следващи раждания по принцип при нормално раждане без проблеми може да искат да те изпишат 4-5 часа след раждането. Ако поискаш и настояваш да останеш ти позволяват ако има стаи в хотела за пациенти.

Здравеопазването се финансира чрез данъчната система. Зъболекарските услуги са изцяло платени, много скъпи, но евентуално можеш да си направиш частни застраховки и да имаш намаления.

Виж целия пост
# 272
От статии бях останала с впечатление,че датската здр. с-ма е от най-добрите в света.След като гледах победителката от '' X фактор''2,която подробно разказа как небрежно са се отнасяли с нея през цялата бременост,раждане и  безхаберно са се отнесли с новороденият и син се втрещих.По тв беше дълъг и мъчителен разказ.Размотавали са ги точно както се случва у нас.
 http://www.dnes.bg/muzika-drugi/2013/12/11/za-jana-bergendorf-pr … a-deteto-i.209074
Към днешна дата със съпруга и са решили да се съберат до няколко месеца в България.
Виж целия пост
# 273
От статии бях останала с впечатление,че датската здр. с-ма е от най-добрите в света.След като гледах победителката от '' X фактор''2,която подробно разказа как небрежно са се отнасяли с нея през цялата бременост,раждане и  безхаберно са се отнесли с новороденият и син се втрещих.

Аз пък мисля, че има голямо разминаване между очакванията на българите и качествената здравна система. Българката някак си очаква ехограф през седмица, много лекарства и процедури, лесен и платен достъп до колкото се може повече лекари, да си самоназначава изследвания и прочие. Предполагам в Дания има повече контрол.
Виж целия пост
# 274
И в България, пък и по света има май много розова представа за т.нар. welfare states, каквото е Дания. Колкото и да са високи тука данъците тука, те не могат да финансират неизчерпаемо и здравеопазването, тоест то може да е наистина безплатно и достъпно за всичко, но има доста ограничения и контрол, в това число на първо място е ЛЛ, който е "gate keeper" в системата и трябва за всичко да минеш през него, независимо дали ти трябва педиатър, дерматолог или гинеколог. Само за очен лекар не се изисква май направление. Аз съм го разбрала и особено когато става дума за децата ми и последната ми бременност, исках и настоявах за нещата, които аз мислех, че ми трябват, като изследвания или план за раждането. Но това, че аз се безпокоях, слава богу излишно, и ходех всеки месец на видеозон, не означава че държавата трябва да ми го плаща без да има нужда, платих си ги сама за собствено успокоение.
Колкото и да недоволствам понякога от здравословната им система, харесвам това, че лекарите и въобще всички в здравеопазването се отнасят мило, любезно и внимателно с всички пациенти, но това може би е до манталитет на цялата им нация. И тук има по-малко и повече кадърни, но пък никой лекар, сестра или акушерка няма да си позволи да ми се кара, говори непочтително и т.н.
Виж целия пост
# 275
Тая тема я активирахте отново, ама явно има интерес към нея.

И в България, пък и по света има май много розова представа за т.нар. welfare states, каквото е Дания. Колкото и да са високи тука данъците тука, те не могат да финансират неизчерпаемо и здравеопазването, тоест то може да е наистина безплатно и достъпно за всичко, но има доста ограничения и контрол, в това число на първо място е ЛЛ, който е "gate keeper" в системата и трябва за всичко да минеш през него, независимо дали ти трябва педиатър, дерматолог или гинеколог. Само за очен лекар не се изисква май направление.

Това сигурно в ЕС е така, но това не е целия свят. В Швейцария, където здравните каси не са държавни, а частни, нещата изглеждат по друг начин. ЛЛ не е задължително звено, през което трябва да минеш, за да получиш достъп до специалист. Това зависи от вида застраховка, която си сключил.
Виж целия пост
# 276
искам само да споделя, че бях отвратена от здр. система в Дания
именно там се научих да лъжа лекаря, за да прегледа детето

на такива неща се нагледах там за 2 години, че ми стигат за цял живот

даже в БГ не съм виждала такова безхаберие

шв. система не сме ползвали много за тези 8год
аз имам опит с АГ и болничен престой, както и със спешен кабинет и преглед на детето няколко пъти
в отношение и начин на работа са светлинни години пред датчаните

и тук има още какво да се желае
но сравнено с онази порнография в датско е по-добре
Виж целия пост
# 277
В Швейцария, където здравните каси не са държавни, а частни, нещата изглеждат по друг начин. ЛЛ не е задължително звено, през което трябва да минеш, за да получиш достъп до специалист. Това зависи от вида застраховка, която си сключил.
В Швейцария задължителни ли са здравните застраховки? Като данък или като застраховски са?

В щатите доколкото разбирам безумиците на Обама и лобито, което е отзад са останали да изчаквателен 2-годишен период (докато му изтече мандата Joy). Информацията ми е казана, не съм я пре-проверявала. За сега God bless America. Laughing
Виж целия пост
# 278
Задължителни са, но не са данък, застраховка/премия по договора за здравна застраховка, която плащаш месечно.
Виж целия пост
# 279
Бихме искали със съпруга ми след пенсионирането си да се установим да живеем в Гърция/сега живеем във Франция/. Единствените ни страхове обаче са свързани със здравеопазването. И двамата имаме автоимунни заболявания, които за момента са овладяни ,но изискват постоянно квалифицирано наблюдение. Чета че  в Гърция няма лични лекари, за специалист в държавни болници се чака месеци .Не зная има ли допълнителни частни осигуровки и на какви цени .Моля за някое компетентно мнение по въпроса.
Виж целия пост
# 280
А, интересно ще ми е да прочета какво ще отговорите на lion4anka, защото и аз съм с две сериозни автоимунни, тук, в България и бих искала да разбера как се оправят хора като мен в чужбина.
Докато изчаквам, ще напиша по този въпрос за Бг. Тук съм диспансерна, и под непрекъснато/доколкото може да се нарече така/ лекарско наблюдение. То включва 2 безплатни прегледа годишно при специалистите, които ме лекуват, без да минавам през джипито преди това. За да стигна до лекарите си, не е нужно да чакам повече от 2-3 дни, независимо, че единият от специалистите е от водещите в областта си. Поне специалисти все още има. Самият преглед включва и кръвни изследвания , ехография и/или рентген за едното и другото. Други изследвания ми правят безплатно, ако специалистът реши, че е нужно и ми даде направление за такова. Ако ми се наложи да отида в друго време заради някакво оплаквание , мога да отида безплатно пак, но трябва да взема направление от джипито. Лежа безплатно в болници, не плащам потребителска такса никъде, където работят с ЗК, защото съм минала ТЕЛК и съм с инвалидна група, която ме освобождава от такива такси при какъвто и да е специалист, независимо дали се отнася за моите болести, или отивам за друго. Нямам обаче никакви привилегии за получаване на повече направления, а ми се полага 1 за цялата година Shocked И тук обаче има врътки.... ooooh! Лекарствата ми се поемат на половина от ЗК, но лекарственият списък е направо ужасен. Там не фигурират такива, които взимам редовно в продължение на години, а самите цени са няколко пъти по-високи отколкото в други страни от ЕС, не знам на какво отгоре. #2gunfire За двете заболявания взимам с отстъпка от ЗК само по 1, а другите си ги плащам. Пенсията ми върви за лекарства само.... Wink Не знам ако се разболееш в чужбина какво ти се случва, но тук е.... Sick
Виж целия пост
# 281
Ще си позволя да побутна темата защото и аз се интересувам как протича лечението на автоимунните заболявания в чужбина(по~конретно Ирландия,Англия)
Виж целия пост
Коледа 2018

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия