Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ТРЕТА ТЕМА

  • 146 922
  • 807
# 555
Ето рецептата за Ябълков пирог със закваска.
Виж целия пост
# 556
Благодаря!
Виж целия пост
# 557
Този път правих Картофени питки на тиган. Супер станаха!  Heart Eyes

Виж целия пост
# 558
Изглеждат много апетитно!
Виж целия пост
# 559




Това е хлябът от снощи. А вие какво приготвяте?
Виж целия пост
# 560
Портокалов пирог с извара и закваска

Виж целия пост
# 561
Това е последният ми хляб.

Виж целия пост
# 562
Интересно къде ми изчезна снимката от последния пост и не само?

Днес направих този хляб:

Виж целия пост
# 563
Изпекъл ли се е толкова висок? Аз замразих кваса, играчката ми идва повече.
Виж целия пост
# 564
Изпечен е възможно най-добре за такъв тип хляб. Тестото става възрядко и е трудно да се оформят хлябове, за това го сипвам във високи съдове.

Що се отнася до закваската, сега, в жегите, всичко става по-бързо и по-лесно. Не бях правила нищо повече от месец. Закваската си седеше в хладилника. Извадих я и за два дни я подхраних на два пъти с вода и пълнозърнесто брашно и се съживи. Така че, пак съм на линия. Обаче, май други няма. 
Виж целия пост
# 565
Моят квас умря в началото на зимата и оттогава все не ми остава време да започна отново Sad Иначе най-хубавите ми хлябове се получаваха миналото лято в жегата Simple Smile
Виж целия пост
# 566
Отдавна не бях правила хляб с квас само с бяло брашно, винаги добавям и пълнозърнесто. Но днес реших да сложа само бяло и стана страхотен хляб. Бухнал, ароматен и без никаква кисела жилка.
Квасът ми е на две седмици, но преди няколко дни му добавих пълнозърнесто брашно от твърда пшеница, което е по-силно брашно и квасът стана много силен. Днес като замесвах добавих и една чаена лъжичка екстракт от ечемичен малц. Първо замесих брашното само с вода, да се разчвие глутенът, след около 40 минути добавих кваса и сол, пак месих (с тестомесачка действам аз) и 3-4 пъти сгънах тестото като плик през 40-50 минути. Тестото бухна, после оформих хлебчето и го втасвах за 1 час във фурната, имам програма за втасване на тесто. След това пекох на програма за бял хляб 35 минути.



Виж целия пост
# 567
Искам да опитам да направя тази закваска. В момента съм в отпуска и разполагам с повече време от обикновено. Четох описанията в началото на първата тема, но не успях да добия завършена представа. От 2009 год. у дома не купуваме хляб, а печем с хлебопекарна. Не намерих друга тема за хляб с квас, а ми трябват няколко отговора:

В хлебопекарна печете ли този хляб и ако "да",  програмите съответстват ли си?
Останах с впечатление, че на хляба с квас му е необходимо повече време за втасване.

Каква количество закваска на колко брашно се слага?
Не успях да намеря пропорции.

Сега е доста топло и при температура около 30 градуса ще се получи ли закваската?
След прочетеното си мисля, че оптималната температура е 25 градуса.

 И последно: В самото начало пише, че се слага на светло място, а после четох, че някой я слага в шкаф...

Подготвила съм се с пълнозърнесто ръжено брашно. Остана само да се пробвам.
Виж целия пост
# 568
Едно хлебче от мен. 80/20 бяло и спелта, 70% хидратация, без автолиза, 3 разтягания и 5 часа втасване в хладилник.
Виж целия пост
# 569
За втори път ми се случва да ми умре кваса. Миналото лято на ръжен квас взех да добавям бяло брашно и умря. Сега пак умря и не мога да разбера защо- първо хляба започна да киселеее, докато онзи ден установих, че опарата не се е надигнала въобще за 12ч. Възможно ли е да е от това, че взех ръжено брашно от друг производител? Вие с едно и също брашно ли поддържате кваса си?....Много ме е яд, такива хубави хлебчета правех..
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия