Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 225 266
  • 882
# 855
Хумус на landlake5

1/2 кг нахут, добре сварен, 300 гр сусамов тахан, 1/2 водна чаша лимонов сок, 1 сл сол, 8 кубчета лед.
Първо слагаш в блендера леда, разбива се, прибавя се нахута, солта и лимоновия сок. Разбива се, но не до хомогенна смес. Прибавя се тахана и се блендира вече до хомогенна смес. Като се сервира се слага зехтин, червен пипер и кимион.
Виж целия пост
# 856
Цветна туршия с мед, препоръчана от blackcat6

Продуктите са в зависимост от това кой зеленчук предпочитаме - както се вижда при нас са зелето и карфиола. От около 3 кг зеленчуци и 1 доза от маринатата излизат  7-8 буркана Омния, естествено зависи колко добре са напълнени/натъпкани. Заради врялата марината, с която се заливат е готова за ядене след 3-4 дни Simple Smile

Продукти:

карфиол, зеле, моркови, камби
скилидки чесън, зърна черен пипер, целина/кервиз листа

Маринатата:

5 ч. ч. оцет
1 ч. ч. олио
7 ч. ч. вода
1 ч. ч. сол
2 ч. ч. захар
1 ч. ч. мед
по 1 аспирин на буркан
 
ПРИГОТВЯНЕ:
* Зеленчуците се измиват и нарязват. 
* На дъното на бурканите се поставя по един аспирин и  се пълни с нарязаните зеленчуци.
* Всички продукти за мариноването се сипват в голяма тенджера и загряват до пълното разтваряне на меда и захарта. След като заври се оставя да покъкри 4-5 мин.
* С врялата марината се заливат зеленчуците в бурканите; запечатват се с капачките и обръщат върху капака.
* Когато всички са готови се завиват с дебела кърпа/и и оставят така, докато изстинат напълно.

 Чаената чаша е с вместимост 240 мл. Ако зеленчуците ви са малко повече – и имате около 9-10буркана със зеленчуци,
ползвайте чаша с вместимост 300, или 350 мл. Когато всички продукти се измерят
с една и съща чаша, пропорцята се спазва.  Ако зеленчуците са ви 5-6 буркана, ползвайте чаша с вместимост 180 до 200мл.
Виж целия пост
# 857
Руло Стефани на mariat

Омесваш каймата като за кюфтета. Разтиляш, слагаш плънката и завиваш. После идва моята тънкост- мажеш хубаво с белтък и поръсваш от всякъде с галета. Потупваш, за да полепне хубаво. Слагаш в тавичка, някои от страни слагат овкусени картофи, други доматен сос и запичаш.

Съвети от Куркума:

За да не ти е "сбита" каймата винаги я прави с меса от предната част на прасето. Омесвай добре с яйце и малко сух хляб. Меси енергично, двуразово, и вложи в месенето всичката си агресия, чисто като терапия. Оформяй рулото след като омесеното си е "отпочинало" един-два часа. "Завиването" е малко тънък процес  - и рядк става като при баниците - и ако нямаш време, просто раздели месото, оформи два пласта и покрий разстланата връз първия пласт плънка с втория, като после оформяш с ръце, щото да не се вижда отникъде. Оглаждай и потупвай, че да се слепи.
Виж целия пост
# 858
Бърза туршия от рязано зеле, стъргани моркови и листа от целина на Куркума

Рецептата е проста: режем зарзавата, смесваме, пускаме го в съд и заливаме с 3,5-4% солев разтвор (демек на 1 литър вода 40 г морска сол). Хубаво е да намерим начин да притиснем  зеленчука, щото да има отгоре му 3-4 см саламура. След няколко дни - в зависимост от сорта зеле и температурата - туршията е готова
Виж целия пост
# 859
Руло Стефани на belinda

Мисля, че е универсална рецепта - на килограм кайма /смес/ сложих 4 пълни супени лъжици галета, понеже у нас никога, ама никога няма бял хляб, когато ми трябва,  2 малки яйца, около чаена лъжичка червен пипер и чубрица, малко сух магданоз, че нямах пресен, пюрирана главичка стар лук и два стръка пресен с листата. По принцип се слага и сол на вкус, и черен пипер, но аз сега заради бебето не слагам. Това го омесваш хубавичко и го оставяш в хладилника да си преседи. Аз омесих каймата сутринта, а пекох вечерта. Сварих си три яйца, 4-5 кисели краставички взех от буркан, а моркови взех от едни консерви на Лидл - грах с цели бейби морковчета. Върху стреч фолио разстилаш каймата на правоъгълник, слагаш по средата яйцата на половинки, краставичките и морковите и с помощта на фолиото навиваш на рулце, като хубаво притискаш- с фолиото е лесно. После пак с фолиото пренасяш с тава с хартия за печене, полека да не се разпадне, поръсваш пак с малко галета и печеш около 40 минути на 190-200 градуса. Накрая ръсваш кашкавал и допичаш до златисто.
Виж целия пост
# 860
Руло Стефани на Barefoot Kontesa

Много често правя руло Стефани и аз и ще ви дам моята рецепта.
В плитка правоъгълна тава застилам с фолио. В купа омесвам около 2кг кайма с поне 2 глави ситно нарязан лук, голяма китка магданоз, сол, пипер-чер и червен, кимион и добавям 2 цели голями яйца и 2-3 шепи смесени сирена настъргани на ренде. С ръкавици омесвам всичко и слагам топката в тавата.

Там разтсилам по протежението на цялата тава на еднакъв почти плътен пласт, все едно правя голяма фокача от тесто, и слагам вътре 2 сварени яйца, сварени моркови и кисели краставички, че и сушени домати понякога и центрирам всичко в една дълга линия. След това само повдигам крайчетата и покривам всичко с каймата като оформям едно голямо продълговато руло. Пека до готовност и малко преди да извадя поръсвам с кашкавали и шарена сол да се разтопят и вадя.
Виж целия пост
# 861
Руло Стефани на raja_nikol

Аз отделям около 1/3 от обърканата кайма, правя една пътека в средата на тавата, отгоре подреждам каквото искам, и останалата вземам в шепа и просто лепя отгоре. Мързелива работа, никога не ми се е пукало и разпадало. Отстрани задължително картофи и други зеленчуци за гарнитура, аз като по- умна ям само месото /заради въглехидратите нали, иначе бих уважила точно само гарнитурата, става уникално овкуснена и омазнена/
Виж целия пост
# 862
Закуска с кокосово брашно, банан и круша на Likeadream

Направих мега яката закуска от прясно мляко, кокосово брашно, ванилия, намачкани банан и круша. Ямиии!
Виж целия пост
# 863
Съвети при купуване и готвене на замразена риба от Куркума

Когато купувам замразена риба, предпочитам да е минимално обработвана след улова. С други думи избирам такава, която е "откъртена" от стандартните 20 кг "корабни" калъпи. В магазините отделят рибата от тях, като ги разбиват с голееми дървени клепала. Избягвам индивидуално замразените, прекалено надробените, наситно разфасовани риби - всички те са веднъж доставени в споменатите калъпи, доведени до полуразмразяване, а после пакетирани, глазирани и не знам какво още. Всичките тези операции водят до окисляване, влошаване на вкуса и аромата, а нерядко им добавят и водица, понякого доста щедро. Цялата замразена риба е най-доброто решение след прясната, според мен.

Когато готвя замразена риба от сорта на мерлузите, купувам колкото се може по-едра замразена, прясно отчупена от споменатите калъпи. Продават ги изкормени и без глави. Обработвам я полуразмразена, така и започвам готвенето. Понякога си играя да добивам филе от нея, но с оглед на това, че има една единствена лесно отделяща се кост по-често я режа на "котлети", овалвам в смес от брашно, сол и къри, и пържа в маслена баня до леко златисто.
Виж целия пост
# 864
Двойно шоколадов нисковъглехидратен кекс, препоръчан от rire

Нужните продукти:

4 яйца

180 г натурален шоколад, поне 80%

4 сл кокосово брашно

3 сл кокосово масло

1 бакпулвер

100 г ядки (микс орехи и лешници)

Включете фурната на 200 градуса. На водна баня разтопете шоколада с кокосовото масло и оставете настрани, за да се охладят малко. Разбийте яйцата и ги прибавете към охладеният шоколад. Добавете брашното, бакпулвера и ядките и разбъркайте добре. Прехвърлете в кексова форма и печете 25 мин. След като го извадите го залейте с глазура от разтопен натурален шоколад или нещо по ваш избор.
Виж целия пост
# 865
Лесна туршия на vesi1

Правя супер лесна туршия, която става за 4-5 дни. Дозата е следната на съд с вместимост 1л се слагат 1с.л сол, 3 с.л. захар (може и 1), 70 мл оцет (6 с.л.). За подправка чесън, чер пипер, листа целина. Бурканът се пълни с каквото искате - карфиол, чушки, зеле, моркови, целина, може и корнишони даже. Аз го държа в хладилника и го разклащам по веднъж на ден.
Виж целия пост
# 866
Туршия на Lucie



Слагам в голям стъклен буркан карфиол, морков, корнишон, зеле, зелен домат и заливам с преварена вода с морска сол (на 10 литра вода слагам 300 - 400 гр сол и ги варя до стопяване на солта). Сипвам водата топла.
Един, два пъти я обръщам (бурканите ми са на винт) или източвам водата и пак я наливам. И чакам... След около седмица вече става за ядене и е много трайна!
Виж целия пост
# 867
Сурова туршия на Куркума

Дядо я наричаше "сУрова", та нека в негова чест запазим това име.
Една едра глава карфиол (дядо му казваше "цветно зельЕ"), 1-2 кг моркови, листата на 1 глава целина, 700 гр корнишони, 700 г зелени доматчета, 500 гр дребни зелени чушки (върхари), бяла зелка. Количествата са съвсем ориентировъчни, може да вариара една или друга съставка според предпочитанията ви. Това, описаното стига за 3-4 трилитрови буркана. Кърша "зельто" на розички, а морковите режа само ако са едри. Зелето режа как дойдеи попълвам с него празнини в буркана. Режа ниско дръжките на чушките и ги пробивам с върха на ножа. Редя измития зарзват в буркани, като гледам от време на време да пъхам по някоя дръжка от целината. Заливам с 3,5-4% саламура (35-40 г сол на литър вода). (Морска сол на едри кристали, а не мляна. В мляната има разни антислепващи вещества, дето не ти трябват. Разтваряш я предварително и наливаш. В един трилитров буркан, в зависимост от плътността на пълнене, влиза към 1,2 -1,6 литра саламура).Притискам с лозови пръчки, така че да има поне 3-4 см слой над зарзавата. Притискането става много лесно, ако се прави на втория ден. Прибирам на тъмно. Туршията си върши разни тайнства: булбука, мътнее - и като се избистри и успокои е готова за папане. Пробиотици колкото щеш.
Ако зарзавата се нареже по наситно и се държи на топло - процесът върви по-бързо, но туршията е по-нетрайна.
Виж целия пост
# 868
Салата от цвекло и царевица на Флорче

Салатка от цвекло и царевица. Малко зехтин, малко малинов оцет, сол и копър и ми идва екстра.
Виж целия пост
# 869
Салата с домати, лук и магданоз на her_76

Да ви кажа какво си направих за салата . Баба му викаше “ сАлца”
Отваряше буркан с домати (нарязани или цели , които режеше ) , много магданоз , много лук-пресен или стар , сол , черен пипер и олио .

blackcat6:
Хърче и с праз лук става добро. Баба така правеше, но доматите биваха пресечени, т.е. с аспирин.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия