Уред за сушене на плодове и зеленчуци - 2

  • 147 923
  • 763
# 735
Никое месо, сушено над 20-30 градуса, няма да стане като веяното. Пак ще е вкусно, но по различен начин. Ако целта да бъде като при традиционното сушене, пускате само вентилатор и се зареждате с търпение.
Виж целия пост
# 736

А-хам... То ако ще влиза във фризера няма особено значение дали е вакуумирано...
Виж целия пост
# 737
Преди да купя сушилнята си го правех в хола срещу климатика за 3-4 дни ставаше уникално. Е, мирише на подправки ама нямаш избор. При нас влагата не позволява навън да се суши. Години и години го правя само така. Нито осолявам, нито кисна нито нищо. Въпрос на вкус!
Виж целия пост
# 738
Здравейте, седмица след покупка на уреда, започвам да се колебая до колко здравословно ще е загряването на храна в тэвички от пластмаса. И дали същата работа няма да стане и във фурната на ниски температури.
Виж целия пост
# 739
Преди да купя сушилнята си го правех в хола срещу климатика за 3-4 дни ставаше уникално. Е, мирише на подправки ама нямаш избор. При нас влагата не позволява навън да се суши. Години и години го правя само така. Нито осолявам, нито кисна нито нищо. Въпрос на вкус!
Мои колеги, които имат външно тяло на климатик на терасата, окачват месата срещу струята. Аз не мога, защото нашето е извън терасата.
Виж целия пост
# 740
Осоляването на месото е с цел консервиране. Солта би трябвало да убие  евентуални микроорганизми.

***

Здравейте, седмица след покупка на уреда, започвам да се колебая до колко здравословно ще е загряването на храна в тэвички от пластмаса. И дали същата работа няма да стане и във фурната на ниски температури.

В указанията на моя уред пишеше, че пластмасата отговаря на изискванията за обработка на храна.
Чела съм за случаи, когато пластмасата на уреда мирише при първо включване. При мен този момент не го е имало.
Колкото до фурната, да ще стане, но по-бавно. Преди двадесетина години суших сини сливи във фурната на 50 °С и на леко отворена вратичка. Съвременните фурни са с вентилатор и ще е по-лесно.
Виж целия пост
# 741
Преди да купя сушилнята си го правех в хола срещу климатика за 3-4 дни ставаше уникално. Е, мирише на подправки ама нямаш избор. При нас влагата не позволява навън да се суши. Години и години го правя само така. Нито осолявам, нито кисна нито нищо. Въпрос на вкус!


Благодаря, ама аз искам за дълготрайно съхранение, без да е осолено... не ми се струва, че би било безопасно. Колкото и да е изсушено...


ogan1, има високотемпературни пластмаси, спокойно. Пък и температурите, които постигаш в дехидрататора, меко казано не са особено високи. Общо взето над 70 градуса няма смисъл - лично аз препоръчвам по възможност под 60, освен, ако нямаш твърде голямо количество продукти, които нямаш къде да настаниш и ще се развалят. Но над 70 е просто безсмислено, по-добре в буркани.

По отношение сушене във фурна - ако е в тавичка при всяко положение, на каквато и да е температура, ще е по-зле. Трябва поне да е на решетка.
Виж целия пост
# 742
Бях писала преди време в група във Фейсбук за моето сушене и там много се чудеха но един господин каза, че това е тип "Африканско сушене", бързо сушене на тънки ленти. Знам, че солта консервира но пък така-първо, че става бързо и второ, че не става солено. Сушила съм за една нощ месо до печка на дърва, еми пак става уникално. Просто вие търсите друг вариант явно, в което няма нищо лошо.
Виж целия пост
# 743

Не, просто мисля за по-продължително съхранение... месеци, по възможност повечко. Пастърмата на дядо се ядеше до лятото...
Виж целия пост
# 744
Преди да си купя фраера сушах във фурна тип Раховец. Без вентилатор и подобни екстри. Слагах нещата върху хартия за печене на решетката. Темп. около 50 градуса и леко отворена врата.
Но само плодове и зеленчуци,  месо там не съм пробвала.
Виж целия пост
# 745
Съхранявате ли сушени домати със зехтин в буркани?
Имам притеснение, че ще остане въздух и може да се развалят. От бързане ги натиках на сухо (с пръсти, не с нещо помощно, че да ги уплътня прекалено много) и след това сипах зехтина. Надявах се да си намери път до всяко доматче. Обаче това като че няма да се случи. Отгоре сложих сол, да има.
Моля за коментар!
Виж целия пост
# 746

Честно казано сушените домати ги съхранявам както са си, сухи, в огромни буркани. Нищо не им правя след изсушаването, не им слагам сол и подправки преди сушенето, доматите си изкарват по година без проблем, понякога остават и малко, които се застъпват със следващата реколта. Е, ако не съм преценила количеството свършват по-рано но въпроса е, че без зехтин си траят безкрайно. В зехтин бях сложила веднъж в едно малко бурканче, в хладилник, бях го забравила - не знам колко време, може би няколко месеца, но го изхвърлих, миришеше не на домати, а на гранясало.
Виж целия пост
# 747
В зехтин/ шарлан/олио трайността е до 6 месеца, докато в натурален вид имам останали домати  от минали години, потъмняват на цвят, но вкусът им си е същият. Съхранявам в натурален вид и от време на време от тях при желание правя в зехтин/шарлан  с подправки.
Виж целия пост
# 748
Здравейте.
Нямам никакъв опит с такъв уред, но днес видях, че на промоция в Кауфланд има такъв за 40 лв, с 4 тави до днес е промоцията.

Разгледах обаче и този

https://www.technopolis.bg/bg/Uredi-za-sushene/URED-SUShENE-NA-H … ON-R-283/p/829961

някой ползвал ли го е? Чудя се заради 9-те тавички...
Виж целия пост
# 749
Моите домати също бяха в зехтин и се развалиха. Тази година ще ги съхранявам само изсушени. Тези от магазина, дали ги стерилизират, че издържат много-вероятно.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия