Как и кога се слага натриев бензоат на туршията

  • 48 402
  • 4
Здравейте, предварително се извинявам, че има подобни теми, но пиша, защото не намирам решение точно на моя въпрос. На 31.10. си направих сурова туршия със сол, оцет и малко захар. Туршията е в 6 литров буркан, от тъмно стъкло. От четвъртия ден я претаквам ежедневно. Вчера забелязах, че водата е побеляла, опитах я на вкус и установих, че туршията вече е станала. Знаете, че тази година ноември е много топъл и се очаква това да продължи и другата седмица. За да спра ферментацията, четох, че трябва да сложа натриев бензоат на туршията. Но пък прочетох, че той е вреден за здравето. Има ли някакъв начин да го избегна? Ако пък не може, какво количество трябва да се сложи, като се има в предвид, че бурканът е с обем 6 литра.
Благодаря ви предварително.
Виж целия пост
# 1
На 1 литър обем се слага 1 гр. натриев бензоат.
Нашата е прибрах в хладилника,не слажих бензоат.
Виж целия пост
# 2
Благодаря ти много, но аз нямам място в хладилника. Ако сега сложа бензоата, може ли да остане на балкона? Другият вариант е да я смъкна в мазето.
Виж целия пост
# 3
По добре да е на хладно в мазето,зависи дали е по хладно на терасата.
Нашата е топла и затова прибрах в хладилника.
А от бензоат няма нужда,че е почти я изядохме туршията.  Mr. Green
Виж целия пост
# 4
От няколко години слагаме на киселото зеле калиев сорбат-купувах го от Била. Сигурно може да се сложи и на туршии /на опаковката пише, че се пресича с него и вино/. И аз съм с резерви към консервантите, но понякога се налага да спасим "материала" и вложения труд. Винаги накрая затварям кисело зеле в буркани / редя обърнатите буркани в тавичка с вода , колкото да покрие шийката и варя 5 минути/ и зелето продължава да има свежия вкус. Можеш да пробваш с не голямо количество зимнина.Успех!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия