15-минутни ястия - идеи и рецепти - 2

  • 185 409
  • 753
# 495
Аааа, моля, моля! Беше намесена и майонеза там, не беше само паста Joy
Виж целия пост
# 496
Каша съм яла в бедните години, но сега не бих си го причинила. Запържено брашно е едно от най-нездравословните неща на света.
Може ли от лимец, смлян в каменна мелница?
Сериозно - говорим кой какво обича, ако си го яла с отвращение, явно не е твоето ядене. Някаква плеймейтка се била изказала в подобен стил за пастата, недей и ти.

За същото изказване се сетих и аз първо ... Peace
Ами и моята баба готвеше тази каша поради финансови причини, но какво от това. Едно ястие е вкусно и не е вкусно, независимо от стойността на продуктите му и на него като готов продукт.
Виж целия пост
# 497
 Наистина, запържено брашно не е никак здравословно. Но великият французин, мосю дьо Бешамел запържил брашно в хубаво масло, добавил мляко и жълтъци и получил оня знаменит сос, в който лимец, смлян на каменна мелница, никога няма да може да се превърне.
Виж целия пост
# 498
Моята баба /Светла й памет!/ също правеше каша, но сиренена. Така и не съм си записала рецептата. Ще споделите ли рецепти за млечна и сиренена каша? Може би е една и съща каша с различни имена  Simple Smile
Сиренената каша правя като гъбената каша, но вместо гъби слагам сирене....моята малка щерка я обичаше като тръгнахме да прояждаме хрна за големи! hahaha

Ще пробвам, от мненията тук така ми се върнаха спомените и вкуса... Само да успея да го докарам.  bouquet
Аз я правя малко по по друг начин, на сух тиган запичам брашното, сипвам го на сухо, то покахфенява, след това добавям бучката масло и сипвам бульонът в който съм варила гъбите, ако е сиренява каша сипвам вода и леко бъркам с дървената лъжица, като се посгъсти слагам сиренцето, още няколко винутки на котлона изключен и готово! Малкото мисирче не можеше да свари да лапа, сега като и предложих каза це такова нещо за нищо на света не би опитала! Joy Joy
Виж целия пост
# 499
Наистина, запържено брашно не е никак здравословно. Но великият французин, мосю дьо Бешамел запържил брашно в хубаво масло, добавил мляко и жълтъци и получил оня знаменит сос, в който лимец, смлян на каменна мелница, никога няма да може да се превърне.
Ще ме амбицираш да опитам, и то с БИОлимец, щото другият е пълен с химии (без химиите хората са измирали от глад в миналото, но на кой му пука)

Cristi, така ли, не съм го гледала. Ох, как обичам майонеза, и то сама си я бъркам, но наистина се старая да я ограничавам.
Виж целия пост
# 500
Е, Cuckoo, може ли лазаня без бешамел? Аз може и да съм на безвъглехидратно муцане, но ако веднъж в месеца не прегреша, грехота е!  Laughing
Виж целия пост
# 501
яла съм каша и ми е било вкусно, казвам, че сега не бих яла същото нещо, защото е откровено вредно.

Бешамелът е друга бира. Поне вкъщи той е една част от ястието, а в кашата запърженото брашно е основна част.
Виж целия пост
# 502
яла съм каша и ми е било вкусно, казвам, че сега не бих яла същото нещо, защото е откровено вредно.

Бешамелът е друга бира. Поне вкъщи той е една част от ястието, а в кашата запърженото брашно е основна част.

Ама Змия, аз не го пържа, запичам го.... Joy
Виж целия пост
# 503
Ох, като заговорихте за детски спомени и каши се сетих за нещо, което баба ми правеше - запечено брашно и след това прибавяше нещо, на което му казваше маджун ли беше, петмез ли беше /доста течно/.... Май се е правило от захарна тръстика и изглежда в Русенско е имало до някое време, беше преди много, много години. Но, беше фантастично на вкус.
Виж целия пост
# 504
Да не е от гроздова ширА... Зная, че казваха маджун И на нещо за ядене, но не съм наясно, само съм чела.
Виж целия пост
# 505
Маджун по моя край казват на сварен до сгъстяване сок от захарна тръстика. Тъмен, гъст и много ароматен сироп, като мед на консистенция. С него правеха едни курабии, които са много особени, много ароматни, но едни твърди такива си ги спомням... абе странни, имаха и някакво странно име, което не мога да се сетя сега.
Кашата с препечено брашно баба ми я правеше точно с шира - гроздов сок, преди да ферментира и да започне да става на вино. Май не е популярна навсякъде, приятели са ми се чудили доста, като съм им разказвала за това лакомство от детските години. Страшно ароматна от ширата, обикновено поръсваше и орехи отгоре.
Виж целия пост
# 506
Днес за обяд причиних на ММ млечна каша. В тенджера 20см сложих олио в количество хубаво да покрие дъното и обикновено брашно 2 лъжици и половина. Обърках хубаво олиото и брашното и тогава слохиж на котлона. Запържих леко и добавих млякото. Посолих леко. Бърках непрекъснато и като почна да сгъстява и да заприличва на каша, отместих тенджерата от котлона и добавих натрошеното сирене. След като сипах кашата в дълбока чиния, отгоре я поръсих с микс от смлени пипери. Здравословното в обяда беше салатата - марулка, домат, морков и сирене. Имам брашно от спелта, ще пробвам скоро с него дали ще се получи кашата.

Кашите с маджун или шира не са ми познати.
Виж целия пост
# 507
Днес за обяд причиних на ММ млечна каша...
Как я прие ТМ и жив ли е още?  Laughing

Тези каши са регионални, досега дори не знаех, че в България се е правил сок от захарна тръстика. Вероятно трябва да има грозде в изобилие и да е сладко, та освен за вино и ракия - да остане за шира.
Имам смътни спомени, че някой турски автор разказва - нанизани на конец орехови ядки се топят в шира и се окачват да съхнат. Звучи вкусно.
Виж целия пост
# 508
Маджун и шира не съм опитвала. От мястото и традициите зависят и кулинарните ни спомени. А още един любим вкус сега ми дразни небцето, спомените спомени извикват - тутманика на баба  Heart Eyes.  Помня, че й отнемаше половин ден да го замеси, втаса, изпече. Правеше по две тави. И ставаше висок, пухкав, разкошен... И да не си запиша и неговата рецепта... Сега как ме е яд...

И за да съм по темата - варени яйца, заляти с чеснов сос ми е най-бързото ястие... chef
Виж целия пост
# 509
Аз също нямам спомен за маджун и шира, но пък още усещам вкуса на прясно изпечени содена питка, направо в пепелта на огнището. Друг любим вкус ми е кашата със зеленчуци от сурова туршия, доматената каша и "киселата" каша. Беше запазена марка на баща ми, а е "кисела", заради киселото мляко с което се приготвя.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия