15-минутни ястия - идеи и рецепти - 2

  • 185 174
  • 753
# 480
Баба ми правеше отделно млечна каша със сирене към печения пипер. Но аз като малка ядях само кашата, т.е. може и без пипер.
Виж целия пост
# 481
Баба ми правеше отделно млечна каша със сирене към печения пипер. Но аз като малка ядях само кашата, т.е. може и без пипер.
ТОВА е любимата ми каша! Баба ми ѝ казваше "мияне" (с ударение на Е-то). Ядях я така без хляб.
Виж целия пост
# 482
И моите майка и баба правеха нещо подобно с чушките, но най-накрая прибавяха едно разбито яйце, докато яденето е още горещо - ставаше на конци, леко сгъстяваше и омекотяваше вкуса на доматите. Може да се прибави и една идейка чесън. Всъщност този сос /без чушките/ го използваха много често, особено, ако имаше по-стари кюфтета или пържени картофи. Ставаше съвсем ново ястие.
Виж целия пост
# 483
Моята баба /Светла й памет!/ също правеше каша, но сиренена. Така и не съм си записала рецептата. Ще споделите ли рецепти за млечна и сиренена каша? Може би е една и съща каша с различни имена  Simple Smile
Виж целия пост
# 484
Моята баба /Светла й памет!/ също правеше каша, но сиренена. Така и не съм си записала рецептата. Ще споделите ли рецепти за млечна и сиренена каша? Може би е една и съща каша с различни имена  Simple Smile
Сиренената каша правя като гъбената каша, но вместо гъби слагам сирене....моята малка щерка я обичаше като тръгнахме да прояждаме хрна за големи! hahaha
Виж целия пост
# 485
Аз снощи правих една любима разядка - авокадо, печени чушки, сирене, малко чесън и сока от половин лимон.
Понеже не ям хляб си го мазах на краставица, чудесно допълнение е към пуешко филе.
Виж целия пост
# 486
Моята баба /Светла й памет!/ също правеше каша, но сиренена. Така и не съм си записала рецептата. Ще споделите ли рецепти за млечна и сиренена каша? Може би е една и съща каша с различни имена  Simple Smile
Сиренената каша правя като гъбената каша, но вместо гъби слагам сирене....моята малка щерка я обичаше като тръгнахме да прояждаме хрна за големи! hahaha

Ще пробвам, от мненията тук така ми се върнаха спомените и вкуса... Само да успея да го докарам.  bouquet
Виж целия пост
# 487
"Баница" със сух хляб

Хлябът се нарязва като за крутони. В купа се забъркват кисело мляко, сиренв, яйца, сол, парченца масло, разбърква се и се омесва с хляба. Аз сложих и малко сода към млякото, но може и без, пресполагам. Става буквално за 5-10 минути. Е, печенето си отнема едно 20 минути, но рецептата е идеална за бърза закуска, когато нямате кори или не ви се разточват.
Виж целия пост
# 488
Моята баба /Светла й памет!/ също правеше каша, но сиренена. Така и не съм си записала рецептата. Ще споделите ли рецепти за млечна и сиренена каша? Може би е една и съща каша с различни имена  Simple Smile

beauty_magnolia - ето ти рецептата на моята баба за млечна (сиренена) каша.
* Слагаш в дълбок тиган или малка тенджера (по-удобно е) олио да загрее. !! Първия път не слагай много олио - т. е ще си направиш по-малко количество; от това колко олио ще сложиш зависи и к-вото на кашата. Когато загрее хубаво олиото прибавяш брашно и бъркаш, така че да се изпържи брашното в олиото. Брашно слагаш толкова, че да се получи почти суха консистенция в съда. Работиш на средна степен на котлона и пържиш да стане тъмно-бежов цвета на брашното. Най-удобно е да разбъркваш с дървена лопатка/лъжица.
** Дърпаш съда настрана и добавяш студена смес от вода+ мляко !! внимателно и по малко (пръска ужааасно ), като разбъркваш с тел за яйца за да не стане на бучки. Вода+мляко доливаш толкова, колкото да стане по-рядко. Връщаш на котлона и бъркаш НЕПРЕКЪСНАТО. Посоляваш на вкус ако не слагаш сирене. То започва да се сгъстява и когато кипне, оставяш да кипи 2-3 мин. Или до желаната от теб гъстота; ИМАЙ в предвид че кашата се сгъстява когато поизстине.
***След като си получила желаната гъстота, имаш два варианта:
- слагаш определено количество натрошено сирене в цялата смес
- сервираш и всеки си слага сирене по негов си вкус.
**** Моя опит - не винаги слагам мляко - и така е вкусна; не винаги слагам и сирене (аз и така я обичам, особено почти студена). Кашата не е нещо особено и търпи най-различни вариации Smiley
Да ти е сладко. И най-вече ПРАВИ СЕ  за отрицателно време.
Виж целия пост
# 489
Моят практически опит за каша е - ориентировъчно 2-3 с. л. брашно за 1 порция. Когато се учех да готвя, съм забърквала колосални количества, както и ориз - докато ми свикне окото.
Виж целия пост
# 490
Моят практически опит за каша е - ориентировъчно 2-3 с. л. брашно за 1 порция. Когато се учех да готвя, съм забърквала колосални количества, както и ориз - докато ми свикне окото.

Много добър ориентир, НО аз винаги правя на око. Колкото и да направя, никога не я хвърлям. Flowers Hibiscus
Виж целия пост
# 491
Това ме подсети за бързата фалшива пица. В купичка разбърквам яйце, лютеница или доматено пюре, настърган кашкавал или сирене, парченца маслини, филе, шунка и каквото още ви дойде на ум. Мажа филии и запичам на грил-тостера за 10-15 минути.
Виж целия пост
# 492
Каша съм яла в бедните години, но сега не бих си го причинила. Запържено брашно е едно от най-нездравословните неща на света.
Виж целия пост
# 493
Скрит текст:
Моята баба /Светла й памет!/ също правеше каша, но сиренена. Така и не съм си записала рецептата. Ще споделите ли рецепти за млечна и сиренена каша? Може би е една и съща каша с различни имена  Simple Smile

beauty_magnolia - ето ти рецептата на моята баба за млечна (сиренена) каша.
* Слагаш в дълбок тиган или малка тенджера (по-удобно е) олио да загрее. !! Първия път не слагай много олио - т. е ще си направиш по-малко количество; от това колко олио ще сложиш зависи и к-вото на кашата. Когато загрее хубаво олиото прибавяш брашно и бъркаш, така че да се изпържи брашното в олиото. Брашно слагаш толкова, че да се получи почти суха консистенция в съда. Работиш на средна степен на котлона и пържиш да стане тъмно-бежов цвета на брашното. Най-удобно е да разбъркваш с дървена лопатка/лъжица.
** Дърпаш съда настрана и добавяш студена смес от вода+ мляко !! внимателно и по малко (пръска ужааасно ), като разбъркваш с тел за яйца за да не стане на бучки. Вода+мляко доливаш толкова, колкото да стане по-рядко. Връщаш на котлона и бъркаш НЕПРЕКЪСНАТО. Посоляваш на вкус ако не слагаш сирене. То започва да се сгъстява и когато кипне, оставяш да кипи 2-3 мин. Или до желаната от теб гъстота; ИМАЙ в предвид че кашата се сгъстява когато поизстине.
***След като си получила желаната гъстота, имаш два варианта:
- слагаш определено количество натрошено сирене в цялата смес
- сервираш и всеки си слага сирене по негов си вкус.
**** Моя опит - не винаги слагам мляко - и така е вкусна; не винаги слагам и сирене (аз и така я обичам, особено почти студена). Кашата не е нещо особено и търпи най-различни вариации Smiley
Да ти е сладко. И най-вече ПРАВИ СЕ  за отрицателно време.

sem22, Cuckoo, благодаря ви  bouquet
Спомените от детството нямат срок или стойност. Винаги са безценни. И понеже и най-лесното ястие може да се обърка подобаващо ще следвам съветите ви точно  Hug

Виж целия пост
# 494
Каша съм яла в бедните години, но сега не бих си го причинила. Запържено брашно е едно от най-нездравословните неща на света.
Може ли от лимец, смлян в каменна мелница?
Сериозно - говорим кой какво обича, ако си го яла с отвращение, явно не е твоето ядене. Някаква плеймейтка се била изказала в подобен стил за пастата, недей и ти.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия