Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Дохранване на бебе с АМ

  • 2 071
  • 1
Здравейте. Имам син на 2 месеца, до този момент беше изцяло на кърма. Тъй като успях да разработя само едната гърда поради ред причини (силно разраняване на зърното на другата още от родилното, след което самото зърно влезе навътре и малкия не можеше да го захапва) в момента вече кърмата не му стига. Първите няколко хранения успявам изцяло на кърма, но след това се налага да дохранвам, тъй като не мога да събера достатъчно количество кърма. Храня го по 20-30 минути, след това самата гърда омеква и не пуска повече мляко,което според мен е нормално, все пак е изчерпаем ресурс.
Иначе бебчо си наддава добре-роди се 3.800 на 18.04, изписаха ни 3.325, на 19.05 беше 3.880, на 01.06 вече беше 5.000, а сега е близо 5.700. Просто след едно определено време през деня, след като суче, остава гладен - изсуква по 50-70 мл за 40 минути (теглих го преди и след кърмене) Ако може да ми обясните как точно става самото дохранване, как да разбера по колко милилитра АМ да му приготвям? Също така, гърда ли да предлагам или да цедя и да давам в шишенце кърма?
Благодаря предварително
Виж целия пост
# 1
Здравейте, Lilly9209!

Съжалявам за късното включване. Поради технически причини едва сега успявам да отворя форума и да ви отговоря.

Разбирам, че са минали 8 дена и вероятно има промяна в ситуацията. Все пак се надявам информацията, която ще ви дам, да е от полза.

Казвате, че синът ви се е родил на 18.04. и е тежало 3.800. При изписването е тежало 3.325. На 19.05 е тежало 3.880, което е 475 гр. наддаване от изписването. На 1.06 е тежало 5.000, което означава за 12 дни наддаване 1.200 кг. На 16.06 тежи 5.700, което означава 700 гр наддаване за 16 дни.

Това е повече от прекрасно наддаване. В случай, че през цялото време дедето е било изцяло на кърма, това наддаване говори, че то е успявало да си набави всичко, което му е било необходимо.

Всъщност кърмата е неизчерпаем ресурс и това именно позволява производството й да се наглася спрямо моментните нужди на детето. Произвеждането на кърма е на принципа на търсенето и предлагането - колкото повече и по-често суче бебето, толкова повече кърма ще произвежда организмът ви. Тъй като в развитието на бебето има няколко периода на т.н. скок в разстежа, има ситуации при които кърмата в даден момент може да не задоволява напълно нуждите на бебето. Обикновено в тези случаи бебето суче по-често, ако му се позволи това и след няколко дена само успява да увеличи количеството кърма, така че да отговаря на моментните му нужди.

Добре е бебето да суче поне 8 пъти на денонощие, като е важно да му се даде възможност достатъчно дълго време да прекара на гърдите. Често майките предлагат 2-те гърди на едно хранене, когато имат съмнение за количеството кърма. В някои ситуации дори, когато се цели увеличаване на кърмата, предлагат гърдите още веднъж, дори и да не "пускат нищо". Това сучене на "празен ход" е допълнителна стимулация за гърдите и сигнал, че трябва да произвеждат още кърма.

Обичайно при почти всички майки, кърмата в следобедните и привечерните часове е по-малко като количество, от колкото сутрин. Обикновено именно в тези часове бебетата сучат по-често - например, ако сутрин сучат на 3-3,5 часа, то привечер може да сучат на всеки 1,5-2 часа. По този начин те естествено регулират количеството, което поемат.

Понякога наистина се налага дохранване, когато по-честото кърмене не дава желаните резултати. В тези случаи е препоръчително бебето да се дохранва с прясна изцедена кърма или със замразена, като е важно тя да се предлага след кърмнето. Когато няма налична кърма за дохранване, като последен вариант се посочва дохранване с адаптирано мляко. Важно е преди предлагането на адаптирано мляко, да се обсъди приемът му (вид, количество и схема) с педиатъра на бебето, тъй като то може да има странични ефекти върху детето.

Малка редакция за допълнение: Много често освен наддаването на детето, майките се ориентират за количеството кърма и по пелените. За възрастта на сина ви е обичайно бебето да има 5-6 добре напишкани пелени за еднократна употреба (около +100 гр) и поне едно обилно изхождане на 1-5 дена. За да излезе, трябва първо да влезе - именно това е нещото, което дава допълнителна информация дали количеството кърма е достатъчно.

Надявам се информацията да ви е полезна.

Поздрави и усмихнат ден!
Мария
Ла Лече Лига Лидер-консултант по кърмене
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия