За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 7-а тема

  • 93 711
  • 754
# 615
Мисля да сложа стъргано зеле и моркови със сол да втаса за няколко дни в собствен сок. Иначе и аз сложих дюля на парченца към киселото зеле (3 зелки), цвекло на парчета, шепа царевица и хрян.
А някой да е правил някаква зимнина с целина? Може би за директни салати е по-добре, та ако знаете, дайте идеи.
Виж целия пост
# 616
Нарязана глава целина съм слагала в т.н. царска трушия + карфиол, морков, чушка и листа целина.
Вкусно беше, изяждаше се.
Виж целия пост
# 617
Опитът ми да слагам зеле и корнишони  в един бидон изобщо нито беше по вкуса ми , нито наглед. Само съсипах зелцето. Вадете корнишоните и ги слагайте отделно .
Ползвайте морска сол , един път попаднах на йодирана сол и зелето не остана бяло а пожълтя , като това на една от снимките. .
Аз си разтварям солта предварително , и солта трябва да е някъде 280 гр на 10 литра вода , иначе е много солено. и чорбата не става за пиене. При първото затопляне  слагам в буркани и стерилизирам . Слагам и червена зелка за цвят.
Виж целия пост
# 618
280 гр на литър вода ?

По напред се говореше за 40гр на литър вода. Как 280 на литър?
Виж целия пост
# 619
Хаах...ама здраво ме разсмяте бее...
Що не четете бе хора. Ама и записвайте някъде.
280 - 300гр.едра сол се слага на 10л.вода!!!!
Писал съм го по горе!
И не само аз.
Виж целия пост
# 620
Четем, четем, за това и се ошашкахме как 280гр на литър..Simple Smile

280-300-400гр за 10 литра бива, ама на литър...ц.
Виж целия пост
# 621
400гр е многооо. Доверете ми се! 300гр.на 10л.вода!
Точка!
Виж целия пост
# 622
Девойката е пропуснала едната нула на литрите вода. В противен случай не само краставиците, но и зелето няма да може да хапне.
Виж целия пост
# 623
Извинете , редактирах го.
Бидончето ми лови 10 литра , за това се заплеснах.
Виж целия пост
# 624
моят личен опит (не е задължително вашият да е същият) показва, че от смес зеле, карфиол, моркови и камби, залети с топла марината от сол, захар, оцет и олио - камбите стават най-солени, морковите са по-безсолни.
имам опит и с моркови+зелени доматчета + чесън -  Simple Smile Simple Smile Simple Smile помниш ли, Мите?
там пък доматите поемат повече от солта, за морковите сякаш леко не стига.
тази година сложих заедно зелето, корнишоните, моркови, карфиол, зелени домати, целина, една дюля и една ябълка - за сега резултата е добър, зеленчуците и сока не са пресолени или недостатъчно солени.
Виж целия пост
# 625
Скрит текст:
моят личен опит (не е задължително вашият да е същият) показва, че от смес зеле, карфиол, моркови и камби, залети с топла марината от сол, захар, оцет и олио - камбите стават най-солени, морковите са по-безсолни.
имам опит и с моркови+зелени доматчета + чесън -  Simple Smile Simple Smile Simple Smile помниш ли, Мите?
там пък доматите поемат повече от солта, за морковите сякаш леко не стига.
тази година сложих заедно зелето, корнишоните, моркови, карфиол, зелени домати, целина, една дюля и една ябълка - за сега резултата е добър, зеленчуците и сока не са пресолени или недостатъчно солени.

Царска туршия /смес карфиол, моркови и камби/ - получава се великолепно.


Понякога добавям и зеле. Резултатът е същия.


При доматите и морковите не съм забелязал едните да стават по солени от другите, въпреки че по принцип морковите са по сладки от доматите още преди да бъдат сложени в туршията.
   

но нали затова сме тук, да обменяме опит.

Аз лично не смесвам корнишони и зеле. Не е добра идея и не води до добър резултат.
Правя само корнишони, стават хрупкави и много приятни на вкус.


Туршии - Дунавска салата и зелени домати, карфиол и моркови.
Виж целия пост
# 626
моите ги искат кисели като зелето, а не с оцет Simple Smile
от мързел ги събрах, не от друго Simple Smile
първата туршийка е с олио, нали?
а рецептата може ли?
Виж целия пост
# 627
Скрит текст:
моите ги искат кисели като зелето, а не с оцет Simple Smile
от мързел ги събрах, не от друго Simple Smile
първата туршийка е с олио, нали?
а рецептата може ли?
[/url]

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/08/blog-post_10.html

Виж целия пост
# 628
Скрит текст:
моят личен опит (не е задължително вашият да е същият) показва, че от смес зеле, карфиол, моркови и камби, залети с топла марината от сол, захар, оцет и олио - камбите стават най-солени, морковите са по-безсолни.
имам опит и с моркови+зелени доматчета + чесън -  Simple Smile Simple Smile Simple Smile помниш ли, Мите?
там пък доматите поемат повече от солта, за морковите сякаш леко не стига.
тази година сложих заедно зелето, корнишоните, моркови, карфиол, зелени домати, целина, една дюля и една ябълка - за сега резултата е добър, зеленчуците и сока не са пресолени или недостатъчно солени.

Пак ли в бидонче с топла марината?
Виж целия пост
# 629
в бидонче, но само със сол. както се прави киселото зеле.
моите предпочитат туршиите да са с млечно кисела ферментация, не мариновани Simple Smile а аз обичам с олио, оцет, сол и захар...
значи ще се праят и двата вида Simple SmileSimple Smile Simple Smile
Благодаря, Пеич.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия