Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Поспаливо новородено и хранене от шише

  • 1 945
  • 3
Здравейте, нова съм тук и се надявам да поста ми е да е на мястото си, ако не се извинявам предварително.
Имам следният проблем: дъщеря ми се роди на 24.07.2017г. с форцепс – 2820 гр.. в 38ма седмица (по време на цялата бременност изоставаше със седмица и малко). Първите 2 дни беше в кувьоз, защото се била преохладила. Захранили са я с адаптирано мляко. Аз започнах да цедя кърма и да й давам на 3тия ден от раждането – пресипвахме и давахме от шише, после я сложихме на гърда – дясната, защото лявата беше станала в рани от помпата и много твърда, с буци. Научи се бързо да суче, но понеже е с жълтеница (все още – 22 ден днес) заспиваше на 5тата минута и реално не се наяждаше. Помислих, че след като се приберем вкъщи всичко ще се нареди. След 8 дневен престой в болницата, редувайки цедене с даване само на дясна гърда, вкъщи продължих да давам само дясната гърда, а лявата изцеждах. В един момент лявата спря да се пълни и изцеденото количество от нея с мъки е към 10мл. Тъй като много бързо заспиваше и никакво пощипване и побутване не помагаха започнах да цедя и дясната гърда и да й давам от шише. Напоследък обаче едвам събирам по 100мл на 3 часа, понякога я дохранвам с АМ. Включително и през нощта сме на 3 часа. Страх ме е да я слагам на гърда, за да не остане гладна, защото все още е с жълтеница и понякога заспива и на шишето. Стремя се да я будя на 3 часа и така да имаме 7-8 хранения на денонощие. Като гледам на хранене да изяжда около 100мл. Напикани и наакани памперси имаме доволно, но в момента знам какво количество изяжда.
Стана дълго и объркано и всъщност май нямам конкретен въпрос, а по-скоро нужда от съвет и подкрепа.
Има ли шанс кърмата в лявата гърда да се върне и това, че от дясната изцеждам трудно по 100мл (с ел. помпа) знак ли е, че 22 дена след раждането сама съм си спряла кърмата?

Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 1
Здравейте, Vvas!

Съжалявам за закъснелия отговор!

Първо да попитам, дали има промяна в ситуацията при вас и дали има по-актуална информация или пък са възникнали междувременно въпроси?

Вие сте направила възможно най-доброто в ситуацията, в която сте била. Производството на кърма зависи от стимулацията и понякога, за да се увеличи количеството кърма, е важно да има малко по-честа стимулация и по-продължителна (става въпрос за 2-5 мин изцеждане на празен ход, без гърдата да пуска кърма, когато се прави с помпа). Това е сигнал за организма, че количеството, което произвежда в момента е недостатъчно и трябва още. Все пак имайте предвид, че най-ефективната стимулация обичайно прави бебето чрез сукане. Затова често майките предпочитат първо да слагат детето на гърдите, като ги сменят по няколко пъти, след което да предлагат шише, когато се налага дохранване. А някои допълнително стимулират с доизцеждане, ако смятат, че е нужно.

Ще се радвам да ми пишете каква е актуалната ситуация при вас.

Поздрави и усмихнат ден!
Мария
ЛЛЛ Лидер-консултан по кърмене
Виж целия пост
# 2
Здравейте, Мария! Благодаря Ви за отговора.

На този етап продължавам с цеденето и даването от шише. От гърдата, която се пълни успявам вече да изцедя към 12-130 на хранене (с толкова ми каза док да я храня). Рекорда ми е 160 Simple Smile Така ми е най-спокойно, защото съм сигурна, че детето се е нахранило.
Опитвам се да стимулирам и другата гърда, но там по каналчетата се появяват само капчици и не потича нищо все още. Значи ли това, че са запушени?
Виж целия пост
# 3
Здравейте!

Чудесно е, че стимулирането с помпата има резултат и сега произвеждате количества, които са нужни на детето ви. Има случаи, при които едната гърда произвежда значително по-малки количества и дори се получава така, че детето преминава ицяло на хранене само от едната гърда. При положение, че количеството, което произвежда работещата гърда, е достатъчна да задоволи нуждите на детето, обикновено няма причина за притеснение. Единствено може да се наблюдава чисто визуално неудобство, тъй като често непроизвеждащата гърда е с по-малки размери.

При запушени канали обикновено се наблюдават уплатнения и евентуално бучки в гърдата. Във вашия случай по-скоро вероятно се касае за намалено производство поради недостатъчно ефективна стимулация. Понякога помпата може да не успява да стимулира добре нервните окончания, които се намират под кожата на гърдата и поради това да не се отделя достатъчно хормон окситоцин (отговорен за потичането на кърмата). Евентуално това може да е причина за затруднения при потичането на кърмата. Нещо, което може да помогне, е да се стимулират тези окончания чрез докосване (например погалване от основата към зърното), докато се изцежда гърдата. Друго, което може да стимулира потичането е, предварително загравяне на гърдата с горещ компрес или баня. Стимулацията на психологично ниво също може да доведе до отделяне на хормонът окситоцин - например да гледате бебето, докато изцеждате гърдата, (ако не е при вас може да си мислите за детето или пък да гледате снимка, клипче), също дреха с аромата на детето и всичко, което ви напомня за него.

Все пак най-добрата стимулация си остава сученето, тъй като бебетата правят много добър вакуум, но също така докато сучат, те стимулират чрез масаж с езика си нервните окончания и спомагат за отделянето на окситоцин. Отделно от това контактът кожа-с-кожа има също силно стимулиращо дейсвие и изобщо близостта с бебето.

Надявам се, тази информация да е полезна и да ви даде нови идеи. Ще се радвам да ми разкажете как вървят нещата при вас.

Поздрави и лека нощ!
Мария
ЛЛЛ Лидер-консултан по кърмене
Виж целия пост
Коледа 2018

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия