Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Защо пушат децата?

  • 17 108
  • 215
 България е на челно място по пушене и пиене на алкохол при децата. Защо се получава така?Как да откажат цигарите?Как им се отразява? Децата започнаха да демонстрират на обществени места, че могат да пушат! Били  ли сте  свидетели на такива случаи? И каква е крачката до наркотиците?
Виж целия пост
# 1
Защото имат лесен достъп до цигари, защото мислят, че са интересни, защото всички пушат и т.н.
Искрено се надявам, до наркотици да не се стига!
Виж целия пост
# 2
Обаче как ги правят тези "класации" не знам, ама за каквото и да е България винаги е начело. Grinning
Виж целия пост
# 3
Обаче как ги правят тези "класации" не знам, ама за каквото и да е България винаги е начело. Grinning
Нали... Laughing

Но иначе, да виждала съм хлапета 5-6 клас, налапали цигарите в градинката до училището. Не малко продавачи дават цигари и алкохол на откровено малолетни. Родителите са оставили децата на самотек. Училището е абдикирало. Обществото се разкапва. И ето ти резултата.
Виж целия пост
# 4
 Преди време прочетох  за тази "класация". Но не това  ме накара да пиша а разказа на едно момиче за група от около десетина деца на възраст около 12 години, които пушат на пейките в града.И полицаите ,които минават  им правят "забележка".Нали си имат родители, да  ги  мислят!Дали някой се е осмелил да им каже нещо?Много често си затваряме очите, за да ни е по-спокойно/ когато лично не ни засяга/Ако родителите пушат, как ще реагират като разберат ,че и децата им пушат? А ако родителите не пушат по различно ли ще е ? И на каква възраст е" нормално да се пуши"? Може би няма възраст а е просто въпрос на избор, избор който всеки прави на всяка възраст и по всяко време стига да има възможност! ДЕЦА СЕГА ИМАТЕ ИЗБОР!И после имате избор- само ,че по-малък - да спрете!
Виж целия пост
# 5
Не е вярно, че не ни касаят чуждите деца. Днес са чуждите, утре ще е моето. От миналата година се разправям с една овца има магазин точно под училище. Продава им цигари на бройка, бира също и енергийни напитки. Пробвах с добро, пробвах да я засегна като майка, обеща че ще спре. Предната седмица минах покрай магазина хлапетиите от страни пушат и пият бира. Сега ще отида и ще пусна жалба, предупредила съм я.
Виж целия пост
# 6
А защо пушат възрастните?
По същата причина и децата.
Виж целия пост
# 7
Живея на място където има някакъв контрол, т.е. търговците не рискуват. Скоро една барманка се оплакваше, че я глобили 300€ защото не работел контрола за малолетни на машината в бара. Но пак се намират начини и децата пушат и пият. Аз пропуших на 15 не щото ми харесваше. Сега го отчитам като грешка и простотия, но тогава не съм мислила така. Опитах се да набия в главата на голямото ми дете, че цигарите освен вредни са и една огромна загуба на средаства и ми се получи, но не знам дали ще се случи същото и с малкото. Ние сме противници на пушенето и се опитваме да възпитаваме децата си в същото, но ако някое реши да пуши не виждам как бих могла да го спра.
Виж целия пост
# 8
Децата пушат, защото и родителите пушат.В масовия случай.Защото е модно.За да не се цепят от тайфата.
И преди години пушеха децата....сестра ми пропуши в пети клас , в далечната 1984 година е било това "събитие"....    Laughing   тогава просто не го правеха свободно и демонстративно.

Виж целия пост
# 9
Пушене и наркотици въобще не е едно и също и няма гаранция, че един непушещ не се друса.
Както казал синът на моята фризьорка - "пушенето е порок, който поне не води до личностна промяна".
Лошото е, че някои хора генетично са склонни към пристрастяване, а други сравнително лесно ги спират.
Ако ще се правят на модерни, по-добре да пушат като по-млади, когато организмът се справя лесно, и след няколко години да ги спрат.
Най-добре изобщо да не започват, де. Аз пуша от 30 години, спирала съм ги през бременностите и докато кърмех, но така и не ги отказах напълно, макар да пуша минимално и предимно с компания.
Виж целия пост
# 10
Като се започне с тея статистики....
Племенникът ми живее в Испания от 5-годишен. Сега е на 15 и родителите му ми се оплакваха, че пуши. Много от приятите му също.
Така, че не само в България е така. И не само това поколение пушат от 12 годишни. Мъжът ми е започнал на 13, за да е в крак с другите. Баща ми, лека му пръст, на 10 е опитал за пръв път цигара.
Иначе защо деца пушат и пият алкохол - искат да подражават на възрастните. Децата винаги са искали да порастнат, да са като възрастните. За това от малки се правят на пораснали- грим, облекло, цигари, алкохол. Да си голям е готино.

А относно класацията- сигурна съм, че русначетата са далеч по-напред от българчетата стане ли въпрос за пиене и пушене.
Виж целия пост
# 11
Децата пушат, защото и родителите пушат.

Не е задължително. На много от съучениците ми, които пропушиха твърде рано, родителите не само че не бяха пушачи, ами и ги дебнеха като цербери. И това изигра голяма роля за пропушването им всъщност – играеха си на дебнене и криене. Бунт срещу "системата".
Тези, които пропушихме късно - след 18-та година, имахме поне по един страстен пушач в семейството, който си пушеше спокойно навсякъде, не само навън. И точно това ни е спирало да започнем по-рано – защото душичките ни бяха отровени от дима и миризмата по дрехите.
А защо пропушихме "на дърти години", вече е друг въпрос. Тук се пита за децата.  Simple Smile
Виж целия пост
# 12
Не е задължително. На много от съучениците ми, които пропушиха твърде рано, родителите не само че не бяха пушачи, ами и ги дебнеха като цербери. И това изигра голяма роля за пропушването им всъщност – играеха си на дебнене и криене. Бунт срещу "системата".
Аз до 20-тата си година редовно купувах с цигарите и пакетче виолетки - за отмирисване на устата.
Виж целия пост
# 13
Децата ли?
От келешлък.
И по мое време, и сега.
Виж целия пост
# 14
Оффф майка ми ми душеше и ръцете, та се налагаше повече изобретателност. На всичкото от горе не пушеше и ме подушваше от километри. От нея един единствен път съм яла бой и това беше заради цигарите  Flushed
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия