Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Първокласници 2017/2018 - 2 тема

  • 49 834
  • 743
# 705
Аз не давам нищо допълнително след училище, на занималня е. В събота и неделя пише само домашните, които са им дали (тази седмица няма никакви). И въпреки това ми се струва уморена. Стремя се да са легнали преди 21, по-рано не успявам, защото брат ѝ се наспива в градината и вечер не му се спи. Справя се добре с материала, не влага особени усилия, чете, пише без грешки. Струва ми се обаче, че се е натрупала прекалено много умора. Два дни е на танци, прибираме се около 19, другите дни около 17. На мен не ми се ще, а представям си да карах нея да учи нещо. Тази година ваканцията беше много кратка.
Виж целия пост
# 706
Моят се справя добре /да чукна/ засега с всичко, дори и математиката потръгна. На четене и диктовки е много добре, но пусти краснопис- там ни е мъката. Може, като му виси г- жата на главата, но иначе претупва и ги "келифирчи" едни. Пише в занималнята домашни, уикенда в нас като има домашни, не го гърча с диктовки вкъщи. Някоя задача да му напиша да реши, ако поиска.
Една колежка днес каза че утре ще сгърчи нейния първокласник от писане. Айде, за мен лично, няма нужда. Нали го виждам колко е изморен. То и аз съм леко либерална майка.
В началото на годината, а и преди, заспиваше към 22- 23 и ставаше към 8, ако не е на градина. Сега заспива към 21.00, а уикенда спи до 9- 10.00 и пак е изморен.
На състезания не ходи засега. Не е изявил желание, а и ние не настояваме. Има време за съревнования.
 Grinning


п.п. да не ме чуе дяволът, от месец няма оплаквания от него. свикна ли, какво ли, но...пу, пу.
Но за сметка на това, тооолкова простотии и псувни научи. Всеки ден има по нещо ново.
Виж целия пост
# 707
И аз съм на мнение, че е по-добре детето да се справя криво-ляво с четенето. Само че за съжаление това не може да се приложи за всички деца...
Моят си е с логопедични проблеми и просто нямаше шанс нещата да се случат по-рано. Ясно ми е, че ще се наваксва. Дано само се задържи желанието му да учи.
Виж целия пост
# 708
Чувствам се леко гузно...
За днес му казах, да препише текста на Г и да напише по 3 реда  четворки и седмици.
Текстът го е преписал 2 пъти (втория - без грешка), от четирите е писал цяла страница, защото не му харесвали (докато се съберат 3 реда с "красиви" четворки), а за седмиците успя да ме изуми - перфектни са! ...а в учебната тетрадка едни криви...

След това цял следобед играхме на една игра - доста мислене и четене има там, та и четенето упражни Simple Smile

Относно четенето - и друг път съм писала - научи се съвсем сам. Започна да буквува на 5, а на 6 вече сричаше. Определено много му помогна това, сега запознаваме сестра му с буквите.

Събирането и изваждането също го умее - смята наум двуцифрени числа без проблем. Сега упражняваме под формата на игра комбинирано събиране и изваждане на три и повече числа на ум, но забелязвам, че ако има две и повече изваждания обърква сметките.
Виж целия пост
# 709
След това цял следобед играхме на една игра - доста мислене и четене има там, та и четенето упражни Simple Smile

Ще споделиш каква е играта?
Виж целия пост
# 710
Опознай България се казва -
 https://goo.gl/images/r8iH8r
(цената оказана в линка е безумна - от Джъмбо я взехме за 20 лева)
Виж целия пост
# 711
Чувствам се леко гузно...
И аз така, но наопъки Laughing Цифри не е упражнявал да пише откакто  взеха от 0 до 9, сега е каквото пише  за  домашно и допълнително решава задачи от два сборника, но там гледам да е вярно решението, а не да е написано красиво. Кога са хубави, кога не толкова, но аз и друг път съм писала - на калиграфия не държа.
Писането е каквото имат за домашно и допълнително от мен някоя диктовка - 4-5 изречения, някои отделни думи. В училище пише по-зле, в къщи буквите са идеални, аз няма да ги докарам толкова хубави. При  това положение не виждам защо да го карам да пише цели редове букви или думи, най-много ( поне при него) да има обратен ефект и да откаже писането.
Игри играем, но гледам да са разтоварващи - Уно, Манкала, някои други настолни, както той казва -  на "малко голче", с една мека топка, балон подхвърляме с пластмасови стикове за голф, даже понякога яхва тротинетката за някое кръгче в апартамента.
 С материала е добре, но е много, ама много разсеян в училище. Ето с това не знам как ще се справяме.
Виж целия пост
# 712
Сали, работете за концентрация. С времето ще свикне да внимава, по време на нов урок и да се разсейва през останалото време. Щом се справя с материала, значи чува какво говори учителката и запомня, а това е важното.
Виж целия пост
# 713
И нашата учителка въобще не им дава да пишат цифри и букви за упражнение, само задачи и цели изречения. Като си пише домашните с баба си, тя го кара да се старае да пише; на нейните усилия дължим краснописа.

Като се умори, почва да се разсейва. Казва, госпожата ни нарича "заплеси". Викам, права е Simple Smile
Виж целия пост
# 714
Не, госпожата няма право да ги нарича така. Това са деца на по 7години, някои са тръгнали на училиеще, ненавършили 7години. Нормално е да се изморяват и да се разсейват. Госпожата трябва така да си подготви урока, че да концентрира децата за новите знания, а между отделните части на един урок да имат малко време за почивка, за да могат пак да се концентрират. (Минутка за разтърсване на ръчичките и упражнение на пръстите, пускане на шега, включване на игрови момент...)
И стаята трябва да се проветрява редовно (всяко междучасие). Мръсният въздух води до бърза уморяемост.
Виж целия пост
# 715
Госпожата леко се улива понякога, и тогава следва нашата намеса, колкото и да е неприятно - за нея, и за нас. Заплесията, обаче, е право в десетката.
Виж целия пост
# 716
Вкъщи правим по 2-3 упражнения от една тетрадка за допълнителна подготовка или една диктовка от книжка за диктовки. Карам я да чете условията сама. Решава и по 5-10 задачи през ден. Не бих давала нищо, ако съм доволна от занималнята, но не съм. Там правят абсолютния минимум, понякога и него не покриват. Догодина, живот и здраве, ще мислим за частна занималня, сега не иска, защото най-добрата й приятелка от училище е от занималнята, от съседен клас.
За препускането през материала - съгласна съм, така е, за съжаление препускането се ускорява през годините. Най-големият ужас е в 5ти клас (наблюденията ми са до 6ти, не че в 6 стресът е по-малък, но като че ли децата свикнаха).
Виж целия пост
# 717
Моята госпожица, ходи на занималня и след училище проверяваме само домашните, но ако нещо не ми хареса изтривам и го преписва наново. Вечер чете приказка на сестра си и докато я изсрича дребната е заспала. Simple Smile Но събота задължително прави по три преписа на текст от буквара и една страница математика. В неделя правим диктовки и пак математика. Госпожата ми каза, че се справя добре и да не я напъвам, но моята е от този тип, че ако и отпусна малко юздите се взима много на сериозно и започва да пише едни охлюви едни грозотии, направо не е за виждане. Видях, че в началото когато и диктувах скучни изречения от книжки както тя ги нарече бързо и омръзваше, и започнах да си измислям изречения с които да обхвана всички взети букви, но такива че да и грабнат вниманието. Сега сама иска такива диктовки да правим - забавни.
Как пишат вашите дечица думите, моята много широки ги изписва. Сега се борим да ги прави по тесни буквите, но понеже тя е много нетърпелива, припряна все бърза и се получават едни широко големи букви.
Виж целия пост
# 718
И моят пише широко, но му обръщам внимание да пише по-тясно, защото по този начин и буквите изглеждат по-добре написани. Понякога му се получава и написаното изглежда много добре.
Виж целия пост
# 719
Писахме събота и неделя , диктовка, после смятане. Ами трудно й е в някой неща. Инак пише вярно, ако чуе добре думата, чуди се понякога дали е "в", или "ф". Но е добре.
Математиката й е трудна с изваждането
Има 22 деца, 3 със шейни и 4 със ски, останалите са със сноуборд. Колко са със сноуборд? Ами ако е написано
22-3-4, ще го реши веднага
Ама така, от  текст да го изпише, почва едно чудене, слага + вместо -
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1