Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Първокласници 2017/2018 - 2 тема

  • 65 870
  • 741
# 705
И аз съм на мнение, че е по-добре детето да се справя криво-ляво с четенето. Само че за съжаление това не може да се приложи за всички деца...
Моят си е с логопедични проблеми и просто нямаше шанс нещата да се случат по-рано. Ясно ми е, че ще се наваксва. Дано само се задържи желанието му да учи.
Виж целия пост
# 706
Чувствам се леко гузно...
За днес му казах, да препише текста на Г и да напише по 3 реда  четворки и седмици.
Текстът го е преписал 2 пъти (втория - без грешка), от четирите е писал цяла страница, защото не му харесвали (докато се съберат 3 реда с "красиви" четворки), а за седмиците успя да ме изуми - перфектни са! ...а в учебната тетрадка едни криви...

След това цял следобед играхме на една игра - доста мислене и четене има там, та и четенето упражни Simple Smile

Относно четенето - и друг път съм писала - научи се съвсем сам. Започна да буквува на 5, а на 6 вече сричаше. Определено много му помогна това, сега запознаваме сестра му с буквите.

Събирането и изваждането също го умее - смята наум двуцифрени числа без проблем. Сега упражняваме под формата на игра комбинирано събиране и изваждане на три и повече числа на ум, но забелязвам, че ако има две и повече изваждания обърква сметките.
Виж целия пост
# 707
След това цял следобед играхме на една игра - доста мислене и четене има там, та и четенето упражни Simple Smile

Ще споделиш каква е играта?
Виж целия пост
# 708
Опознай България се казва -
 https://goo.gl/images/r8iH8r
(цената оказана в линка е безумна - от Джъмбо я взехме за 20 лева)
Виж целия пост
# 709
Чувствам се леко гузно...
И аз така, но наопъки Laughing Цифри не е упражнявал да пише откакто  взеха от 0 до 9, сега е каквото пише  за  домашно и допълнително решава задачи от два сборника, но там гледам да е вярно решението, а не да е написано красиво. Кога са хубави, кога не толкова, но аз и друг път съм писала - на калиграфия не държа.
Писането е каквото имат за домашно и допълнително от мен някоя диктовка - 4-5 изречения, някои отделни думи. В училище пише по-зле, в къщи буквите са идеални, аз няма да ги докарам толкова хубави. При  това положение не виждам защо да го карам да пише цели редове букви или думи, най-много ( поне при него) да има обратен ефект и да откаже писането.
Игри играем, но гледам да са разтоварващи - Уно, Манкала, някои други настолни, както той казва -  на "малко голче", с една мека топка, балон подхвърляме с пластмасови стикове за голф, даже понякога яхва тротинетката за някое кръгче в апартамента.
 С материала е добре, но е много, ама много разсеян в училище. Ето с това не знам как ще се справяме.
Виж целия пост
# 710
Сали, работете за концентрация. С времето ще свикне да внимава, по време на нов урок и да се разсейва през останалото време. Щом се справя с материала, значи чува какво говори учителката и запомня, а това е важното.
Виж целия пост
# 711
И нашата учителка въобще не им дава да пишат цифри и букви за упражнение, само задачи и цели изречения. Като си пише домашните с баба си, тя го кара да се старае да пише; на нейните усилия дължим краснописа.

Като се умори, почва да се разсейва. Казва, госпожата ни нарича "заплеси". Викам, права е Simple Smile
Виж целия пост
# 712
Не, госпожата няма право да ги нарича така. Това са деца на по 7години, някои са тръгнали на училиеще, ненавършили 7години. Нормално е да се изморяват и да се разсейват. Госпожата трябва така да си подготви урока, че да концентрира децата за новите знания, а между отделните части на един урок да имат малко време за почивка, за да могат пак да се концентрират. (Минутка за разтърсване на ръчичките и упражнение на пръстите, пускане на шега, включване на игрови момент...)
И стаята трябва да се проветрява редовно (всяко междучасие). Мръсният въздух води до бърза уморяемост.
Виж целия пост
# 713
Госпожата леко се улива понякога, и тогава следва нашата намеса, колкото и да е неприятно - за нея, и за нас. Заплесията, обаче, е право в десетката.
Виж целия пост
# 714
Вкъщи правим по 2-3 упражнения от една тетрадка за допълнителна подготовка или една диктовка от книжка за диктовки. Карам я да чете условията сама. Решава и по 5-10 задачи през ден. Не бих давала нищо, ако съм доволна от занималнята, но не съм. Там правят абсолютния минимум, понякога и него не покриват. Догодина, живот и здраве, ще мислим за частна занималня, сега не иска, защото най-добрата й приятелка от училище е от занималнята, от съседен клас.
За препускането през материала - съгласна съм, така е, за съжаление препускането се ускорява през годините. Най-големият ужас е в 5ти клас (наблюденията ми са до 6ти, не че в 6 стресът е по-малък, но като че ли децата свикнаха).
Виж целия пост
# 715
Моята госпожица, ходи на занималня и след училище проверяваме само домашните, но ако нещо не ми хареса изтривам и го преписва наново. Вечер чете приказка на сестра си и докато я изсрича дребната е заспала. Simple Smile Но събота задължително прави по три преписа на текст от буквара и една страница математика. В неделя правим диктовки и пак математика. Госпожата ми каза, че се справя добре и да не я напъвам, но моята е от този тип, че ако и отпусна малко юздите се взима много на сериозно и започва да пише едни охлюви едни грозотии, направо не е за виждане. Видях, че в началото когато и диктувах скучни изречения от книжки както тя ги нарече бързо и омръзваше, и започнах да си измислям изречения с които да обхвана всички взети букви, но такива че да и грабнат вниманието. Сега сама иска такива диктовки да правим - забавни.
Как пишат вашите дечица думите, моята много широки ги изписва. Сега се борим да ги прави по тесни буквите, но понеже тя е много нетърпелива, припряна все бърза и се получават едни широко големи букви.
Виж целия пост
# 716
И моят пише широко, но му обръщам внимание да пише по-тясно, защото по този начин и буквите изглеждат по-добре написани. Понякога му се получава и написаното изглежда много добре.
Виж целия пост
# 717
Писахме събота и неделя , диктовка, после смятане. Ами трудно й е в някой неща. Инак пише вярно, ако чуе добре думата, чуди се понякога дали е "в", или "ф". Но е добре.
Математиката й е трудна с изваждането
Има 22 деца, 3 със шейни и 4 със ски, останалите са със сноуборд. Колко са със сноуборд? Ами ако е написано
22-3-4, ще го реши веднага
Ама така, от  текст да го изпише, почва едно чудене, слага + вместо -
Виж целия пост
# 718
Казвам му препинателните знаци при диктовка задължително, и в училище следва да им ги казват. Обикновено не го занимавам допълнително вкъщи. Вчера се съгласи на диктовка, но искаше да е с всички букви, не само взетите, за да ми покаже ги знае. Написа 2 изречения. Не го ангажирам насила допълнително, защото виждам, че знае и е ок с материала.
Виж целия пост
# 719
Здравейте Simple Smile!
Ето малко информация за моите първокласници, момче и момиче. Ходят на занималня. Изцяло се подготвят там, вечер нищо не пишем. Дори събота и неделя много рядко имаме нещо за домашна. Аз не ги натискам, да си измислям допълнително и да ги натоварвам. Вечер преглеждам какво са писали през деня. Ако установя, че нещо грешат и не са разбрали, тогава се намесвам. Например за везните обяснявах допълнително. Но това се случва много рядко. С диктовките също към момента се справят. Но пък, не съм разпитвала как диктува госпожата и казва ли мястото на препинателните знаци.
Иначе и двамата четат още от детската градина. Девойчето е непрекъснато с книжка в ръка. Носи си и в училище. Краснописът е добър при двамата, но за учудване на всички, младежът изписва по обли и по-красиви букви. При девойчето са малко острички, но са в границите на редовете и са събрани, не са разчекнати. С математиката нямат проблеми. Предстои яваване и на двете състезания по математика, в края на януари. А иначе, на Коледното Математическо състезание, младежът получи грамота за 1-во място в класа. Девойчето е останало на 4-то място.
С две думи, за сега нямаме проблеми никъде. Като подготовката, която са имали от предучилищната също е била нормалната за градината. Нямало е никакъв натиск за занимания в къщи.
Пак да си ги похваля, но ето случка от вчера. Детско филмче, в което героят съобщава, че са откраднати 400 кашона с чипс, но полицията е върнала с два по-малко. Младежът веднага съобщи, значи са върнали 398 кашона Wink
Умнички и старателни са ми децата. Надявам се така да продължават и да не им секнат мерака, който сега имат Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия