Майсторки на брашното и тестените вкусотии.......

  • 17 033
  • 61
Обещаните кръстачки. Бях обещала на мамите от темата за машина за хляб въпросните кръстачки,които се правят по нашия край - Добруджански! Ще пусна и рецептата за добруджанската каварма.

Иска ми се да има тема,където да споделяме интересни рецепти за вкусотии от брашно - питки, сиренки, разни други...И ще помоля момичетата, пуснали подобни туми - да сложат линк и тук към съответната тема за да са на едно място и да не се лутаме много, когато ни се прииска да направим нещо с брашно......Сещам се за болярската питка, ще пусна една рецепта за едни сиренки,които станаха много вкусни(в момента не се сещам кой бе пуснал рецептата)....

Какво е вашето мнение?

Кръстачки мама Ванчи
Тесто:
1 кофичка (от кисело мляко) с хладка вода + 1ч.л. сода и 2-3 капки оцет
1с.л. сол


Брашното с кладенче
Слагане на содата в кофичката с вода
Замесва се
От тестото се оформят топки - майка направи 16
Всяка топка се точи
Разточва се хубаво на тънко и се слага сирене 1
Разточва се хубаво на тънко и се слага сирене 2
Оформят се на кръст
Оформление
С ръка се натиска леко кръстачката
Готова кръстачка
Пържат се в тиган от двете страни и ...добър апетит!
Виж целия пост
# 1
Мама Цоцоланка,идеята ти е супер,отдавна ми се искаше да има такава тема! PeaceАз също мога да се включа с някои рецепти по-натам,пък надявам се да са полезни!

Чудни кръстачки е направила майка ти,ама бая тънко ги точи,а аз с точилка толкова тънко не мога да точа,евентуално мога да се пробвам да дърпам,да мятам или каквото там стане... Simple Smile

Давай кавармата! Flutter
Виж целия пост
# 2
Идеята ти е страхотна. PeaceПо-късно и аз ще се включа с рецепти. Hug
Виж целия пост
# 3
Страхотни кръстачки, баба ми ги прави по същият начин, но не съм сигурна за оцета, дали слага. Иначе са същите и по рецепта и на външен вид... Peace
Виж целия пост
# 4
Моята баба ги правеше по същия начин,печеше ги на сач и им казваха карталаци.
На същото това тесто прибавяше захар и сирене,оформяше ги като пури-пържи в олио и отгоре с пудра захар.Ех,аромати, ех спомени !
Виж целия пост
# 5
Моята баба ги правеше по същия начин,печеше ги на сач и им казваха карталаци.
На същото това тесто прибавяше захар и сирене,оформяше ги като пури-пържи в олио и отгоре с пудра захар.Ех,аромати, ех спомени !

Би ли описала по-подробно...защото щом има захар и пудра захар...вече става друго нещо.....
Виж целия пост
# 6
Някои мои познати на това му викат плакети, други - пидета. Пак от Добруджата. Мерси за рецептата. Баща ми има спомен от един майстор-хлебар, който като били деца им правил и ги черпил. Показах му снимките ти- изпадна във възторг. Ще му ги приготвя , да си припомни детството. Само че, майсторът им ги е пякъл на пещ. Аз ще опитам на сача.
Виж целия пост
# 7


Права си Мамо Цоцоланкеточно друго нещо.Баба им казваше по най различен начин зависи от формата,пурички,сиренки,гевречета.
250 гр.брашно
2 яица
3 с.л.кисело мляко
3 с.л. захар
1 ч.л. сода и щ. сол.
Това го омесва,от него къса топчета и го прави на пура,може и да го съединиш и става геврече.Пържи в загрято олио и поръсва с п.захар.Баба бяха бедни и все готвеше манджи "от нищо нещо",но пък бяха много вкусни и тези неповторими ухания от миналото,този уют сега го няма за съжаление.
Виж целия пост
# 8
По нашият край им викаме гюзлеми,много са вкусни.Мамито/лека `и пръст на жената/ ни ги правеше редовно,като `и бяхме на гости.Голяма майсторка беше.
Ще следя темата и с каквото мога ще се включвам Hug
Виж целия пост
# 9
По нашият край им викаме гюзлеми,много са вкусни.Мамито/лека `и пръст на жената/ ни ги правеше редовно,като `и бяхме на гости.Голяма майсторка беше.
Ще следя темата и с каквото мога ще се включвам Hug
  И тук им казваме гюзлеми,майка ми ги прави страхотни Peace .
Виж целия пост
# 10
Присъединявам се да следя темата!
Мама Цоцоланке невероятно вкусно изглежда. Напълни ми се устата със слюнки, но много се съмнявам, че ще мога толкова тънко да ги точа! Sad
Напълно подкрепям темата!
Виж целия пост
# 11
Мама Ц Grinning, а колко брашно горе долу ?
Виж целия пост
# 12
Мама Ц Grinning, а колко брашно горе долу ?

Колкото поеме, идея си нямам.....Може би по-малко от 1кг.....
Виж целия пост
# 13
Мама Цоцоланка - сърбам лиги яко !!! Такова чудо по нашия край няма - я кажи , хрупкави ли са и след като изстинат стават ли за ядене или са жилави ?  Ох , меся , точа ама по-вкусно е друг да ти го направи . Годините напредват и други почти няма , така че се запасвам с престилката и почвам ! Благодаря ти ! Аз ще се включа с рецепта за дърпана баница от Врачанско - само да хвана мама , че дърпа по-хубаво от мен !
Виж целия пост
# 14
Моята баба ги правеше по същия начин,печеше ги на сач и им казваха карталаци.
И моята баба ги правеше на сач ,но по нашия край са гюзлюми . Grinningи се мажат като са готови с масло от двете страни .Няма такова изкушения за закуска.Препечени и хрупкави .
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия