Тестото обикновенно като за хачапури:
500 мл. кис. мляко
1-2 яйца
100 гр. маргарин
сол, сода, брашно
Кис. мляко и яйцата се смесват с нарязания на дребно маргарин, осолява се, добавя се 1/2 ч.л. сола (погасена с лим. сок ако кис. мляко не е достатъчно кисело). Към сместта добавяме брашно докато получим гладко пластично тесто за разточване (не го правете прекалено твърдо!). Оставете тестото да престои докато направите плънката.
За плънката:
Сваряваме картофи като за пюре. През това време настъргваме кашкавал и пушено сирене (колкото повече като количество, толкова по-добре). Ако имате още видове жълти сирена, също може да добавите.
Картофите намачкваме много гладко и докато са горещи прибавяме сирената да се разтопят.
В сместта нарязваме на дребно пилешко (печено или варено, без значение). Може някакво пушено месо за подсилване на пушения аромат (аз сложих пушено пуешко). Може колбаси на ваш избор. Пробваме на сол и осоляваме ако е нужно.
Тестото разделяме на две. Едното парче разточваме върху набрашнена повърхност като голяма пица. Разрязваме на кръст на 4 триъгълника. Във всеки триъгълник слагаме плънка и зубаво защипваме (залепваме)като топка. Обърнете със залепената страна отдолу и оформете така всичките 8 топки.
Сложете тефлонов тиган с малко олио на котлона. Върху набрашнена повърхност много внимателно разточете с точилка топката да стане на тънка питка. Хубавото на тази плънка е че дори да се скъса тестото някъде, нищо няма да излиза, да цвърчи и да се разтича. Внимателно пренасяме "палачинката" в тигана и печем първо от едната страна, обръщаме и после от другата. Докато се пече разточваме следващата. Така се опичат 8-те хачапури. Вкусни са и топли и студени. Доста засищащо, но ужасно вкусно.