Картофи по лионски

  • 7 125
  • 24
Много вкусна и изискана гарнитура за всякакви месни ястия. И страхотно мезе за бира. Аз днес си пържих кюфтенца и  реших да се заиграя малко повече:


Картофи по лионски

Картофите се обелват и се нарязват на колелца. През това време се кипва малко вода,  нарязаните картофи се пускат вътре за 2 минути и се изваждат. Нарязваме едра глава лук на полумесеци и леко ги размачкваме, така, че да се отделят сегментите и да получи "слама" /не знам как иначе да го обясня/. Загряваме в тиган избистрено краве масло.
Тук може би трябва да кажа за технологията на "избистряне"- в дълбок съд на не много силен огън се разтопява маслото /най-добре вземете 250гр. качествено краве масло - разбирайте небългарско.../. Като започне да ври, започвате да обирате бялата пяна отгоре - това всъщност са млечните остатъци, които трябва да премахнем, за да остане чистото масло. Отделно на дъното се получава един загар, който не бива да ви притеснява, това са механични частици, които също трябва да се премахнат. И така, бъркате без да стържете по дъното и отпенвате, докато престане да се пени отгоре. Не отнема много време. Накрая прецеждате в съд, в който ще го съхранявате - така може да престои в хладилника 2-3 седмици, без да се разваля или гранясва, и си го ползвате когато ви потрябва. Ароматът на това масло е несравним с нищо друго.

И така, лукът го пускате в разтопеното масло, подправяте със сол и пипер и пържите, докато се "карамелизира" и стане кафяв и хрускав. Изваждате го, добавяте пак от маслото и пържите картофените кръгчета, които също поръсвате със сол и черен пипер. Не слагайте по много масло, те картофите си "пият" от него и само добавяйте по малко, за да не остават без мазнина.

Картофите пускате при лука, омешвате ги хубаво / може и да ги върнете за малко заедно в тигана/, и поръсвате със ситно нарязан магданоз. Да ви е сладко!

Може би изглежда пипкава рецепта, но на мен всъщност днес ми отне 15 минути от завирането на водата. Но аз си имах избистрено масло в хладилника.  Peace



Виж целия пост
# 1
Изглежда вкусно, а как съм гладна. Ще пробвам тези картофки.
Виж целия пост
# 2
Рецептата френска ли е?
Виж целия пост
# 3
Да, 100% оригинална френска рецепта.
Сега се порових из нета и видях на 2 места публикувана рецепта за картофи по лионски, но по малко по-различна технология. За избистреното масло нищо не се казва, а то е задължително, за да се получи характерния вкус и аромат.
Виж целия пост
# 4
Обожавам рецептите ти.Невероятно вкусни,неверотно поднесени.Просто си страхотна.Това ястие ще го направя на сто процента.Мерси   bouquet
Виж целия пост
# 5
Изглеждат страшно апетитно-златисти и много вкусни.Ще се пробва .Мерси   bouquet
Виж целия пост
# 6
Аз пък си мислех, че картофите по лионски са със сметана newsm78 ooooh!. Така ги сервират в едно квартално заведение. Как само си преиначават нещата...ей.
Тази рецепта много ми допада и ще я пробвам. Също много полезна информация е това за маслото  bouquet
Виж целия пост
# 7
А развалят ли се, ако се пържат в обикновено масло?
Виж целия пост
# 8
А развалят ли се, ако се пържат в обикновено масло?

Е не, те се консумират веднага топли, няма как да се развалят. Но може да ти загори маслото при пърженето. А като е минало през процедурата, може да се пържи на висока температура и не загаря.  Peace
Виж целия пост
# 9
До колкото съм запозната с такова масло готвят най-много в Индия и му казват "гхи".
Виж целия пост
# 10
Ох, много апетитно изглеждат тези картофки и в комбинацията с този лук - направо разкош  Wink
Ще ги пробвам  Peace
Виж целия пост
# 11
Цецето, ама страхотно изглеждат бееееееееее  #Crazy
Виж целия пост
# 12
Ооох, много добре изглеждат, потече ми лигичката  Blush
Ще се пробват тези дни  Crazy
Виж целия пост
# 13
Страхотно, страхотно....Ще се пробва макар,че малко сложничко ми се вижда за моите кулинарни способности Simple Smile
Виж целия пост
# 14
Уф,наистина имат страхотен вид,а това за маслото не бях го чувала до сега.Ще се пробват задължително Peace.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия